22 Ocak Ve Günler Yürümeye Başladı, Müzikli Resimli Edebiyat Takvimi

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,132
77,357
hiçbiryerde :)
www.youtube.com/watch?v=aYTSkPi6v8w
2016_01_22_08_31_28_Ekran_g_r_nt_s.png

a_teslim_listesi_20_11_15_292.jpg

a_teslim_listesi_20_11_15_293.jpg

06_nn6030.jpg

Son düzenleme:

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,210
75,901

Ar_kan_22.jpg

1603'te tahta çıkan 14. Osmanlı padişahı I. Ahmed (1590-1617) tahta çıktıktan sonra sünnet olmuş (27 yaşında da tifüsten ölmüş). Osmanlı'da sünnet, nişan, evlilik ve tahta çıkma gibi önemli olaylar vesilesiyle yapılan "şenlikler"den sonra bu olay anlatan "Surname" adı verilen edebi metinler kaleme alınırdı. Bunlardan bazıları kitap olarak yazılmıştır. 11 adet olan bu kitaplardan 7'si sünnet düğünleri için yazılmış. "Surname"ler o dönemin eğlence anlayışını, oyunlarını, törenlerini, kılık kıyafetlerini, musikisini, kısaca kültürel hayatını yansıtan birer belgedir. Anladığım kadarıyla I. Ahmed için bir "Surname" yazılmamış (14 yaşında ve tahta çıktıktan sonra sünnet olduğundan olabilir mi acaba?). Yoksa yazılmış mıdır? Çünkü Arıkan, "birkaç gün süreyle şenlikler yapıldı" diye yazmış. Bu konuda tarihçi "Lichtenberg" dostumuz daha detaylı bilgi verecektir sanırım. (Not: Bu yıl TV'de gösterilen "Muhteşem Yüzyıl: Kösem" adlı Türk dizisinde I. Ahmed'i Ekin Koç adlı bir aktör canlandırıyormuş_ben diziyi hiç seyretmedim)

Aşağıdaki kitapta bahsedilen Sultan Ahmed, "I. Ahmed" değil, "III. Ahmed". Vehbi kaleme almış, Nakkaş Levnî minyatürlerini çizmiş. "Surnâme-i Vehbi" olarak geçen bu eser 1720’de III. Ahmed’in oğulları Süleyman, Mustafa, Mehmed ve Bayezid’in on beş gün süren sünnet törenini betimliyormuş. Umarım bilgilerde bir yanlışlık yapmamışımdır (Osmanlı tarihi ile ilgili bilgilerim yüzeyseldir). Sayın "Lichtenberg"in yorumlarını bekliyorum.

surname.jpg

Son düzenleme: