1956-HAFTA-sayı-01 ( 6 Ocak 1956 )

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
1,891
5,335

Sayın murtaza5 ;

HAFTA okuma günlüğü : HAFTA OKU(YORUM) :

Ünlü tarihsel roman yazarı Oğuz Özdeş "Çıplaklık Moda mı Oluyor?" başlıklı yazısnın açıklamasını şöyle veriyor :
"Çıplaklığa taraftar olanlar , bunda gayri ahlaki bir taraf bulunmadığını , bilakis insan vücuduna olduğu kadar , ahlakına da büyük faydaları dokunacağını iddia ediyorlar."

Audrey Hepburn üzerine bir yazı ....

"Filipinlerde , Küçük Teknelerle , Balıkçı gemilerine göz açtırmayan Kadın Korsan" anlatılıyor.

"Fikir İncileri" : Köşesinden ilgimi çekenler :
--
İnsan kendi kendine hakimlik etti mi , nefsini daima suçsuz bulur.
--
Egoistin en tahammül edemediği şey egoizmle karşılaşmaktır. ( Fransız Sözü )

"Amerikan Tıp Birliğinin senelik toplantısında , Dr. James Krygiedr , insan yüzünü tedricen ufalmakta olduğunu idida ederek şöyle demiştir ;
"medeniyet ilerledikçe , diş adedi azalmakta ; alt ve üstü çene küçülmektedir. Aynı zamanda , çene , kafatası boşluğunda geriye doğru çekilmektedir. Bu günkü gidişe göre , bir kaç yüz bin yıl sonra insanların sadece 20 dişe sahip olmaları muhtemeldir."

Dedo11 Yorumu : Aslında yukarda doktor yeni bir şey söylemiyor. Tek yaptığı evrimsel gelişmemizde eski atalarımızın çene , kafatası yapısını inceleyip sonuca varmış bilim insanlarının bulgularını tekrar etmek. Biyolojik değişime EVRİM diyoruz.

12. Sayfada :
"210 Metrelik Kule
Stutgart Şehri Bir Televizyon Kulesi yapıt."
Dedo11 Yorumu : Bunun neredeyse aynısı şimdi İstanbul'da da var. Ancak arada 60 küsür yıl var !!!!!!!! Bizde o yıllarda değil TV kulesi TV bile yoktu...

21. Sayfada : "Hakikat Olan Rüyalar..." adlı yazı var...

23. Sayfada : "Koca Mehmet Efe" başlıklı yazıda Çakırcalı Mehmet Efe'yi en genç kızanı anlatıyor...

26. Sayfada : Necmi Onur'un "Istanbulun En Küçük ve En Büyük Minaresi" adlı yazı var.
Bakınız hemen girişte çerçeve içinde tanıtım bölümünde ne yazıyor :
"En küçük minare Cağaloğlu Cami'indedir. 135 yaşındaki minarenin 14 basamağı var. En uzun minareler de Sultanahmet camiinde"
Dedo11 Yorumu : Ben Necmi Onur'u ilkokuldayken 1965-1966 gibi olmalı neden geçtiyse olacak gibi değil onun "Telsiz Duvaksız Anadolu" adlı kitabı elime geçmişti. Hiç te yabancısı olmadığım ortamı ( içinde yaşadığım ) çok güzel anlatıyordu. Kendisi yazar olduğu gibi aslında iyi bir röportaj ustasıdır.

27. Sayfada : Hayranı olduğum Emile Zola'nın "Nana" adlı eserinin çizgi romanı var. Kim çizmiş bilin bakalım... Sezgin Burak çizmiş. Şimdi Sezgin Burak kimdir ? sorusunu başka yerde olsa sorardım ve anlatmaya başlardım. Ama burada bunu yapmak hakaret etmek gibi bir şey olur... Hiç bilmeyen bile onun TARKAN'ın yaratıcı çizeri olarak bilir...

Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim...