19 Nisan Ve Günler Yürümeye Başladı, Müzikli Resimli Edebiyat Takvimi

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,133
77,385
hiçbiryerde :)
Klasik westernlerin iyi örneklerinden "Tombstone" filmini çeken yönetmen George Pan
Cosmatos'un 10 yıl önce öldüğü 19 Nisan'dan tam 230 yıl önce yine bir 19 Nisan günü
Büyük Britanya ve Kuzey Amerika'daki On Üç Koloni arasında geçen,
ve Amerika Birleşik Devletleri'nin kurulmasıyla sonuçlanan savaş, Amerikan
Bağımsızlık Savaşı başlar. Aslında savaş tam bir bağımsızlık mücadelesi olarak
başlamamıştır. Savaş, Büyük Britanya'nın Yedi Yıl Savaşları sonucu oluşan kayıplarını
giderebilmek için, Amerika'da bulunan kolonilere ağır vergiler yüklemesiyle başlar!
www.youtube.com/watch?v=6Yh7Cdm2GgY&list=RDt0CBIFkpv4A&index=2

zrUYEyk.jpg

pPFFJiy.jpg

gHUlJuB.jpg

LCgg7Dp.jpg

 
Son düzenleme:

savok

Admin
30 Eki 2009
20,014
85,038
Kasımpaşa
- Başrolünü Cüneyt Arkın'ın oynadığı "Yıkılmayan Adam" adlı filmi hakkında komünizm propagandası iddiasıyla dava açıldı. -1983-

- Bugün doğan çocuklar;
erkek olursa berke
kız olursa berkiye (alıntı instela)

günün yemeği;
musakka, bulgur pilavı, salata, cacık

Soner YALÇIN, Eduardo Galeano hakkında;

Neler yazmadı ki:
“Viktoryen çağ’da evli olmayan hanımların önünde pantolonlardan bahsedemezdiniz. Bugün de kamuoyu önünde bazı şeyleri söylemek iyi karşılanmaz:
Kapitalizm sahne ismi olarak pazar ekonomisi‘ni kullanıyor; emperyalizme ise küreselleşme deniyor; cücelere çocuk demek gibi bir şey bu; oportunizm pragmatizm oldu; ihanetin adı realizm; yoksullara yoksun, dar gelirli ya da kıt kaynaklı insanlar deniyor; yoksul çocukların eğitim sistemi tarafından dışlanması, eğitimi yarıda bırakma adı altında tanıtılıyor; patronun, işçinin tazminatsız ve açıklamasız işine son verme hakkına emek piyasasının esnekliği deniyor; resmi dil, kadın haklarını azınlık hakları arasında tanıyor, insanlığın yarısını oluşturan erkekler çoğunlukmuş gibi; askeri diktatörlük yerine süreç deniyor; işkenceye, yasadışı baskı ya da fiziksel ve psikolojik baskı deniyor; hırsızlar iyi bir aileden olunca, kleptoman oluyor; kamu kaynaklarının çürümüş bir politika tarafından boşaltılmasının adı yasadışı servet edinme oluyor; otomobillerin işlediği suçlara kaza deniyor…
1995’te Fransa Güney Pasifik’te nükleer denemeler yaparken, Fransız Büyükelçisi Yeni Zelanda’da açıkladı: “Bu bomba kelimesi hoşuma gitmiyor, bomba değil bunlar, bunlar patlayan mekanizmalar“; Kolombiya’da askerin himayesi altında insanları öldüren bazı grupların adı ortak yaşam; Şili diktatörlüğündeki toplama kamplarından birinin adı haysiyet, Uruguay diktatörlüğünün en büyük cezaevinin adı özgürlük; 1997’de Chiapas’ta Acteal Köyü’nün kilisesinde dua ederken tamamı çocuk ve kadın kırk beş köylüyü arkadan makineli tüfekle tarayan yarı askeri örgütün adı barış ve adalet‘ti…”
Yaşamı boyunca hep gerçekleri yazdı:
“Görevliler, görevini yapmaz.
Politikacılar, konuşur ama hiçbir şey söylemezler.
Seçmenler, oy kullanır ama seçemezler.
Bilgilendirme medyası bilgilendirmez.
Okullar cahillik öğretir.
Yargıçlar, kurbanları cezalandırır.
Ordular, kendi vatandaşlarıyla savaşır.
Polisler, suç işlemekten, suçla savaşmaya zaman bulamaz.
Kârlar özelleştirilirken iflaslar kamulaştırılır.
Para, insandan özgürdür…“
Evet…
“Yoksullara yiyecek verirseniz ‘aziz’, neden yiyecekleri olmadığını sorarsanız ‘komünist’ olursunuz” diyen devrimci Eduardo Galeano, Mexico City’de aldığı onur diploması töreninde yaptığı konuşmada şöyle dedi:
“Bağımsızlık haysiyetin diğer adıdır…”

19.04.2015 Sözcü Gazetesi
 

Julien Sorel

Kıdemli Üye
10 Eki 2010
177
948
Bilim dünyası adına pek hayırlı bir gün olmamış; wiki'den öğrendiğime göre hem Charles Darwin hem de Pierre Curie bugün ölmüş.
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,210
75,904
Bugün eklediğim 19 Nisan tarihli yaprakla "Arıkan Günlükleri" sona eriyor. 20 Nisan 2015'te ilkini sunmuştum, aradan tam bir yıl geçti ve döngüyü tamamladım. 365 gün ne çabuk geçmiş. Ama sevgili "yeryüzü"nün başlattığı "Müzikli Resimli Edebiyat Takvimi" sanırım eskilerinin altına yapılacak eklemelerle yine günlük olarak devam edecek.
M_MTAZARIKAN_Tarihte_Bug_n_NIS_019.jpg

 
Son düzenleme:

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,210
75,904

"Adolf Hitler" ve "sanat" sözcükleri iki zıt kavram (oksimoron) gibi geliyor kulağa. Ama adamın manzara, özellikle de mimari resimleri pek de fena durmuyor (gerçi bunların kopya olduğu da söyleniyor). Ancak insan figürleri çok korkunç. Buraya almadım ama internette bakın, böyle ucube insan figürlerini ancak akıl hastaları filan çizer. Psikanalistler belki bunun nedenini analiz etmişlerdir bile. Çoğunu 1908-1913 yılları arasında yapmış. Aklıma başka bir resim sevdalısı lider daha geliverdi birden!


EgNmrz.jpg

 
Son düzenleme:

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,210
75,904

"Muhammed Ali Cinnah" 5 Ocak 1948 tarihli LIFE dergisinin kapağında. Pakistan bağımsızlık mücadelesinin önderi ve Pakistan'ın kurucusu olan Cinnah, Pakistan'ın ilk devlet başkanı olmuştu. Nehru ve Gandi Hindistan için neyse, Cinnah da Pakistan için odur. Birleşik Krallık 14 Ağustos 1947'de Hindistan'ın bağımsızlığını tanıyınca iki devlet birden kurulmuştu: Hindistan ve Pakistan. Aynı zamanda Londra'da eğitim almış ve baroya kayıtlı parlak bir hukukçu olan bu önemli devlet adamının adı Ankara Çankaya'da bir caddeye verilmiştir. Cinnah 11 Eylül 1948'de vefat etmişti.


kbp9lW.jpg

 
Son düzenleme:
Üst