100 Soru-100 Cevapla TV-Video ve Bakımı (Tan gazetesi eki)

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,210
75,993

100 Soru-100 Cevapla TV-Video ve Bakımı
Tan Gazetesi Teknik Okulu - Tan'ın Meslek Kitapları
Tan Gazetesi'nin eki, 1980'ler
20 sayfa CBR

Tan_TVV_Deki_kpk.jpg

Meşhur Tan gazetesinin bir zamanlar verdiği eklerden biri. Kitapçıkta tarih yok, ama 1980'lerin sonunda verilmiş olduğunu tahmin ediyorum. Kapakta "Tan'ın Meslek Kitapları" ve "Tan Teknik Okulu" ibaresi var. 1980'lerde yeni başlayan renkli televizyon yayınları ve onun rüzgârıyla yaygınlaşan Video kullanımı sırasında verilmiş. O yıllarda bu tür kitaplar ve dergiler oldukça merak uyandırıyordu. Tan Gazetesi malum, 1980'lerin başlarında çıkmaya başlayan ve asparagas haberler yapan bir bulvar gazetesiydi. Erotik renkli fotoğraflarla süslenmiş bu asparagas haberler mutlaka cinsel çağrışımlar içerirdi ve bu yüzden tirajı zaman zaman bir milyonu da aşmıştı. Cinselliğin halâ baskı altında olduğu bir dönemde bu çok doğaldı ve 12 Eylül darbesi sonrasında büyük bir kitleyi apolitize etmede oldukça yararlı araçlardan biri olduğu için belki de baştakilerden destek bile görüyordu. Gazetenin gayrıresmi sloganı "sol elle okunabilen tek gazete (!)"idi-yorumu size bırakıyorum.

Gelelim bu eke. Yukarıdaki açıklamanın ışığında "Tan Gazetesi" ile "Teknik okul" ve "Meslek kitapları" kavramlarının bir arada sarfedilmesi bir tür "oksimoron"(*) oluşturuyor gibi olsa da, gazetenin bu tür bir çaba içerisine girmesi de ilginç geldi bana. 30 yıl öncesinin gözde teknolojilerine bir göz atma fırsatı oluşturacağını düşündüğüm bu eki sizlerle paylaşmak istedim.

(*)oksimoron: Birbiriyle çelişen iki zıt anlamlı kelimenin bir arada kullanılması (TDK)

Son düzenleme:

Shoryuken

Yönetici
9 Nis 2013
4,061
20,589
Kamlançu
"Atari takılırsa tv bozulur" ya da "Telefon Tv yanında olursa Tv bozulur" gibi annelerimizin evrensel felsefesine cevap bulabilir miyim acaba diye indirip bir göz gezdirmekte fayda var.
Ellerine sağlık scanfan. Nasip olursa bir gün kütüphaneni ziyaret edeceğim :)

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,210
75,993
"Atari takılırsa tv bozulur" ya da "Telefon Tv yanında olursa Tv bozulur" gibi annelerimizin evrensel felsefesine cevap bulabilir miyim acaba diye indirip bir göz gezdirmekte fayda var.
Ellerine sağlık scanfan. Nasip olursa bir gün kütüphaneni ziyaret edeceğim :)
İltifatınıza teşekkürler sayın shoryuken ("Marifet iltifata tabidir!")
O dönemde gerçekten de teknolojiye ilişkin tuhaf inanışlar vardı. Meselâ renkli yayınlar başladığında haliyle yine de orijinali siyah beyaz olan filmler de yayına verilirdi. Ancak bunları renkli televizyonda seyretmenin sakıncalı olduğu ve ekrandaki renk fosforlarını bozacağına inanılırdı. Bunu ciddiye alıp siyah beyaz yayınlarda renkli televizyonunu tedbir olarak kapatan vardı. Bazıları da siyah beyaz yayınlar sırasında renkli televizyonlarının bozulduğunu sanırlarmış. Bu inanış herhalde öyle yaygındı ki, TRT böyle bir yayın olduğunda "cihazınızın ayarlarıyla oynamayın" diye alt yazı geçerdi.

denizkara

Yeni Üye
28 Mar 2010
53
131
denizci
Okumayacağım işte sevgili üstadım :mad:; ne TV denen aptal kutusunu, ne de diğerini hiç bir zaman sevmedim :39:, ama emeğin için ellerine sağlık üstadım :), çoğu arkadaşımız için kesin nostalji olacaktır :d

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,105
37,281
İstanbul
Keşke yayımlandığı yıllarda keşfedebilseymişim bu kitapçığı. Elektrik-elektronik mühendisliğinde okuduğumu söylediğimde ve sonrasında mühendis olduğumda sıklıkla evdeki bozuk televizyona bakmam istenirdi. Elimin altında olsaydı birilerinin derdine merhem olurdum belki. :) Yine de fırsat bulduğumda bir göz atayım bari.

Teşekkür ediyorum, üstadım.

dynamo

Onursal Üye
3 Eyl 2009
3,179
4,119
Kapak resmindeki Süpermen dikkatimi çekti.:cool:
80'li yıllarda teknik ve mesleki kitaplar azdı. O yıllarda, gazetelerin bu tarz kitapları yayınlamış olması bir boşluğu dolduruyor .
Elinize sağlık sevgili scanfan.