Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
08 Ağustos Ve Günler Yürümeye Başladı, Müzikli Resimli Edebiyat Takvimi
Yapımı 2,5 yıl süren, halkın ve bazı şirketlerin bağışlarıyla yapılan "Taksim Cumhuriyet Anıtı"1928 yılında bugün kalabalık bir halk kitlesinin katılımıyla TBMM başkanı Kâzım Özalp tarafından törenle açılmıştı. Eser İtalyan heykeltıraş Pietro Canonica'ya ısmarlanmıştı. Roma'da yapılan 184 tonluk heykel/anıt İstanbul'a gemiyle getirilmişti. Kaidesi ve diğer bölümleri de İtalyan mimar Giulio Mongeri tarafından yapıldı. Taksim bu heykelle birlikte meydan özelliği kazandı. Dört yüzünde de farklı kompozisyonlar vardır. Kuzey yüzü Kurtuluş Savaşı'nı betimlerken, güney yüzü yeni Cumhuriyet Türkiye'sini anlatır. Bu yüzde, sivil giyimli Atatürk'ün yanında yine sivil giysileriyle İsmet Paşa ve üniformalı Fevzi Çakmak'ın yanı sıra sivil giyimli iki Rus generali de vardır. Bunlardan birisi Kızıl Ordu’nun kurucusu olarak bilinen Frunze, diğeri de Sovyet Orduları Başkomutanı meşhur Voroşilov'dur, hani Atatürk filminde de gözüküyor, Atatürk'ün elini sıkıyordu. 2. Dünya Savaşı'nda da Mareşal oldu). Bu kompozisyon Kurtuluş Savaşı sırasındaki Sovyet yardımına duyulan minnettarlığa ve Türk-Sovyet dostluğuna bir gönderme yapıyor. Bu iki generalin heykeldeki varlığı 2000'li yıllara kadar halktan gizlendi, popüler yayınlarda pek yer almadı. Nihayet 2002 yılında "Popüler Tarih" dergisi bu 'sırrı' açıkladı. Heykeltıraş Canonica 1927-1932 yılları arasında Türkiye'de 3 büyük heykel/anıt daha yaptı: Ankara Etnografya Müzesi ve Sıhhiye'deki Atatürk anıtları ile İzmir'deki Atatürk anıtı.
Bu iki Sovyet generalinin Taksim Anıtı’nda yer almasını Atatürk özellikle istemiş ve bunun için talimat vermişti. Çünkü Frunze, 1921’de daha Kurtuluş Savaşı sürerken Lenin’in özel talimatıyla, olağanüstü elçi sıfatıyla Ankara’ya gelmiş ve yanında 1.1 milyon altın ruble getirmişti. Millet Meclisi’nde bir konuşma yapmış, Sakarya Cephe’sini gezmiş ve önerilerde bulunmuştu. Voroşilov ise askeri bilgisiyle emperyalizme karşı olan Kurtuluş savaşımıza katkıda bulunmuştu. Bu ikisi anıtta sivil kıyafetleriyle ve ikinci sırada betimlenmişlerdir. Voroşilov’un heykeli Atatürk’ün,
Frunze’nin heykeli ise İsmet İnönü’nün ardındadır.