Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
"Stanley Kubrick"in savaş karşıtı filmi 1957 tarihli "Zafer Yolları" ("Paths of Glory") Fransa'da bile yasaklıyken 3 Aralık 1977'de TRT televizyonunda gösterilmiş, hem de kesilmeden (ben de ilk kez o zaman televizyondan izlemiştim filmi, zaten daha video filan yoktu ortalarda). Şimdi, ne var bunda, TRT'nin başında İsmail Cem vardı diyeceksiniz (ben de öyle düşündüm önce), ama o yokmuş, 1975 yılında ayrılmış (o sırada Demirel Hükûmeti görevdeydi ve TRT'ye Şaban Karataş atanmıştı). Filmin Fransa'da yasaklanması belki anlaşılabilir (film 1. Dünya Savaşı'nda Fransız askerlerinin bir intihar saldırısını reddedip divanı harpte yargılanmalarını ve idama mahkum edilmelerini anlatan gerçekçi, anti-militarist bir yapım) ancak film ayrıca Franco İspanyasında ve İsviçre'de de yasaklanmış. "Zafer Yolları" Amerika Birleşik Devletleri Kongre Kütüphanesi'nde kültürel miras olarak muhafaza edilmektedir.
"Evliya" deyince aklıma şu geldi. "Çok Güzel Hareketler Bunlar" adlı TV dizisinin 51. bölümünde (tam yayın tarihini hatırlayamadım, ama 2009 filan olmalı) şöyle bir espri vardı: Otostop çekerken arabalarına aldıkları "niyetçi" genci (Oğuzhan) haddinden çok metheden Zeynep, erkek arkadaşının (İbrahim) arabayı terketmesine neden olur. Oysa niyetçi göründüğü gibi efendi bir genç değildir. Zamparanın tekidir... Espri video'dan kestiğim kısa klipte: (Bakalım uzun klibin kesilmiş bölümü forumda düzgün çalışacak mı? Önizleme yapamadan yüklüyorum, zira önizlemede video çalışmadı. Tarayıcıda çalışmıştı.)