Zıpır (Cubitus)

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,601
77,444
NeverLand
ZIPIR
(Cubitus)



Birer sayfalık mizahi çizgiromanlarıyla ilk kez 1968 yılında yayınlanan Cubitus/Zıpır, kısa sürede yayınlanmakta olduğu Tintin dergisindeki diğer başlıkların popülaritesini yakalamıştır. Dupa'nın hazırladığı Zıpır, çizerinin Achille Talon'da ustası Greg'e asistanlık yaparken edindiği çizim stili ve deneyimlerin sonucu ortaya çıkmıştır.

Geveze bir karakter olan Zıpır, ukalalığı elden bırakmadan, vakur tavırlarıyla ortalıkta salınıp durmaktadır. Bembeyaz tüylerle kaplı, tombalak vücuduyla büyük bir paradoks oluşturan siyah renkli minik burnuyla kendisini besleyen Semaphore adında eski bir denizciyle aynı evi paylaşmaktadır. Daimi efendisi Semaphore'un hayatı, -kendisini hiç durmadan komik duruma düşürmesine rağmen- yanından ayırmadığı Zıpır ile yoğun bir mücadele içinde geçmektedir. Ancak neyse ki, Zıpır'ın hayattaki tek eğlencesi bu yaşlı adam değildir. Onun tek gıcık olduğu ve birbirlerinin hayatını karartmak için olmadık komplolara giriştikleri komşu bahçenin kara kedisi Senechal'dir. Başlığın bünyesindeki mizah öğesini doruk noktaya ulaştıran bu kedi, Zıpır'ın yeri geldiğinde en önemli müttefiki, bazen de en zorlu rakibidir. Birbirleriyle dalaşmaları esnasında giriştikleri ağız kavgasında sürekli yeni argo söz ve küfürler uydurmaları, başlığın kayda değer bir başka özelliğidir. Başlık, tek sayfalık maceralarının haricinde Dupa'nın gelen önerilere sıcak bakarak yazdığı uzun metrajlı serüvenlere de evsahipliği yapmıştır.

izgiromanAnsiklopedisi672.jpg


Tercüman Çocuk dergisinde yayınlanan bir Zıpır öyküsü.

Ülkemizde ilk kez 1970'lerin hemen başında Türk Ticaret Bankası tarafından basılan aylık Çocuk Yuvası ve Doğan Kardeş adlı dergilerde Ponpon başlığıyla yayınlanan Cubitus, asıl şöhretini Eylül 1978 tarihinden itibaren yayınlanmaya başladığı Tercüman Çocuk dergisinde yapmıştır. Bu dergide Zıpır adı altında, genelde ön kapak içinde ve tek sayfalık öyküleriyle en uzun süre yayınlanan çizgiroman başlıklarından biri haline gelmiştir.
 
Üst