scanfan
Yönetici
- 25 Eyl 2013
- 7,208
- 76,360
D-DAY 08 - Paris Hâlâ Yanıyor (Çeviri/Balonlama)
"D-Day 08 - Paris Still Burns" (İngilizce adı)
"Jour J-08 - Paris Brûle Encore" (Fransızca adı)
Delcourt, 2012, 58 sayfa, 140 MB, CBR
Fontlar: CCJoeKubert (balonlar), MyriadPro (kapak)

Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
(Mega)
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
(MediaFire)Albümün Fransızca orijinali ve İngilizce çevirisinin kapakları. Türkçe çeviri İngilizcesinden yapıldı.

"D-Day" (Jour-J) grafik albüm serisinin çeviri/balonlamasını sürdürüyorum. Bu kez sıra serinin 8'inci albümü olan "Paris Hâlâ Yanıyor"da. Orijinal adı "Paris Brûle Encore" ama bu çeviri "Paris Still Burns" başlıklı İngilizcesinden yapıldı. Bu yaptığım 5'inci D-Day çevirisi oluyor. Daha önceki paylaşımlarda bu serinin genel temasını ayrıntılarıyla yazmıştım. Zaten arka kapakta da temayı özetleyen bir şeyler yazıyor (bu arada her albümde arka kapak bulunmuyor, bunda var). Bu albüm de de diğerleri gibi "Eğer tarihte iyi bilinen bazı olaylar bilindiği gibi değil de farklı bir şekilde gelişseydi neler olurdu" (what if) teması üzerine kurulu.
Biliyorsunuz 1968 yılında Fransa'da, Paris merkezli olarak "Mayıs 68 Olayları" adı verilen bir ayaklanma başlamıştı. 1958'den beri iktidarda olan tutucu General De Gaulle hükümetine karşı "Sorbon Üniversitesi"nden başlayan öğrenci hareketleri, işçilerin de grev ve fabrika işgalleriyle destek vermesiyle büyüyerek ülke çapında hızla yayıldı, de Gaulle Paris'ten kaçtı. Milyonlarca kişi sokağa döküldü. Fransa'da yeni bir "devrim" olma ihtimali çok yüksekti. De Gaulle meclisi lağvedilip bazı ödünler vererek erken seçim kararı alınca olaylar yatıştı. Seçimlerde de Gaulle'ün korktuğu olmadı, hattâ seçimlerden o galip çıktı. Ama bir yıl sonra senatoyla ilgili bir referandumu kaybedince görevi bıraktı. Devrimin kıyısından dönüldüğü "68 olayları"nın hem Fransa hem de tüm dünyada siyasi ve kültürel büyük etkileri oldu (Türkiye'deki "68 kuşağı" da buna dahil)
Bunlar tarihte gerçekte olanlar. Buradaki albümümüzde ise öykünün hemen başında de Gaulle kuşkulu bir biçimde ölür ve akabinde Fransa'da "iç savaş" başlar. Paris'te belli bir otorite kurulamadığı için, rakip çeteler, radikal gruplar ve mafya aileleri arasında çıkan sokak savaşlarında kent kısa süre içinde harabe haline gelir. Fransa'nın kendisi de Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesi olduğundan dış müdahelelere izin vermez, ama yine de fazla bir etkinliği olmayan BM birlikleri sağda solda göze çarpar. Bu sırada ünlü bir Amerikalı gazeteci Paris'e gönderilir. Bu tecrübeli foto muhabirinin gizli bir ajandası da var gibi gözükmektedir. "Spoiler" olmasın diye burada kesiyorum. Gerisi albümde. Bu arada, olayları anlaşılır kılmak adına tek tük bazı açıklayıcı dipnotla ekledim. Çevirenin notu (ÇN) ibaresi taşımayanlar albümde zaten var olan dipnotlarıdır.
Hepinize keyifli okumalar diliyorum, saygılarımla.
Çeviri/Balonlamasını Yaptığım D-Day Albümlerinin Sıralı Listesi
Son düzenleme: