scanfan
Yönetici
- 25 Eyl 2013
- 7,210
- 75,907
Tenten ve Altın Post (TR Balonlama)
Tenten Film Kitabı "Golden Fleece"in Türkçe Çeviri/Balonlaması
Fransızca adı: Tintin Et Le Mystère de la Toison d'Or Casterman
İngilizce adı: Tintin and the Golden Fleece Methuen (İngilizce versiyonundan çevrildi)
Baskı tarihler: 1962 (Fransızcası) ve 1965 (İngilizcesi)
Fontlar: İç sayfalar:Book Antiqua, Kapaklar: Franklin Gothic Demi Cond, Brush Script
56 sayfa, 112 MB, CBR
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
(Mega)
Giriş yap veya üye ol.
(MediaFire)
Giriş yap veya üye ol.
(Yadi) Başlıkta 'balonlama' sözcüğü geçiyor ama gerçekte kitapta hiç balon yok. Yazıları düz kitap yazısı şeklindeydi. Zaten bu bir çizgi roman değil, Tenten karakterlerine dayandırılmış 1961 tarihli bir Tenten sinema filminin kitabı. 1961 tarihli Fransız-Belçika ortak yapımı filmin orijinal adı "Tintin Et Le Mystère de la Toison d'Or"du yani "Tenten ve Altın Post'un Esrarı". İngilizce'deki adı "Tintin and the Golden Fleece" ("Tenten ve Altın Post") olan film bir bölümü İstanbul'da geçtiği için 1963 yılında Türkiye'de "Tenten İstanbul'da" adıyla gösterime girmişti (Lale sineması vb). O günün gazete kupürünü de kitaba ekledim (s.4). Bir çocuk filmi olduğu için haliyle eleştirmen filmi basit bulmuş ve tek yıldız vermiş. Bu film gerçek karakterlerle çevrilmiş ilk Tenten filmi olma özelliğini de taşıyor.Filmde Ulvi Uraz, Dario Moreno gibi Türk oyunculara da kısa roller verilmiş olması o zaman için filmi daha da ilginç kılmıştı. Filmden bir yıl sonra 1962'de filmin bir kitabı çıktı. Filmden alınmış karelerle oluşturulmuş bu Fransızca kitap fotoroman tarzındaydı. 1965'te İngilizcesi de yayımlandı. Bu İngilizce kitabı da üç ay önce ÇD'da paylaşmıştım (Tintin and the Golden Fleece (1965)). O paylaşımın altında bazı açıklamalar ve sinema filminin Youtube linki de vardır. Bu kez de aynı kitabın Türkçe çeviri/balonlamasını sunuyorum. Önceki balonlamamın aksine (önceki +18'di) bu kitap genç okuyuculara gönül rahatlığıyla tavsiye edilebilir (7'den 77'ye kategorisinde). Tenten'in her albümü Türkçede defalarca yayımlanmasına rağmen nedense bu film kitabı hiç basılmadı (en azından benim bildiğim kadarıyla). İşin garibi piyasada İngilizce ve Fransızcasına da o kadar sık rastlanmıyor.
Adını Yunan Mitolojisi'ndeki "Altın Post"tan alan filmin/kitabın konusu çok basit. Kaptan'a ölen denizci arkadaşından külüstür bir gemi miras kalıyor. Teslim almak üzere İstanbul'a geliyorlar bu arada şehri geziyorlar. Başlarına tuhaf kazalar geliyor. Gemiye yüksek fiyat teklif edenler çıkınca huylanıp satmaktan vazgeçiyorlar. Renkli bir geçmişi olan arkadaşının aslında arkasında bir hazine bırakmış olduğunu keşfediyorlar ve onun peşine düşüyorlar. Hazinenin peşinde başkalarının da olduğu ortaya çıkıyor. Yolculuk Yunanistan'a da uzanıyor vs vs.
Kitaba kaynaklık eden film Nisan 1963'te Türkiye'de "Tenten İstanbul'da" adıyla sinemalarda gösterilmiş. İlgili gazete kupürü ve filmin özgün afişi.
Not1: Kitabın önceden paylaştığım İngilizcesinde 2 sayfa eksikmiş. Çevirirken farkına vardım, ve eksik olan sayfaları balonlama versiyonunda yerlerine ekledim. Not2: Kitapta yazar Rumeli Hisarı'na hep Galata Kulesi demiş. Orijinalliğini bozmadım, değiştirmedim.
Son düzenleme: