Otobüs (Çeviri & Balonlama)

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,210
75,910
Otobüs (Çeviri & Balonlama)


Otobüs (Çeviri & Balonlama)
The Bus (İngilizce)
Le Bus (Fransızca)

Çıkış Yılı: 1987 (ABD); 2012 (Fr); 1979 Tefrika
Senaryo ve Resimleyen: Paul Kirchner
Çeviri & Balonlama: scanfan
Yayıncı: Ballantine (ABD); Tanibis (Fr); Heavy Metal (1979-85)
113 sayfa, 139 MB, 2600 px, CBR
Fontlar: Garamond, Antique Olive, Times New Roman, Monologous


52338222194_41db9ee4e5_o.jpg

(MediaFire)



Paul Kirchner'in yazıp çizdiği bu sürrealistik siyah beyaz çizgi bantlar ilk önce ABD'de yayımlanan aylık fantezi çizgi roman dergisi Heavy Metal'de 1979 ila 1985 yılları arasında basıldı. Daha sonra 1987'de bunlar derlenerek yine ABD'de Ballantine tarafından albüm haline getirildi, 2012'de de Fransız Tanibis albümü yeniden bastı.

Heavy Metal bantlarından birkaç tanesini sevgili "direnc11" ÇD'nda sunmuştu diye hatırlıyorum (şimdi bulamadım). Bir tane de İngilizce albüm sunulmuş ama linki ölmüş, dolayısıyla internette mevcut olan uzun versiyonu mu yoksa kısa versiyonu mu olduğunu çözemedim. Her zaman olduğu gibi internetten bulduğum Fransızca albüm hem eksiksiz hem de çok kaliteli taranmıştı. İngilizce olanlar hem parçalı hem de kötü taranmışlardı. Ben de ikisini harmanlamaya karar verdim, ve tabii ki balonlamayı yine Fransızcası üzerinden yaptım. Bu arada sevgili "abartman" beş yıl önce ÇD'nda "İhsan Oktay Anar ile Paul Kirchner aynı köprüden geçmişler..." başlıklı bir yazı paylaşmış, dikkate değer. abartman, iki deha olarak nitelendirdiği İhsan Oktay Anar ve Paul Kirchner'in farklı mecralarda eser vermelerine rağmen meramlarını anlatmak için benzer imgelemlere başvurduklarını belirtmiş.

1952 doğumlu Amerikalı çizer çok farklı alanlarda çalışmış. Çizgi roman, illüstratörlük, oyuncak tasarımı, reklamcılık vs. Güzel sanatlar okulunun üçüncüncü sınıfındayken çok sevdiği çizgi roman alanında iş bulunca 1972'de okulu bırakmış. 2010'da ise çizgi romanı bırakmış. Çizer 2015 yeni baskısı için önsöz yerine bir sonsöz yazmış. "The bus"ın yayın serüvenini anlattıktan sonra Paul Kirchner sonsözde, "...mizah, Warner ve Max Fleischer çizgi filmlerinin absürt mantığından, The Twilight Zone adlı televizyon dizisinin paranoyasından ve Bosch, Magritte, Dali ve Escher'in sürrealist eserlerinden esinlenmiştir" diyor.

Heavy Metal dergisini sıkı takip ettiğim yıllardan bu çizgi banda aşinaydım. Uzunca bir süredir dergileri teker teker açıp bu seriyi kendim derlemeyi düşünüyordum ama çok zaman alıcı olduğu için hep ertelemiştim. Nihayet derlenmiş bir orijinal albümünü görünce bunu çevirmeyi düşündüm. 'Çevirmek' dedim, ilk bakışta balon olmadığı için, tek tük de ara yazıların olduğunu görünce biraz dinlenirim, kolay bir iş diye düşünmüştüm (eşzamanlı başladığım birkaç uzun tekstli çizgi romanı bunun için yarım bıraktım). Hiç de öyle değilmiş. Ara yazılar o kadar da az değilmiş ve zemin üzerine oturtulmaları gerektiği için çok uğraştırdı. Uzun 'sonsöz' de cabası. Ama yine de bunu seçtiğim için pişman değilim.

Sonsözde çizer esinlendiği sürrealist ressamlardan bahsetmiş. Şu panellerdeki karakterler bana çok tanıdık geldi. Hatta çok iyi bildiğimi zannediyordum. Hieronymus Bosch'un tüm tablo detaylarını aradım (hatta Peter Bruegel de olabilir diye ona da baktım. Dali olamaz gibi geldi bana. Üçü de en sevdiğim ressamlar.) ama bulamadım. Bilen dostlarımız yazabilirlerse sevinirim, zira takıntı oldu bana.( "ni hatırlarsınız!)

İyi okumalar,
Saygılarımla.
 
Son düzenleme:

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,255
7,341
Çizimleriyle, her an sürreal dünyaya adım attıran Kirchner'in, oldukça tanınmış "Otobüs"ünü forum alanımızda görmek, hoş bir sürpriz oldu gerçekten de. Umarım, 30 yılı aşan süreden sonra "Dope Rider" karakterini geri döndürdüğü geçen yıl yayınlanan çalışması başta olmak üzere, diğer eserlerini de Türkçe okumamız mümkün olur, yine bu forum alanımızda. Bu paylaşım için ben de çok teşekkür ediyorum.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

gitarisyen

Çeviri & Balonlama
7 Ara 2016
472
3,858
Hiçbir Şey Ülkesi
Ellerinize, emeklerinize sağlık sevgili scanfan üstadım. (Bu arada "üstat" kelimesinin size ne kadar çok yakıştığını özellikle belirtmek istiyorum, zira kelimenin tam anlamıyla bu sözcüğün hakkını veriyorsunuz.) Sizin ne kadar titiz ve ayrıntılı çalıştığınızı zaten biliyordum ama bu çalışmanızla bir kez daha görmüş oldum.

Derlenmiş orijinal albümün çeviri ve balonlama çalışmasını yaptığınız eseri hemen bilgisayarıma indirdim ve önce şöyle bir göz attım. Daha ilk sayfalardan çizimler ve beni düşünmeye sevk eden her karesindeki temalar hemen gönlümü fethetti. Sonra sizin uzun "sonsöz"den bahsetmeniz üzerine son kısmına da bir göz gezdirdim ve bu çalışmanın öyle üstünkörü değil, dumanı üstünde güzel bir kahve eşliğinde sindire sindire okuyup incelenmesi gerektiğine karar verdim.

Kendi adıma (ve tabii forumdaki dostlar adına da) çok teşekkür ediyorum üstat. Sayenizde arşivime çok değerli ve evladiyelik bir hazine eklemiş oldum. İyi ki varsınız... Çok güzel ve açıklayıcı bir sunumla taçlandırdığınız bu çalışmanız benim için bu günün en güzel hediyesi oldu. Tekrar elinize, emeğinize, yüreğinize sağlık...
 

abartman

Onursal Üye
13 Ocak 2011
2,007
12,023
Sayın Scanfan benim için ufuk açıcı bir seri olmuştu Otobüs, her bant bir tür illüzyon içeriyor, insanı hem şaşırtıyor, hem düşündürüyor hem de yaratıcısının dehasına hayran bırakıyordu. Dilimize kazandırıp, tekrar gündeme taşıdığınız, ve daha önce bu şaheseri görme fırsatı bulamamış dostlarımıza sunduğunuz için çok teşekkür ederim.

Yıllar önce yazdığım bir metne gönderme yapmış olmanız da çok sevindirdi beni.

Çizgiroman forumları öncelikle paylaşım platformları olarak önemli mecralarken, yola bu amaçla çıkmışken, zamanla bir kültür ortamına dönüştürülmesi gereği kaçınılmazdı. Bu evrilme sürecinin siz ve sizin gibi özverili insanlarca gitgide hızlandırıldığını görmek ayrıca memnuniyet verici...

Örneğini sunduğunuz panellerin esin kaynağı, tahmin ettiğiniz gibi Bosch. İkinci panelin ortasındaki bayrakta yer alan simge, Bosch'un " "ında da bulunuyor.
 
Son düzenleme:

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,255
7,341
Değerli Scanfan’ın Otobüs çizgi romanı paylaşımı sonrası , çok sevdiğim ressam olan Bosch hakkında ben de bir şeyler yazmak istedim. Bilindiği gibi Bosch , gelmiş geçmiş en büyük fantastik sanatçısı kabul ediliyor. Zamanımıza çok az eseri kalması bir yana , yaşamı hakkında bugün çok az şey biliyoruz. Meryem Ana Kardeşlik Örgütü adlı dini grubun belgelerinden , onun bu örgütün bir üyesi olduğunu , ressam , tasarımcı ve illüstratör kimliği ile çalışmalar yaptığını öğreniyoruz. ( Örneğin bazı vitray çalışmaları yaptığını , bu çalışmalarının karşılığında ödeme aldığını yine yayınlanan belgelerden görme imkanı buldum. ) Yaptığı eserler oldukça şaşırtıcı. Bosch’un eserlerini konuları itibariyle şu şekilde gruplamak mümkün.
A ) Dini konulu eserler
B ) Folklorik eserler
C ) Garip yaratıkların bulunduğu alegorik eserler ( Tabii, en sevdiklerim bu gruba giriyor.)
( Sanatçının eserlerinin tümü eksiksiz olarak Delphi Firması yayınlarından bir kitap halinde çıktı. Ancak , 2016’da Kansas’ta ‘ bulunduğu ’ belirtilen tabloya tereddütle yaklaştığımı belirtmeliyim ! )
Bu tür canavarlı eserlerin ortaya çıkmasını sağlayan kaynakların neler olduğunu açıklayan çok çalışma oldu. Kanımca cehennem tasvirli batı minyatürlerinin bulunduğu el yazmalarını bu açıdan en başta saymak gerekiyor. Yine ünlü bir ressam olan Bruegel ile aynı çağda yaşayan Bosch , yaşadığı zaman içinde de eserleri beğenilen sanatçıydı. Birçok zengin aile onun tablolarını koleksiyonlarına katmıştı. (Öncelikle, yaşadığı bölgenin iki zengin ailesi olan Van Hoss ve Bergh aileleri ile Burgonya Dükü I. Philip gibi . Ancak , ölümünden sonra İspanya Kıralı II. Philip’in, onun 30’dan fazla tablosunu toplayıp koleksiyonuna koyması da, dikkati çekmektedir.Bosch’un tablolarının korunaklı olarak zamanımıza kadar gelmesinde bu koleksiyonun yararı oldukça fazla. )
Gördüğüm kadarıyla Bosch, kesinlikle hiçbir ekole bağlı bir sanatçı değil. Ancak , Gotik akımın etkisinde olduğu söylenebilir. Ama , özellikle Kuzey Rönesansı Alman sanatçılarının Bosch resimleri ile etkileşimi çok açık. Gerek sanat tarihçileri , gerekse de tarihçiler için çok büyük bir zorluk da, tabloların hiçbirinin tarihlenmemiş olması. Bu kadar özgün ve muammalı eserler ortaya çıkaran Bosch’un bu eserlerini kimin için yaptığını hep merak etmişimdir. Ortaçağ inanışlarına göre, bu tür eserler oluşturan biri garip kişilikli olmalı diye düşünüyorum , kimbilir ?? Özellikle kendisinin de üyesi olduğu Meryem Ana Kardeşler Birliği adına birçok çalışma yaptığını nette yayınlanan belgelerden görme imkanı buldum . ( Avize, şamdan gibi dekoratif unsur çalışmaları dahil. ) Ölümünden sonra, geçen yüzyılın sonlarına kadar, kendisi unutulmuştur ve hiçbir akademik çalışma bulamadım. 20.yy.dan itibaren, popülaritesi hızla artar ve çok büyük ilgi kaynağı haline gelir.
Bosch’un eserleri ; duvar halılarından başlayarak , çağımızdaki rock müziğe varıncaya değin birçok sanat eserine ilham kaynağı olmuştur. Ama , kıymetli alanımızı fazla işgal etmemek adına konuyu uzatmayıp , çizgi roman konusundaki örneklerle son verecek olursam ; Paul Kirchner dışında , efsanevi Belçikalı sanatçıWilly Vandersteen , Hollandalı sanatçı Marcel Ruijters , İspanyol sanatçı Nicolas Castell ilk aklıma gelenler. Onun fantastik yaratıklarına bir Brendon macerasında , hatta günümüz siyasi karikatürlerde bile rastlamak görmek mümkün. Ünlü sanatçının yayınlanan mezar belgesine göre , kesin olarak bildiğimiz nadir konulardan 1516’da ölmüş olduğudur.
Saygılarımla ,
 

CortoMaltese

Onursal Üye
8 Ağu 2012
557
3,028
Sevgili Scanfan, Joos van Craesbeeck'in The Temptation of St. Anthony resminde bu karakter vardı diye hatırladım. Tekrar inceledim, karakterin aynısı yok, benzerleri varmış...
 
Üst