scanfan
Yönetici
- 25 Eyl 2013
- 7,208
- 76,185
D-DAY 16 - Beyaz Yıldız (Çeviri/Balonlama)
"D-DAY 16 - The White Star" (İngilizce adı)
"JOUR J 16 - L'Étoile Blanche" (Fransızca adı)
Delcourt, 2014, 58 sayfa, 122 MB, CBR
Fontlar: CCJoeKubert (balonlar), MyriadPro-BoldCond (kapak)
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
(Mega)
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
(MediaFire)Fransızca ve İngilizce versiyonlarının kapakları.
Bilindiği gibi Fransız Delcourt yayınevinin çıkarttığı bu serinin orijinal adı "Jour J" ve bugüne kadar 25 Fransızca albüm çıktı. Sanırım İngilizce olanların tamamı gayrıresmi "İngilizce Balonlama"lar ve serinin başlığını "D-Day" olarak çevirmişler. 25 albümün sadece 12'si İngilizceye çevrilmiş (buradakiyle birlikte 7 tanesini de ben Türkçeye çevirdim). Buradaki Türkçe çeviri de her zaman olduğu gibi İngilizce'sinden yapıldı. Her bir bölümünde tarihin bir başka sayfasında ilginç çarpıtmalar yapan "alternatif tarih" temalı bu dizinin genel konsepti "tarihteki bazı olaylar bilindiği gibi değil de farklı bir seyir gösterseydi acaba neler olurdu" sorusu üzerine kurulu. 16 numaralı bu albümde de, 10 Nisan 1912 tarihinde İngiltere'nin Southampton limanından ilk seferine çıkan Titanic, gemideki bir çocuğun dikkati ve teleskobu sayesinde buzdağına çarpıp batmaktan kurtuluyor ve New York'a sağ salim ulaşıyor (Gerçekte, 15 Nisan 1912'de batan gemi, buradaki hikâyede bundan yıllar sonra, 1936 tarihinde Hamburg-New York seferini yaparken batıyor, hem de içinde Hitler, Einstein vb varken). Bu çocuk büyüyünce ABD'de tıpkı "Orson Welles"in filmindeki "Yurttaş Kane" gibi çok zengin ve çok etkili bir gazete kodamanı oluyor, ancak dünyayı değiştirecek tuhaf plânları vardır.
Daha önce de dikkatimi çekmişti, bu serinin senarist ve çizerleri zaman zaman sinemadan fazlaca esinleniyorlar. Bu albümde de ilk sayfalarda Sergio Leone'nin 1984'te çektiği "Bir Zamanlar Amerika'da" filmine göndermeler var (depodaki gözetleme sahnesi vb). Yurttaş Kane benzerliğinden yukarıda bahsetmiştim.
Hepinize keyifli okumalar dilerim, saygılarımla.
Çeviri/Balonlamasını Yaptığım D-Day Albümlerinin Sıralı Listesi
Moderatör tarafında düzenlendi: