Pif

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,601
77,444
NeverLand
PIF


İkinci Dünya Savaşı'nın bitiminden hemen sonra, 1948 yılında ressam Claude Arnal (gerçek adı José Cabrero Arnal) tarafından yaratılan kır köpeği cinsinden bir hayvan çizgiroman karakteri olan Pif, Fransız dergisi L'Humanité Dimanche'de ilk kez görülmüştür. Pif, Walt Disney'in Mickey Mouse/Miki Fare'sinden esinlenilmiş bir formattaydı ve avcı Tonton, usta bir ahçı olan karısı Tata ve oğlu Doudou ile birlikte yaşayan kendi halinde, mutlu, eğlenceyi seven bir karakteri konu edinmekteydi. Tabii eğlenceli yaşamında ona sürekli tatsız oyunlar oynayan hınzır kedi Hercule/Herkül sayılmazsa... Pif zamanla gelişmeler gösteren bir çizgiroman başlığıdır. Mesela 1958 yılındaki bir macerasında okurları onun Pifou isimli yavrusunun doğuşuna tanık olmuştur. Üstelik Pifou da zamanla çok sevilen bir karakter haline gelmiş ve kendi başlığı altında maceralar yaşamaya başlamıştır.

izgiromanAnsiklopedisi469a.jpg


Bir Pif sayısı.

Fransız vatandaşlığına geçmiş olan İspanyol asıllı çizer José Cabrero Arnal, yayınlandıktan hemen sonra başarı kazanan başlığını günlük yayımlanan L'Humanité ve haftalık ilavesi L'Humanité Dimanche ile 1952'den itibaren de Vaillant'da çizme imkanı bulmuştur. 1950'li yılların ortasında L'Humanité ve L'Humanité Dimanche'deki serüvenlerini Arnal'ın yerine Roger Mars devralmıştır. Mars, 1955 yılından itibaren Vaillant'daki Pif serüvenlerini de çizmeye başlamış ve bu işi Arnal'ın 1982'deki ölümüne değin de sürdürmüştür. Bu arada 1967 yılında Pif'in çizimlerini Louis Cance, senaryolarını da Patrice Valli hazırlar olmuştur. Bu ikilinin Pif başlığı üzerine çalıştığı döneme damgasını vuran en önemli özellik, kırköpeği Pif'in yaşadığı kırları terk ederek kente yerleşmesi olmuştur. Ayrıca bu arada baş düşmanı konumundaki Herkül'le olan ilişkisi saplantılı bir hâl almıştır. Yine 1969 yılının Pif açısından çok önemli bir özelliği daha vardır. Bu da o sıralarda serüvenlerini yayınlayan dergi olan Vaillant, bünyesindeki bu sevimli köpeğin yakaladığı popülariteden yola çıkarak adını Pif olarak değiştirmiştir. 1970 yılından itibaren ise Michel Motti isimli yeni bir ressam seriyi hazırlamaya başlamıştır. Onu da gelecek yıllar içinde seriye katkılar sağlayan Yannick, Dimberton, Corteggiani, Cavazzano, Nadaud, Rachid Havva, de Totaro, Clod Alias de Onesti gibi çizerler izlemiştir. Pif 'in bilhassa yaratıcısı ve ilk ressamı Arnal tarafından hazırlanan sayısız macerası özel albümler halinde tekrar tekrar basılmıştır.

Pif, ülkemizde ilk kez 1955'de Erdoğan Egeli'nin Küçük Afacan ve yine aynı yıl Mehmet Cemil Dağlaroğlu'nun yayınladığı Cici-Mu adlı dergilerde Toparlak başlığıyla hem orijinal bantlarıyla, hem de sonradan kopya edilmiş çizgilerle çıkmıştır. Eylül 1978 tarihli Tercüman Çocuk dergisinde Kocabaş'ın Rüyası başlığında göründükten bir müddet sonra Pif adıyla bu dergide maceraları yayınlanmıştır. Ayırca 1990'lı yılların başında bir süre Türkiye İş Bankası tarafindan yayınlanan Kumbara adlı çocuk dergisinde Pif'in baş hasmı Hercule'e ait tek sayfalık özel maceralar Herkül adıyla yayınlanmıştır.
 
Üst