profesör
#
- 12 Şub 2010
- 15,003
- 546,976
Orhan DÜNDAR, (1953- )
1953 yılında Bayburt'da doğan Orhan Dündar, henüz ilkokula başlamadan çizgiromanlarla haşır neşir olmuş, okuduğu dergilerdeki çizimleri kopyalayarak çizmiş, sonuçta tek emeli çizgiroman çizmek haline gelmiştir. İlk çizgiroman çalışması ortaokul ikinci sınıfa devam ederken, 1968 yılında Tasvir Gazetesi'nde yayınlanmıştır.
Orhan Dündar, çizgi tekniğini iyice geliştirdiği 1978'den itibaren çalışmaları Yeni Asır, Ulus, Türkiye, Güneş, Zaman gibi büyük bölgesel ve ulusal gazetelerde yayınlanmış ve çeşitli konularda çizgiromanlar hazırlamıştır. 1975-1976'da Babıali'de Sabah Gazetesine çizdikleri Gökbayrak'dan sonra, 1982 yılında kardeşi Erhan Dündar ile birlikte Çiz-Yay adlı bir ajans kurarak yurt çapında yerel olarak yayınlanan 80 civarı gazeteye hazırladıkları çizgiromanlan satmıştır. Amerika'daki 'syndicate'ler gibi faaliyet gösteren bu ajans sayesinde Türkiye'de bir ilki gerçekleştirmiştir. Dağıtımı yapılanlar arasında King Osman, Korkusuz Gazeteci gibi polisiyeler; Baykan, Ayben gibi tarihi kılıçlı kahramanlar; Keloğlan, Alaaddin'in Sihirli Lambası, Sinbad gibi masallar; Zena, Altar türü bilimkurgular ve 'soap opera' tarzı aşk öykülerini içeren çizgiroman başlıkları vardır. 1986 yılında Tay Yayınları logosundan on sayı çıkan Yıldırım Kemal adlı bir karakterle konusu Kurtuluş Savaşı'nda geçen ilk süreli çizgiroman kahramanını yaratmıştır (Bu seri ve ona eklenen yeni maceralar daha sonraki yıllarda Milli Eğitim Bakanlığı'nın çocuk kitapları dizisinden Yüzbaşı Cemil başlığıyla yeniden yayınlanmıştır). 1990 yılından sonra önce Kültür Bakanlığı, ardından da Milli Eğitim Bakanlığı için Türk tarihi ile ilgili kişi ve konulan içeren iki düzineden fazla çizgiroman hazırlamıştır. Dede Korkut, Ömer Seyfettin, İbn-i Sina, Barbaros Hayreddin Paşa ve benzeri gibi örnekler dışında ayrıca, Atatürk Araştırma Merkezi için de Atatürk'ün hayatını çizgiromana uyarlamıştır.
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
Orhan Dündar ustanın 19 yaşında iken yazıp çizdiği bu çizgi roman 1975 yılında Sabah Gazetesi'nde tefrika edilmiştir.
Orhan Dündar ve Erhan Dündar ile buluşmalarımızın birisinde, sürprizlerimiz olacağından söz etmiştim. Buluşmalarımızın sonuçlarından ilkini takdim ediyorum.
Orhan Dündar ve Erhan Dündar ustaların Çizgi Diyarı üyelerine selamlarını da unutmadan ilave edeyim.
Saygılarımla
Moderatör tarafında düzenlendi: