bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,585
74,805
NeverLand
Ömer MUZ, (1957- )


izgiromanAnsiklopedisi435.jpg

28 Ağustos 1957 tarihinde İstanbul'da doğan Ömer Muz, Kadıköy, Yeldeğirmeni'nde çok geniş bir çizgiroman dergi koleksiyonuna sahip olarak geçen bir çocukluğun ardından, yarım bıraktığı eğitim hayatında okul defterlerine ilk çizgiromanlarını karalamıştır. Profesyonel kariyerinin ilk işi henüz on yedi yaşındayken çocuk masalları hazırlamak olsa da, 1975 yılından itibaren bir ajansta, ayrıca Tercüman Gazetesi'nde grafiker ve sayfa sekreteri olarak çalışmış, 1978 yılında aralarında Celal Kandemiroğlu gibi ressamların oluşturduğu Europa Illustrated Service adlı ajansta Ertuğrul Edirne'nin önderliğinde Alman piyasası için performans sergilemeye başlamıştır.

Ömer Muz'un bu arada 1976'da M.E.B. tarafından yayınlanan ileri Yavrutürk dergisinde Battal Gazi başlığıyla ilk çizgiromanı yayınlanmıştır. Muz, 1979 yılından itibaren yaklaşık on bir sene boyunca Yeşilçam'a gelmiş (aralarında 'Son imparator', 'Kutsal Hazine Avcıları' gibi filmler olan) ve büyük gişe yapmış sayısız yabancı filmin Türkçe afişini hazırlamıştır. Avrupa'ya açılmasıyla beraber kısa sürede Almanya'da yayın faaliyeti gösteren Zauber adlı bir şirketle ve bir zaman sonra onun yanına eklenen Bastei ile Kertel Verlag, ardından da 1986'dan itibaren Almanya'nın en büyük kuruluşlarından Hartmut Becker yayınevlerine pek çok roman ve dergi illüstrasyonu hazırlamıştır. Aynı tarihlerde yurt içinde de Hürriyet ve Tercüman Gazetelerinin ilavelerine resimler ve İletişim Yayınlarına roman kapakları çizmiştir. 1980 yılında Faik Sanağ'ın çıkardığı Çocuklara Armağan adlı kısa ömürlü derginin ve Alfa Yayınları'ndan çıkan Tenten sayılarına kapak illüstrasyonlarını çizmiş, aynı yıl Ali Recan'ın yarattığı Kaptan Venüs için bir öykü resimlemiştir. 1983 yılında Milliyet Çocuk için sanatsal efor sarf ettikten sonra, 1985'de Tan Gazetesine ise filmi büyük yankılar uyandıran Mad Max'in çizgiroman versiyonunu çizmiştir. Aynı yıl içinde Ceylan, Bilka ve Alfa Yayınları için pek çok seriye kapak illüstrasyonları hazırlamıştır: Tina, Teks, Teksas, Tommiks, Bob Kroket, Conan, Superman ve 1987 yılında Hürriyet Gazetesinin yayınladığı Pekos Bill çizgiroman serisi... Bunlardan Conan'ın ülkemizde gösterime giren filminin afişi de yine sanatçının maharetli fırçasından çıkmıştır.

Muz, dönem dönem çizgiroman hazırladığı tek yayın olan Türkiye Çocuk için 1980' lerin başında Akıncı Murat adlı tarihi bir karakter yaratıp onu Avrupa içlerine salmıştır. Pek çok yayınevi için roman kapakları çizdiği 1990'lı yıllar boyunca dergi yönetiminde olan Şaban Çibir, en çok değer ve yer verdiği çizerlerden biri olan Muz'un sanatsal üretimine geniş yer vermiştir. Bu dönemde Türkiye Çocuk için Kurdun İntikamı, Son Av ve Ömer Seyfettin'den öyküler hazırlamıştır. Kutsal Kılıç, Kara Sinan, Kafkas Kartalı Hacı Murat ise diğer tarihi başlıklı öyküleridir ve hepsini yine bu dönemde çizmiş, ve çok sayıda illüstrasyonu derginin kapağını süslemiştir. Ayrıca 1990 yılında Türkiye Çocuk dergisiyle birlikte bir süre ilave olarak da verilen Fatih'in Fedaisi Korkut Bey başlıklı tarihi bir kahraman yaratmıştır. 1991-1992 yıllarında Kültür Bakanlığı tarafindan yayınlanan bir dizi çizgiroman albümünün kapaklarını çizmiştir. Haliç'deki Rahmi Koç Sanayi Müzesi için 50 metrekarelik ölçüde bir fresk çalışması yapmış olan Muz, 1996 yılında Posta Gazetesi için spor ve siyasi baş sayfa karikatürleri çizmiştir. 1991'den itibaren kendisini iyiden iyiye suluboya resimleri çizmeye vermiş ve yılda iki sergi açtığı yoğun bir tempoda sanat çalışmalarına devam etmiştir.
 

zehirx

Yeni Üye
23 Tem 2009
28
15
hayranı olduğum çizerdir...Gerçi tarihi çizgi ramanlarının çoğu conan dan aşırma çizim ve konulardır..(Türkiye çocuk dergisinde çizdiği korkut bey,kara şahin gibi çizimlerde bol bol vardır)
 

abolardis

Onursal Üye
12 Şub 2011
6,630
24,541
Ömer Muz hocamız dünya çapında bir yetenektir.Sevgili kaptana bu değerli hatırlatma için çok teşekkürler
 
Üst