Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
KARAOĞLAN Haftalık Gençlik Ve Kahramanlık Dergisi Sayı 169 Kafkas Çiçeği - 26.04.1967
üstad teşekkürler adımıza itafen bu nadide eseri bizlere ulaştırmanız çok güzel okumadığımız ve hatta hiç görmediğimiz kitaplar sayenizde bizlere ulaştı.arkadaşların da emeklerine sağlık listeleri düzenliyorlar.
Hocamız bize bu tarz kapaklı Karaoğlanların varlığını kanıtlamakla kalmadı, sırayla hepsini paylaşmaya başladı sağolsun...
Karaoğlan kapağında, kafasına jokey şapkası takmış bir İnciluz polisi... Ne işi varsa!...
İlk bakışta ressam üstat gibi görünüyor ama polisin yüzündeki ifadeyi becerememiş işte! Resimdeki polis, mumya görüp korkmuş bir polisten çok, Marilyn Monroe'yu bir derede çıplak çimerken görüp heyecanlanmış bir polise benziyor.
İlk tip çıkan Karaoğlan serisi içinde 2 dergilik 40 sayfa oluşla kısa macerası hatırladığım kadarla "tek gözü albız, ve Gökhanın'ın Mirası, Kırbaç Altında ve uygur Güzelidir". Belki unuttuğumda olbilir. Kronolojiye bakmadım.
Üstat dergi içeriğindeki haftalık sohbetlerinin birinde Fransız yayın evleri kırk sayfa kadar olan kısa Karaoğlan maceralarını yeğlemekle, bu tür kısa hikayeli maceralar istedikleri için hikayeler kısmen budanmaktadır (kısaltılmaktadır) demekteydi.
Yani eğer bu bir özürse (mazeretse) sevgili üstadımız bu özrün dayanağını da; "Düşman Uyumaz, Ötügen'in Dört Atlısı vs. gibi maceraların kısalığını verişle yanılmıyorsam böyle dile getirmişti.
Oysa Kafkas Çiçeği de bu tür kısa formatta oluşmuş olmakla, bu tip format üstadımızın zihinsel, koşul sal yatkınlık olarak alışık olduğu bir yaratım ve ortaya koyma biçimli uslubu olduğu tarih sel bir hakikattır. Ve bu bizcede olağan karşılanan arada sırada olan durumlardır.
Bu kısa hikaye şüphesiz ki emsalleri gibi güzel bir hikaye. Eksiklikleri var. Söz gelimi kraliçe Tamara, sadece Cengiz Hana bağlı oluşuyla mı yeğlenmekte! Tamara'nın kendi halkına yaklaşımı ve halkın bu yaklaşıma olan teveccühü pek belirtilmemiş (es geçilmiş). Tıpkı dakikalarca 40 katır! sürüklenmesi sonunda biraz sonra kendisine gelen Ramus gibi!
Hani bu kadar kusur, kısa hikayelerde (kadı kızında da) olur kabili bir durumlar da, söz konusu olmamış değil bence.
Üstadın hem 1. baskı oluşuyla, hem hikaye tekniği oluşla; bu nadide eserini bize kazandıran ve "biz bize" söyleşmemize fırsat hazırlayan çok değerli profesörümüze, çok teşekkür ve çok çok saygılarımızla...
Değerli Profesör dostum, forum sayfamıza yükleme nasıl yapılır bilemediğimden ,
becerebildiğim kadarı ile yaptığım Karaoğlan "KAFKAS ÇİÇEĞİ " paylaşımınızı derleme yaparak linkini burada vermeye çalışıyorum.
Siz veya sayfa yönetici dostlarımızdan bir kişi foruma yükleme konusunda yardım ederse sevinirim.
saygılarımla.
( paylaşımda " hacılı " olarak yazdığım nickimi de bir ara anlatırım izin verirseniz.)
BÜYÜK BOY 104 MB
KAFKAS ÇİÇEĞİ
Değerli aerden güzel bir çalışma yapmış emek üzerine emek katmış. Değerli vefalı'nın taramalardaki parlatma beyazlatma katkısını üslenmiş gibi. Eline sağlık güzelde olmuş.
En güzel yanı kapaktan sonra ilk sayfaya sevgili profesörümüzden bir çalışma oluşla beyazlattığını belirtmesi kadirşinaslığını da ayrıca beğendim.
Sevgili profesör'den özel dergilere
devam ettiğimiz gibi üstatlarımız da
yorumlarıyla, derlemeleriyle katkıda
bulunarak muhabbetimizi arttırıyorlar.
Sağolun efendim, sevgiler, saygılar...