profesör
#
- 12 Şub 2010
- 15,003
- 546,859
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
Düzenlenmiş :
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
Güneş Gazetesi'nde, 22 KASIM 1984 – 08 MART 1985 tarihleri arasında tefrika edilmiştir.
Suat Yalaz'ın 1980 li ve sonraki yıllarda gazetelerde tefrika edilen Karaoğlan'ları hakkında hiç bir bilgiye sahip olmadığımızı müşahade ettim. Hangi gazetede hangi maceralar, hangi tarihlerde yayımlanmış? Yarım yamalak bilgiler ötesinde tam bir liste yok. Bu maceraların özelliği hakkında ise hiç bilgi yok.
Çizgi roman kültür birikimimiz utanç verici düzeyde, meçhuller içindeyiz.
Lafın gelişi söylemiyorum, önce kendi adıma üzüldüm, utanç duydum. Karaoğlan'ın andığım dönemdeki maceraları hakkında hiç bir bilimsel araştırma, dört başı mamur bir makale, eleştiri yazısına rastlamadım. Oysa Suat Yalaz ve Karaoğlan bunu fazlasıyla hak ediyor.
Bendeniz bir iki izlenimimle ilgili kırıntı kabilinden bilgi paylaşayım. Umarım akademik seviyede bir araştırmacının dikkatini çeker ve araştırmaya değer bulur.
Karaoğlan'ı ilk okuduğum 1960 lı yıllardaki maceralarından bir kısmının neden 20 yıl sonra yeniden yazılıp çizildiğini merak ediyor ve bir anlam veremiyordum. Acaba Suat Yalaz konu bulamadı da eskilerin rantını mı yemeye çalışıyor diye de kötü niyetli düşünmediğimi söylesem yalan olur.
Oysa bu maceraları inceledikten sonra Suat Yalaz hakkındaki o suizanlarımdan utanır oldum. Suat Yalaz usta ilk dönem maceralarını yeterli görmemiş ve ben ustalık dönemimde böyle yaparım diyerek muhteşem eserler vermiş. Hem senaryo ve hem de çizgi olarak ustalık dönemini mühürlemiş. Bu maceraların gazete arşivlerinde kalmış olması affedilmez bir ihmal, vurdumduymazlıktır. Suat Yalaz çapında bir ustaya saygısızlıktır.
Buyurun Suat Yalaz'ın ustalık dönemi eserlerinden Buzlu Çöller Tilkisi'nin 1. bölümüne...
Senaryo, kurgu, çizgi olarak dünya çapında bir eser. Suat Yalaz Amerika veya Avrupa pasaportu taşımadığının ceremesine katlanmak zorunda kalmış.
Saygılarımla.
Moderatör tarafında düzenlendi: