KARAOĞLAN Buzlu Çöller Tilkisi 1. Bölüm - Güneş Gazetesi

12 Şub 2010
15,003
546,859
file


file




Düzenlenmiş :

Güneş Gazetesi'nde, 22 KASIM 1984 – 08 MART 1985 tarihleri arasında tefrika edilmiştir.

Suat Yalaz'ın 1980 li ve sonraki yıllarda gazetelerde tefrika edilen Karaoğlan'ları hakkında hiç bir bilgiye sahip olmadığımızı müşahade ettim. Hangi gazetede hangi maceralar, hangi tarihlerde yayımlanmış? Yarım yamalak bilgiler ötesinde tam bir liste yok. Bu maceraların özelliği hakkında ise hiç bilgi yok.

Çizgi roman kültür birikimimiz utanç verici düzeyde, meçhuller içindeyiz.

Lafın gelişi söylemiyorum, önce kendi adıma üzüldüm, utanç duydum. Karaoğlan'ın andığım dönemdeki maceraları hakkında hiç bir bilimsel araştırma, dört başı mamur bir makale, eleştiri yazısına rastlamadım. Oysa Suat Yalaz ve Karaoğlan bunu fazlasıyla hak ediyor.

Bendeniz bir iki izlenimimle ilgili kırıntı kabilinden bilgi paylaşayım. Umarım akademik seviyede bir araştırmacının dikkatini çeker ve araştırmaya değer bulur.

Karaoğlan'ı ilk okuduğum 1960 lı yıllardaki maceralarından bir kısmının neden 20 yıl sonra yeniden yazılıp çizildiğini merak ediyor ve bir anlam veremiyordum. Acaba Suat Yalaz konu bulamadı da eskilerin rantını mı yemeye çalışıyor diye de kötü niyetli düşünmediğimi söylesem yalan olur.

Oysa bu maceraları inceledikten sonra Suat Yalaz hakkındaki o suizanlarımdan utanır oldum. Suat Yalaz usta ilk dönem maceralarını yeterli görmemiş ve ben ustalık dönemimde böyle yaparım diyerek muhteşem eserler vermiş. Hem senaryo ve hem de çizgi olarak ustalık dönemini mühürlemiş. Bu maceraların gazete arşivlerinde kalmış olması affedilmez bir ihmal, vurdumduymazlıktır. Suat Yalaz çapında bir ustaya saygısızlıktır.

Buyurun Suat Yalaz'ın ustalık dönemi eserlerinden Buzlu Çöller Tilkisi'nin 1. bölümüne...
Senaryo, kurgu, çizgi olarak dünya çapında bir eser. Suat Yalaz Amerika veya Avrupa pasaportu taşımadığının ceremesine katlanmak zorunda kalmış.
Saygılarımla.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

sarkomer

Yönetici
18 Ağu 2009
13,351
304,616
Sunum paylaşımdan güzel,
paylaşım ise sunumdan...
Üstada saygılarımı sunuyor,
size gönülden teşekkür ediyorum.
Sağlıcakla kalın Sayın "Profesör"...

52308R.gif
 

tahsin

Aktif Üye
10 Kas 2015
338
810
sayın üstad ,paylaşım bizleri öylesine mutlu ediyorki anlatamam. adeta çöle yağan yağmur kadar değerli oluyor. ayrıca sunumdaki bilgiler ve tesbitde bir okadar değerliydi , sağol, varol üstad.
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,208
76,150

Bir arkeoloğun kıymetli bir heykelin parçalarını ortaya çıkartması, titizlikle bu parçaları birleştirip bir müzede sergilemesi ve yanına da bilgilendirici kataloğunu hazırlaması gibi siz de bu eseri kim bilir hangi güçlüklerle gazete arşivlerinden ortaya çıkartıp bir araya getirerek ÇD'nın vitrininde bizlere sunmuşsunuz, hem de kataloğu yerine geçen güzel sunumunuzla. Karaoğlan'la ilgili bilgi eksikliği itirafınızı kabul etmiyor bunu tevazunuza veriyorum, bu konuda herkesten daha derin bilginiz olduğunu görüyorum. Arada eksik kalan noktalar varsa Suat Yalaz ustayla konuşarak bu boşluklar doldurulabilir. Suat Yalaz'ın ustalık dönemi eserini bizlere ulaştırdığınız için size minnettarız sevgili "profesör" üstadım. İyi ki varsınız.

 

bes5uc3

Süper Üye
11 Ara 2011
972
1,989
Kırşehirli
Değerli Profesörümüzün eleştiri ve sitemine düşünce oluşla katılıyorum. Gerçekten de bir mağazinel olmuş kalça sallamaktan başka hiç bir üretim katkısı olmayan maganda kültürlü, kimi şarkıcı ve türkücülerin; göbek adına, renk zevkine, burcuna, sevdiği yemeklere, nasıl tecavüze uğradığına, çocukluğuna kadar ıvır zıvırları bize haber, bilgilendirme, sanatçı(!) diye yutturan sistemdir.

Sistem bunları revaçta göstermektedir. Kitlelerin de anlama algılama düzeyi bu frekanslara açık olmakla başka renk frekansları alamamaktadır. Bu nedenle; "Karaoğlan'ın andığım dönemdeki maceraları hakkında hiç bir bilimsel araştırma, dört başı mamur bir makale, eleştiri yazısına rastlamadım. Oysa Suat Yalaz ve Karaoğlan bunu fazlasıyla hak ediyor.

Bu maceraların gazete arşivlerinde kalmış olması affedilmez bir ihmal, vurdumduymazlıktır. Suat Yalaz çapında bir ustaya saygısızlıktır." diyen profesörümüz yerden göğe kadar haklıdır.

Üstelik profesörümüz önce iğneyi kendisine dokundurmuş: "Karaoğlan'ı ilk okuduğum 1960 lı yıllardaki maceralarından bir kısmının neden 20 yıl sonra yeniden yazılıp çizildiğini merak ediyor ve bir anlam veremiyordum. Acaba Suat Yalaz konu bulamadı da eskilerin rantını mı yemeye çalışıyor diye de kötü niyetli düşünmediğimi söylesem yalan olur.

Oysa bu maceraları inceledikten sonra Suat Yalaz hakkındaki o suizanlarımdan utanır oldum. Suat Yalaz usta ilk dönem maceralarını yeterli görmemiş ve ben ustalık dönemimde böyle yaparım diyerek muhteşem eserler vermiş. Hem senaryo ve hem de çizgi olarak ustalık dönemini mühürlemiş." İşte üstad dediğin böyle olur.

Ve dahi ülkenin üretim değerine katkısı olacak eleştirmen ve araştırıcıların bu düsturda bir tevazu içinde olmaları da önemlidir. Ne edip edip üstadın sağlığında bu eksikler ortaya konmalı. Akabi yazar çizer olan sanatçı dostlarımız bu kabil sahiplenmelerle kendilerinde bu bağlamla bir destek bulmalılar ki "işlerine (sanatlarına) daha bir şevkle sarılsınlar (zaten sarılıyorlar da bunu takip ediyorum).

Elinden gelenin en iyisini yapan güzel dost merhaba...
 

R.Türkmen

Çizgi Roman Ustası
12 Şub 2012
769
3,006
Yok yok.. Gelmez bir daha böyle bir üstat. Herkes "Suat Yalaz farkı"nı görsün. O gerçekten çizgi romancılığı boyunca İtalyan "Fumetti" kahramanlarına karşı savaş açmış ve Karaoğlan'ı bunların karşısına koymuş bir "Yalnız Kovboy"dur.

Karaoğlan maceraları dünyada bir eşi benzeri olmayan ve rakibi de olmayan bir çizgi romandır. Çünkü Türk tarihini çizgi romanla günümüze taşımış, 4 kıt'ada 4 dilde yayınlanmış, adına pullar basılmıştır. Yazar ve çizeri tarafından 9 kez filme alınmış dünyada tek çizgi romandır. Hepimizin sevgilisidir.

Yalnız Karaoğlan mı? Orta Asya'dan Altay Dağları eteklerinden Gobi Çölleri'ne, Arap çöllerindeki Mehmetçik'ten, Kuva-î Milliye'ye Türkçü, milliyetçi, insancı, halkçı yönleriyle ülkemizin yararına eğitici-öğretici nice eserler vermiştir. Damgasını vurmuştur.

Yaşayan gerçek efsanemiz, hocamız Suat Yalaz'ın elini öpüp ona çok teşekkür etmeliyiz ve sahip çıkmalıyız. Adına müze yapmalıyız... Şu an piyasada basılı hiç bir eseri yok maalesef. Oysa uğruna ömür tükettiği Karaoğlan hala unutulmayan ve hep gündemde olan bir kahramanımızdır. Takvim, Güneş, Sabah gazetelerindeki tefrikaları basılsa, yine "Yakın Tarihimize Damgasını Vuranlar" dizisinin tamamı, Yandım Ali'ler ve İslam Tarihi eserleri basılsa ne güzel olurdu. İnşallah en kısa zamanda Yandım Ali'nin devam filmleri de çekilir.
 

altay1944

Onursal Üye
30 May 2009
3,142
4,714
Bu çizgiler değme çizgiromancıyım diyeni kıskandıracak denli kalite kokuyor.Üstadın bence olgunluk dönemi diyeceğim çalışmaları.Keşke tüm maceralarını bu çizgi ile restore edebilse idi.Teşekkürler üstad.
 

Ayhan Polat

Süper Üye
20 Nis 2010
66
295
sevgili profesor bombalara devam ediyor. çok özel bir paylaşım. bu tefrikaların çogu bende mevcut işlerimden fırsat bulup paylaşım yapamadım. sevgili profesor benden önce davranıp bu mustesna oaylaşımları yaptı kendisine çok tesekkur ediyorum. merak ettiğim konu ben bu tefrikaları o yıllarda gazetelerden tek tek günlük kesip biriktirdim. sevgili profesor demi bu şekilde yaptı. yada nasıl elde etti. tekrar tesekkurler
 

altay1944

Onursal Üye
30 May 2009
3,142
4,714
sevgili profesor bombalara devam ediyor. çok özel bir paylaşım. bu tefrikaların çogu bende mevcut işlerimden fırsat bulup paylaşım yapamadım. sevgili profesor benden önce davranıp bu mustesna oaylaşımları yaptı kendisine çok tesekkur ediyorum. merak ettiğim konu ben bu tefrikaları o yıllarda gazetelerden tek tek günlük kesip biriktirdim. sevgili profesor demi bu şekilde yaptı. yada nasıl elde etti. tekrar tesekkurler

Üstad sizin tarama ve paylaşımlarınızı da sabırsızlıkla bekliyorum.Her tarama ve paylaşım kaliteyi daha da artıracaktır.Farklı taranmış bir sayfayı incelemek bile çok zevkli.Bekliyoruz efendim.
 

vefalı

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
16 May 2009
3,971
78,776
Sevgili dostum bu denli paylaşımlarını görünce Karaoğlan konusunda çok gerilerden geldiğimi hissettim.Teşekkürler ediyorum,iyiki varsın iyiki bu diyardasın.
 

tahsin

Aktif Üye
10 Kas 2015
338
810
sayın alone_wolf mesaj ve yazılarınızdan anlaşıldığı kadarıyla arşivnizde tarihi ve çok değerli eserler olduğu anlaşılıyor. bu nadide eserleri zaman yokluğu nedeniyle paylaşamadığınızı söylüyorsunuz. arşivinizdeki bu kiymetli eserlerin bir listesini paylaşırsanız, çizgi diyarı yöneticileri kendilerinde olmayan eserleri çizgi diyarında paylaşmanın bir yolunu bulur. bu önerimi dikkate alışanız, çizgidiyarı aileside birçok esere kavuşmuş olur. saygılar üstad
 

HACILI

Onursal Üye
14 Kas 2012
2,343
8,801
Haluk beyciğim ellerinize sağlık.
Danışmak istediğim bir konu var.
Bu macerayı PDF olarak mı yüklediniz?
cbr görüyorum linkte ama indirdiğimde pfd olarak iniyor.
Yoksa ben istemeyerek bilgisayarımda bir yere dokunup da
indirme programını mı bozdum..?
Eğer böyle bir hata yaptıysam Acrobat Reader de nasıl düzeltebilirim?
Sizi ya da bu yazdıklarımı okuyan bir dostumuz yardımcı olabilir mi?
Selam,sevgi ve saygılarımla.
 

kadirnip

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
21 Kas 2014
4,653
22,583
Adana
Hiçbir yerde bulamayacağımız harika Karaoğlan macerasını
mükemmel sunum eşliğinde bizimle paylaştığınız için çok
teşekkürler sevgili Profesör... Ve bu güzelliğin yaratıcısı
Suat Yalaz Üstadım, Size de sonsuz teşekkürler..
.
 

erdallll

Onursal Üye
24 Eyl 2009
1,465
7,208
teşekkurler Haluk Bey yine muhtşem bir paylaşım vede muhteşem bir yazı evet haklısınız keşke kapsamlı bir çalışma olsada bilgileri birleştirip güzel bir biyografi çıkartsak Karaoğlan hakkında...Yine tekrar ediyorum gerçekten gazetelerde hazineler yatıyor tek tek de olsa arkadaşlar paylaşsa çok güzel olur...
 

sali38tr

Onursal Üye
14 Nis 2009
593
2,886
haluk bey bitip tükenmeyen bir hazinesiniz ellerinize sağlık teşekkürler daha göreceğimiz ne maceralar var sayenizde kaybolmaya yüz tutmuş maceralar gün yüzüne çıkıyor çok çok sağolun
 

prince

Onursal Üye
20 Ağu 2012
4,483
27,612
Büyük üstadın çizgilerini izlemek,her biri tablo değerindeki ve güzelliğindeki karelerin içerisine hapsolup hiç çıkası gelmemek nasıl tarif edilir bilemedim ki.
Profesör üstadımın söylediği tüm sözler doğru hatta az bile.Suat YALAZ üstadın kıymetini bilmeliyiz.Bizlere sunduğu bütün güzelliklere bütün kalbimle teşekkür ediyorum.
Bir gönülden teşekkür de Haluk Beye.O olmasaydı bırak okumayı muhtemelen haberimiz bile olmayacaktı.
Bir çizgi roman okuru olarak çok ama çok teşekkür ediyorum...
 

sali38tr

Onursal Üye
14 Nis 2009
593
2,886
üstadım bir solukta okuyup bitirdim tadı damağımda kaldı suat yalaz hocamız bu macerayı sürükleyici bir anlatımla üretmiş gerçekten diğer maceralardan çok farklı 2.bölümü sabırsızlıkla bekliyorum ellerinize sağlık
 
12 Şub 2010
15,003
546,859
Haluk beyciğim ellerinize sağlık.
Danışmak istediğim bir konu var.
Bu macerayı PDF olarak mı yüklediniz?
cbr görüyorum linkte ama indirdiğimde pfd olarak iniyor.
Yoksa ben istemeyerek bilgisayarımda bir yere dokunup da
indirme programını mı bozdum..?
Eğer böyle bir hata yaptıysam Acrobat Reader de nasıl düzeltebilirim?
Sizi ya da bu yazdıklarımı okuyan bir dostumuz yardımcı olabilir mi?
Selam,sevgi ve saygılarımla.


Yorum yapan tüm dostlara teşekkür ediyorum.
İkinci bölümü de en kısa zamanda paylaşmaya çalışacağım.

Sevgili Ahmet beyciğim, paylaşımı diğer tüm paylaşımlarım gibi jpeg cbr olarak yaptım. PDF tarama ve paylaşım hiç yapmadım bugüne kadar.

Ama öteki soru hakkında fikrim yok maalesef.
 

KARAOĞLAN

Onursal Üye
2 Şub 2010
3,002
20,975
Gaziantep
Keşke bu hazineler on yıl önce gün yüzüne çıksaydı...
Kendi adıma-bu yaştan sonra- çok geç olduğu kanısındayım.
Neyse ellerine sağlık Haluk Bey.

Bu macera serisi çok değişik. Daha önce Karaoğlan'ın Bayırgülü ile karşılaşmaları için "Bizanslı Güzel Vasilisya" macerasını baklemiştik.
2. serideki "Buzlu Çöller Tilkisi" macerasında Bayırgülü'nün adı bile yoktu.
Karaoğlan maceralarının adları çok ilgimi çekiyor.
Bakarmısınız Buzlu Çöller Tilkisi adı adeta bir şairin şiirindeki mısralar gibi.
 

sali38tr

Onursal Üye
14 Nis 2009
593
2,886
Haluk beyciğim ellerinize sağlık.
Danışmak istediğim bir konu var.
Bu macerayı PDF olarak mı yüklediniz?
cbr görüyorum linkte ama indirdiğimde pfd olarak iniyor.
Yoksa ben istemeyerek bilgisayarımda bir yere dokunup da
indirme programını mı bozdum..?
Eğer böyle bir hata yaptıysam Acrobat Reader de nasıl düzeltebilirim?
Sizi ya da bu yazdıklarımı okuyan bir dostumuz yardımcı olabilir mi?
Selam,sevgi ve saygılarımla.

pek anlamam ama indirdiğiniz dosya üzerine sağ tıklayıp birlikte aça tıkladınızda cbr formatını seçip en alttaki kutuyu işaretleyip cbr olarak açabilirsiniz
 

ertuğrul

Admin
5 Nis 2009
24,901
142,924
Oku oku bitmez bunlar.
Her daim tekrar okunacak muhteşem paylaşım.
Eline sağlık başkanım.
Güzel paylaşım ve emeklerin için teşekkür ederim.
 

Hakan Alpin

Çizgi Roman Ustası
Onursal Üye
24 Şub 2015
1,822
15,726
2003'te Çizgiroman Ansiklopedisi'ni yazarken önsüz kısmındaki sunuşa özellikle belirtmek zorunda hissetmiştim kendimi:
"Ulusal veya yerel gazetelerde yayınlanmış çizgiromanlar hakkındaki bilgilerimiz çok çok az," diye..
Allah'tan Çizgi Diyarı ve sevgili Profesör'ümüz var. Bu açığı gözle görülür, elle tutulur şekilde kapatmaya başladık sayelerinde.
Umarım günün birinde bu konuda çok daha mükemmel bir koleksiyon olur elimizde. Artık umudum var bu konuda :)
 
Üst