Kara Maske, orijinal ismi Maschera Nera olan ve altmışlı yıllarda yazar Max Bunker (Luciano Secchi) ve Ressam Paolo Piffarerio (Paul Payne) tarafından yaratılan komik bir western çizgi romanıdır. Max Bunker'in yazdığı ilk senaryo olan Kara Maske, Zorro ve Lone Ranger gibi batı döneminin maskeli karakterlerinde geleneksel olan mizah ve şiddet dozunun yüksek olması özelliğine uyan bir western maceradır. Editoriale Corno tarafından aylık olarak yayınlanan orijinal seri Mart 1962 yılında başladı ve 22 sayı çıktıktan sonra Aralık 1963 yılında sona erdi. Mart 1977 yılında yeniden başlayan seri tekrar basılan birinci sayıya ilave olarak 31 sayı daha yayınlanarak Ekim 1979 yılına kadar sürdü. Okuyacak olacağınız bu ilk sayı Mart 1962'de yayınlanan Maskeli Süvari isimli macera orijinali Il cavaliere mascherato olan maceradır.
Maalesef yayınevi olan Uygur Yayınları ve sahibi Şehabettin Uygur ile alakalı olarak bir kaynak bulamadım. O nedenle bu yayının basım tarihi hakkında net bir bilgi veremiyorum. Ancak fiyat aralığı itibariyle 1980'ler olduğu söylenebilir.
Maceranın esas karakteri esasen bir avukat olan Ringo Rovent'dir. Maskeli kimliği ile ne kadar cesur ve atılgansa normal kimliğinde yansıttığı bir o kadar korkak ve çekingen bir insandır. Bu özelliğiyle bana biraz Superman çağrışımı yaptırdı. Baskı kalitesi olarak çağdaşlarından çok başarılı olduğunu söyleyebilirim ancak sayfa düzeni konusunda aynı şeyi söyleyemiyorum. Çizgiler beni çok tatmin etmese de tarihsel gelişim özelliği nedeniyle özel bir çizgi roman olduğunu söyleyebilirim.
Çok uzun oldu farkındayım. Ama bir de kitabın hikayesini kısaca anlatmam lazım.
Sevgili profesör abimizin, savok abimize göndermiş olduğu onlarca pırlantadan sadece birisidir bu sayı ve devamındakiler. Kısa sürede taramalarını bitirebilmek adına savok abimiz bana gönderdi ve ben de önümüzdeki günler içerisinde tamamını siz dostlarımıza ulaşltırmak için çabalayacağım. Yani bir dostluk zincirinin ödülü sizlerle birlikte oluyor. Sabrınız için teşekkürler.
Herkese keyifli okumalar.
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
Moderatör tarafında düzenlendi: