Bu çizgi roman, İstanbul'u geçmişiyle yüzleştirecek

vakanuvis

Süper Üye
5 Mar 2011
604
977
Göçmen çocukları, evsizler, minik tutuklular. Hepsi aynı çizgi roman için çalışıyor. Projenin mimarı İskender Savaşır "Dalgın Sular'da bir zaman kayması yaşanıyor ve geçmişten günümüze İstanbul'un tüm karakterleri aynı zaman diliminde yaşamaya başlıyor," diyor
MİREY MESEYYA
Sabah

Psikoterapist İskender Savaşır, bir yıldır Dalgın Sular adlı bir çizgi roman üzerinde çalışıyor. Tüm çocukluğunu çizgi roman okuyarak geçiren Savaşır, psikoterapinin yanı sıra Bilgi Üniversitesi'nde sanat tarihi dersleri de veriyor. Çizgi romandaki tüm hikayeler çocuklar ve gençler tarafından yazılıyor. 1999 depremini yaşayan Adapazarlı kızlar, hapishanelerde tutuklu olan ve dışarı çıkacakları günü bekleyen gençler, kentsel dönüşüm çerçevesinde evleri yıkılan Ayazmalılar ve Adapazarı'ndaki göçmen çocukların gönüllü çalışmalarıyla hazırlanan çizgi roman, piyasaya 21 Aralık'ta çıkacak. Bu ilk fasikülde, İstanbul geçmişiyle yüzleşecek. İskender Savaşır'la bu proje hakkında konuşmak üzere psikoterapi seanslarını yürüttüğü Karaköy'deki ofisinde buluştuk.
- Dalgın Sular projesini bize anlatır mısınız?- Dalgın Sular, fantastik bir anlatı evreninde geçen haftalık bir çizgi roman. İstanbul'da, 1980'lerde Haliç'in dibi temizlenirken bir şeyler oluyor ve İstanbul geçmişini 'kusmaya' başlıyor. Ve öyle bir an geliyor ki, İstanbul geçmişiyle iç içe yaşamaya başlıyor. Bu kadar iri bir konuyu çizgiye dökmek için çok farklı gelenekleri bir araya getirdik: İllüstratör, ressam, hattat, minyatür ve karikatür geleneğini bir ortamda buluşturduk. Tabii bu kadar şeyin bir araya gelmesi de kakofoni yaratabilir. Biz o riski göze aldık. Bence bütün çeşitliliğe rağmen bir üslup, bir ahenk yakaladık. Bu iddialı bir proje. Çünkü sosyal sorumluluk yönü de var. 80'lerde Latife Tekin'in çok sözünü ettiği 'yoksulların enerjisi'ni seferber etmek istedik. Ve şu an bu projede 120 kişi çalışıyor.

BAŞROLDE ÇOCUKLAR VAR
- Kimdir bu kişiler ?- ENKA'nın Adapazarı'nda depremzede çocukları için kurduğu okuldaki öğrenciler, kentsel dönüşüm çerçevesinde ilk yıkılan mahalle olan ve Sefaköy'de çadırlarda yaşamaya mahkum edilen Küçükçekmece'deki Ayazma mahallesi sakinleri ve bir de suçlu çocuklar. Aslında asıl isteğim, suçlu gençlerle birlikte çalışmaktı. Metris'te tutuklularla çalıştık. Biz hükümlülerle değil de tutuklularla çalışmayı seçmiştik. Onlar da devamlı tahliye olmayı bekliyorlardı. Dolayısıyla hapishanenin içinde kendilerine bir hayat kurmak için bir yatırımları yok. Halbuki mahkumlar kaç yıl kalacağını bildikleri için, ona göre hayat kuruyorlar. Bizim acemiliğimize geldi. Sivil toplum örgütleri bir sürü cezaevinde çalışmalar yapıyor. Bizi en az iş yapılan yere, tutuklular bölümüne yönlendirdiler. Ama hikaye de oradan çıktı.

ÇİZGİ FİLM DE YAPACAKLAR
- Nasıl bir çalışma yürüttünüz?- Biz ekibimizle birlikte biraz önce bahsettiğimiz gruplara hem çizerlik eğitimi hem de yazarlık eğitimi veriyoruz; onlar için yeni bir hayat oluşturuyoruz. Bu eğitimde temel desen kursları, hat, karikatür gibi dersler var. Her pazar Sefaköy'deki çocuklara gidiyoruz, ya da onlar buraya geliyor. Adapazarı'na haftada iki gün gidiyoruz. Adapazarı'nda bayağı bir ekip oluştu, şu an 15 gençle ciddi bir çalışma içindeyiz. Hikayeyi de onlar yazıyor. Biz burada merkezde anlatı evrenini kurduk, girişi hazırladık, bazı süper kahramanlar icat ettik. Bunlar bizim temel figürlerimiz. Onun dışında bu evren içindeki tüm hikayeleri onlar yazıyor. Giderek bizim payımız düşüyor. Şu anda fiilen 60 kişi çalışıyor. Bu çalışmayla sivil toplum çalışmaları açısından da bir model önermek istiyoruz. Çocuklara iş yapmayı da öğretiyoruz.
- Çizgi roman yayımlanmaya başladıktan sonra neler yapmayı planlıyorsunuz?- İkinci adımda, biraz para kazanmaya başladığımızda bilgisayar oyunlarına girişeceğiz aynı mantıkla. Programcıları çocuklara götüreceğim ve onlara bilgisayarla çizim eğitimi vereceğiz. Aynı çalışma tarzıyla animasyon, dizi film ve müzik gibi farklı alanlarda da girişimlerimiz olacak.
- Çizgi roman merakınız çocukluktan kalma mı? - Çocukluğumdan kalan bir şeyler var tabii ki. Ben İngilizce'yi önce çizgi romanlardan, sonra da Shakespeare'den öğrendim.
- Beğendiğiniz çizgi roman kahramanları var mı?- Tüm Marvel Comics kahramanları. Ama Dalgın Sular'da bu kahramanlara gönderme yok. İslami kaynaklardan da besleniyoruz, mesela bizim X Men'imiz Yedi Uyuyanlar.
- Gelecekte yeni projeler var mı? - Seneye Diyarbakır Üniversitesi'yle birtakım çalışmalar yapmak istiyoruz. Moğollar diye bir fasikül çıkarmayı planlıyoruz.
 
Üst