Ben bir çizgi roman okuru olmanın yanında bir kitap okuruyum. Çizgi roman ve kitabın kesişme noktası olan fantastik edebiyat sevdiğim türlerden birisidir. Uzun zamandır bu türde yazılmış kitapları okuduğum gibi internet üzerinden tanıtım, tartışma ve tavsiyeleri de takip ettim. Bir süredir çizgi roman üzerine yazdığım konuların ardından sevdiğim fantastik edebiyat kitapları hakkında da birkaç cümle söylemek istedim. Konuyu kitap tanıtımlarına açmak yerine Kahramanlar, Dergiler, Türler ve İnceleme Kitapları başlığına açmayı daha uygun buldum. Çünkü birazdan bahsedeceğim yazarların eserlerinin birçoğu çizgi roman uyarlaması olarak neşredildi. İsmine kılıç ve büyü öyküleri, epik hikâyeler, kahramanlık öyküleri veya fantastik edebiyat dediğimiz, içeriğinde ancak hayal dünyamızda var olacak olayları anlatan bu kitaplar sadece basılı eserler olarak kalmadı. Birçoğu sinemaya uyarlandığı gibi önde gelen çizgi roman yayıncıları tarafından da çizgi roman uyarlamaları olarak sevenlerine sunuldu. Bu nedenle bu konu başlığının daha uygun olacağını düşündüm.
Benim ilk kılıç ve büyü öyküleri türü ile tanışmam çizgi roman olarak Conan ve Kull öykülerini okumamla oldu. Daha ortaokuldaydım ve bu çizgi romanların kitap uyarlaması olduğunu bilmiyordum bile. Rahmetli Ali Recan’ın yayınladığı Conan ile başlayan tutkum fantastik hikayeler anlatan romanlarla devam etti. Üniversiteyi kazandığım yaz Metis yayınlarının bastığı Yüzüklerin Efendisi - Yüzük Kardeşliği kitabını aldığımda fantastik edebiyata adım atmış oldu. Sonrasında arkası geldi. Ülkemizde de yıllar geçtikçe popülaritesi artan fantastik edebiyat kitapları sayesinde birçok güzel kitabı kendi dilimizde okuma fırsatına eriştim.
Geçen hafta kardeşimin ziyaretinde fantastik edebiyat hakkında konuştuk. Kendisine tavsiye edeceğim uzun soluklu bir seri sordu. Kendi bildiklerim ve kendi sevdiklerimden bir liste yaptım. Hazır listeyi yapınca da buradaki dostlarla da paylaşmam gerektiğini düşündüm. Belki aramızda fantastik edebiyatı seven ve kardeşim gibi ne okusam diyenler vardır. Aşağıda bahsi geçen kitap serileri ve yazarlar tamamen benim seçimime göre sıralanmıştır. Son derece sübjektiftir. Herkesin zevki farklı olabilir. Fantastik edebiyat, kahramanlık hikâyeleri, kılıç ve büyü öyküleri takip eden arkadaşların farklı tercih ve listeleri olursa mesaj olarak eklerlerse sevinirim. (Listemde yer alan kitaplar ülkemizde basılmış eserlerden oluşmaktadır.)
Mutlaka Okumanız Gereken Roman Serileri:
5 - Kara Elf Üçlemesi ve Buzyeli Vadisi Üçlemesi (R. A. Salvatore)
Kara Elf Üçlemesi
• Anayurt
• Sürgün
• Göç
Buzyeli Vadisi Üçlemesi
• Kristal Parçası
• Gümüş Damarlar
• Buçukluğun Mücevheri
4 - Ölüm Kapısı Serisi (Margaret Weis - Tracy Hickman)
• Ejder Kanadı
• Elf Yıldızı
• Ateş Denizi
• Yılan Büyücüsü
• Kaosun Eli
• Labirentte
• Yedinci Kapı
3 - Ejderha Mızrağı Serisi ve Efsaneler Üçlemesi (Margaret Weis - Tracy Hickman)
Ejderha Mızrağı Destanı
• Güz Alacakaranlığının Ejderhalar
• Kış Gecesi Ejderhaları
• İlkbahar Şafağı Ejderhaları
• İkizlerin Zamanı
• İkizlerin Savaşı
• İkizlerin Sınavı
2 - Yüzüklerin Efendisi Serisi (J.R.R. Tolkien)
• Yüzük Kardeşliği
• İki Kule
• Kralın Dönüşü
1 - Taht Oyunları Serisi (George R. R. Martin)
• Taht Oyunları - Buz ve Ateşin Şarkısı 1
• Kralların Çarpışması Kısım 1 - Buz ve Ateşin Şarkısı 2
• Kralların Çarpışması Kısım 2 - Buz ve Ateşin Şarkısı 2
• Kılıçların Fırtınası Kısım 1 - Buz ve Ateşin Şarkısı 3
• Kılıçların Fırtınası Kısım 2 - Buz ve Ateşin Şarkısı 3
• Kargaların Ziyafeti Kısım 1 - Buz ve Ateşin Şarkısı 4
• Kargaların Ziyafeti Kısım 2 - Buz ve Ateşin Şarkısı 4
• Ejderhaların Dansı Kısım 1 - Buz ve Ateşin Şarkısı 5
• Ejderhaların Dansı Kısım 2 - Buz ve Ateşin Şarkısı 5
Bonus:
1 - Zaman Çarkı Serisi - Robert Jordan (O kadar çok cilt içeriyor ki ben henüz okumaya cesaret edemedim. Ama birçok sitede liste başı olan seri.)
2 - Elric Serisi - Michael Moorcook (Elric karakteri ile ilk ve tek kez Conan The Barbarian orijinal sırasında 14. ve 15. sayılarda karşılaştım. Yıllar sonra Türkçe baskılarını görünce ilk cildi aldım ama henüz başlamadım.)
3 - Ambet Yıllıkları - Roger Zelazny (10 kitaplık bu seriyi ben okumadım. Ama türün sevenleri tarafından tavsiye listelerinde gösterildiği için buraya alma gereği duydum.)
Listeye Conan hikâyelerini de eklemek istedim ama ne yazık ki külliyatı ülkemizde sadece çizgi roman uyarlaması olarak bulunmakta. R. E. Howard hikâyeleri ülkemizde kısmen basılsa da tamamen yayınlanmadı.
Conan öykülerini içeren benim bildiğim Türkçe baskıların resimleri aşağıdadır.
Notlar:
1- Görseller alıntıdır.
2- Taht Oyunları serisinin yazımı sürmektedir. Yazar serinin iki cilt daha süreceğini belirtti. Yeni kitabın çıkış tarihi henüz netleşmedi.
Son düzenleme: