Mutlaka Okunması Gereken 5 Fantastik Edebiyat Serisi

The_DarknesS

Yönetici
Çeviri & Balonlama
17 Nis 2010
9,552
29,148
İzmir
82f7ab0dfa6c6240370bf1250d623a72.jpg

Ben bir çizgi roman okuru olmanın yanında bir kitap okuruyum. Çizgi roman ve kitabın kesişme noktası olan fantastik edebiyat sevdiğim türlerden birisidir. Uzun zamandır bu türde yazılmış kitapları okuduğum gibi internet üzerinden tanıtım, tartışma ve tavsiyeleri de takip ettim. Bir süredir çizgi roman üzerine yazdığım konuların ardından sevdiğim fantastik edebiyat kitapları hakkında da birkaç cümle söylemek istedim. Konuyu kitap tanıtımlarına açmak yerine Kahramanlar, Dergiler, Türler ve İnceleme Kitapları başlığına açmayı daha uygun buldum. Çünkü birazdan bahsedeceğim yazarların eserlerinin birçoğu çizgi roman uyarlaması olarak neşredildi. İsmine kılıç ve büyü öyküleri, epik hikâyeler, kahramanlık öyküleri veya fantastik edebiyat dediğimiz, içeriğinde ancak hayal dünyamızda var olacak olayları anlatan bu kitaplar sadece basılı eserler olarak kalmadı. Birçoğu sinemaya uyarlandığı gibi önde gelen çizgi roman yayıncıları tarafından da çizgi roman uyarlamaları olarak sevenlerine sunuldu. Bu nedenle bu konu başlığının daha uygun olacağını düşündüm.

redsonjaconan2.jpg
dragonlancechroniclesdragonsofspringdawning1.jpg

111196-18512-108676-1-homeland-the-legend.jpg
game-of-thrones-11-cover-review-comic-adaptation.jpg


Benim ilk kılıç ve büyü öyküleri türü ile tanışmam çizgi roman olarak Conan ve Kull öykülerini okumamla oldu. Daha ortaokuldaydım ve bu çizgi romanların kitap uyarlaması olduğunu bilmiyordum bile. Rahmetli Ali Recan’ın yayınladığı Conan ile başlayan tutkum fantastik hikayeler anlatan romanlarla devam etti. Üniversiteyi kazandığım yaz Metis yayınlarının bastığı Yüzüklerin Efendisi - Yüzük Kardeşliği kitabını aldığımda fantastik edebiyata adım atmış oldu. Sonrasında arkası geldi. Ülkemizde de yıllar geçtikçe popülaritesi artan fantastik edebiyat kitapları sayesinde birçok güzel kitabı kendi dilimizde okuma fırsatına eriştim.

Geçen hafta kardeşimin ziyaretinde fantastik edebiyat hakkında konuştuk. Kendisine tavsiye edeceğim uzun soluklu bir seri sordu. Kendi bildiklerim ve kendi sevdiklerimden bir liste yaptım. Hazır listeyi yapınca da buradaki dostlarla da paylaşmam gerektiğini düşündüm. Belki aramızda fantastik edebiyatı seven ve kardeşim gibi ne okusam diyenler vardır. Aşağıda bahsi geçen kitap serileri ve yazarlar tamamen benim seçimime göre sıralanmıştır. Son derece sübjektiftir. Herkesin zevki farklı olabilir. Fantastik edebiyat, kahramanlık hikâyeleri, kılıç ve büyü öyküleri takip eden arkadaşların farklı tercih ve listeleri olursa mesaj olarak eklerlerse sevinirim. (Listemde yer alan kitaplar ülkemizde basılmış eserlerden oluşmaktadır.)

Mutlaka Okumanız Gereken Roman Serileri:

5 - Kara Elf Üçlemesi ve Buzyeli Vadisi Üçlemesi (R. A. Salvatore)
Kara-Elf-%C3%9C%C3%A7lemesi-Drizzt.jpg

Kara Elf Üçlemesi
• Anayurt
• Sürgün
• Göç

Buzyeli Vadisi Üçlemesi
• Kristal Parçası
• Gümüş Damarlar
• Buçukluğun Mücevheri

4 - Ölüm Kapısı Serisi (Margaret Weis - Tracy Hickman)
%C3%B6l%C3%BCm-kap%C4%B1s%C4%B1.jpg

• Ejder Kanadı
• Elf Yıldızı
• Ateş Denizi
• Yılan Büyücüsü
• Kaosun Eli
• Labirentte
• Yedinci Kapı

3 - Ejderha Mızrağı Serisi ve Efsaneler Üçlemesi (Margaret Weis - Tracy Hickman)
ejderha-mizragi-serisi-728x351.jpg

Ejderha Mızrağı Destanı
• Güz Alacakaranlığının Ejderhalar
• Kış Gecesi Ejderhaları
• İlkbahar Şafağı Ejderhaları

efsaneler+serisi+java+e-kitap.jpg

• İkizlerin Zamanı
• İkizlerin Savaşı
• İkizlerin Sınavı

2 - Yüzüklerin Efendisi Serisi (J.R.R. Tolkien)
Untitled-1.jpg

• Yüzük Kardeşliği
• İki Kule
• Kralın Dönüşü

1 - Taht Oyunları Serisi (George R. R. Martin)
Kitap_3892436.jpg

• Taht Oyunları - Buz ve Ateşin Şarkısı 1
• Kralların Çarpışması Kısım 1 - Buz ve Ateşin Şarkısı 2
• Kralların Çarpışması Kısım 2 - Buz ve Ateşin Şarkısı 2
• Kılıçların Fırtınası Kısım 1 - Buz ve Ateşin Şarkısı 3
• Kılıçların Fırtınası Kısım 2 - Buz ve Ateşin Şarkısı 3
• Kargaların Ziyafeti Kısım 1 - Buz ve Ateşin Şarkısı 4
• Kargaların Ziyafeti Kısım 2 - Buz ve Ateşin Şarkısı 4
• Ejderhaların Dansı Kısım 1 - Buz ve Ateşin Şarkısı 5
• Ejderhaların Dansı Kısım 2 - Buz ve Ateşin Şarkısı 5


Bonus:
1 - Zaman Çarkı Serisi - Robert Jordan (O kadar çok cilt içeriyor ki ben henüz okumaya cesaret edemedim. Ama birçok sitede liste başı olan seri.)
Zaman-%C3%87ark%C4%B1.jpg


2 - Elric Serisi - Michael Moorcook (Elric karakteri ile ilk ve tek kez Conan The Barbarian orijinal sırasında 14. ve 15. sayılarda karşılaştım. Yıllar sonra Türkçe baskılarını görünce ilk cildi aldım ama henüz başlamadım.)
elric-ruh-hirsizi-banner.jpg


3 - Ambet Yıllıkları - Roger Zelazny (10 kitaplık bu seriyi ben okumadım. Ama türün sevenleri tarafından tavsiye listelerinde gösterildiği için buraya alma gereği duydum.)
amber-y%C4%B1ll%C4%B1klar%C4%B1.jpg


Listeye Conan hikâyelerini de eklemek istedim ama ne yazık ki külliyatı ülkemizde sadece çizgi roman uyarlaması olarak bulunmakta. R. E. Howard hikâyeleri ülkemizde kısmen basılsa da tamamen yayınlanmadı.
Conan öykülerini içeren benim bildiğim Türkçe baskıların resimleri aşağıdadır.
0000000385642-1.jpg
0000000100724-1.jpg


Notlar:
1- Görseller alıntıdır.
2- Taht Oyunları serisinin yazımı sürmektedir. Yazar serinin iki cilt daha süreceğini belirtti. Yeni kitabın çıkış tarihi henüz netleşmedi.
 
Son düzenleme:

Tarantula

Onursal Üye
9 Ağu 2010
661
2,978
Güzel bir paylaşım olmuş Sevgili The_Darkness. Çok teşekkürler, daha çok kılıç, büyü temalı olmuş. Tabi öznel bir değerlendirme dediğiniz gibi. İzin verirsen ben de yarı öznel (okumadığım ama methiyesini duyduğum için) sıralamamı vermek istiyorum sakıncası yoksa

1- Yüzüklerin Efendisi (Kült Eserdir, olmazsa olmaz)

2- Zaman Çarkı (okumadım ancak yaratılan dünya çok geniş ve kapsamlı bunu biliyorum. İyi ve kötünün savaşını anlatır, fanları cidden fanatiktir.)

3- Harry Potter (okumadım. Ancak dünyada en çok satan fantezi serisidir. Yazarını milyoner yapmıştır. Kitabı doğal olarak filminden daha kapsamlıymış.)

4- Yerdeniz Serisi (Okumadım :) ancak Ursula'nın serisidir. Tüm methiyeleri hakeder diye düşünüyorum. Yazarı çok sağlamdır, fanları fanatiktir :) )

5- Kara Kule (okudum. King'in tek fantazi serisi diyebiliriz. Şu sıralar filme çekiliyor. çizgi romanı da çıkmıştı. Yazarı hakkında önyargılı değilseniz okuyabilirsiniz. Childe Roland to the Dark Tower Came !!! :) )

Bonus : Taht Oyunları (anlatımıyla, alışılmışın dışına çıkışıyla fark yaratmıştır), Amber Yıllıkları (bir çok övgü almıştır), Shannara Serisi (seven çok seviyor, sevmeyen nefret ediyor :) ), Salvatore kitapları ve tabi bir de Dune serisi var ancak ne kadar fantazi kabul edilir bilemem. Yarı fantazi yarı bilim kurgu diyebiliriz (bu kısım tartışmalıdır)


Sevgili The_Darkness, bu konuda anket mi açsak ne dersiniz ? tüm şıkları ekleyip hangilerini tavsiye edersiniz gibisinden çoklu seçimli. Yaklaşık bir fikir verir insanlara en azından.
 
Son düzenleme:

gurcansarı

Çeviri & Balonlama
10 Tem 2010
594
3,820
istanbul
yukarıdaki iki mesajda da tavsiye edilen bütün serileri - kitapları okudum ( valla bak.)
öncelikle erlic değil elric ( iki kere aynı şekilde yazılmış o yüzden klavye sürçmesi olarak kabul edemiycem kusura bakmayın )
* michael moorcock un elric serisi diğer serilerden ve kahramanlardan ayrı tutulmalıdır. gerek ruhi durumu gerek davranışları ve yaptıkları onu aslında bir anti kahraman sınıfına da sokabilir ama aynı zamanda derinliği ve felsefesi onu çok başka bir yere koyar. kısacası anlatılmaz okunur. ama yine de intenette onunla ilgili bir çok inceleme yazısı bulabilirsiniz. ( okumanızı şiddetle tavsiye ederim. )
yazılmış olan kitaplarla ilgili başka yorum yapmak istemiyorum çünkü her okuyan farklı şeyler bulur veya farklı beklentilerle okumaya başlar ve bu yüzden etkilenimleri farklı olur, bunun yerine son zamanlarda okuyup ( tamamiyle subjektif olarak ) kesinlikle okunmalı dediğim kitapları - serileri de bir ekleyeyim diyorum.
öncelikle:
* "Her bilge adamın korktuğu üç şey vardır: fırtınalı bir deniz, aysız bir gece ve yumuşak başlı birinin öfkesi."

rüzgarın adı ve bilge adamın korkusu
patrick rothfuss un yazdığı bir seri, henüz tamamlanmadı ve şu aralar en büyük korkum serinin son kitabını okumadan ölmek.( cidden )
1k-1371122017.jpg


* brandon sandersonun yazdığı bütün kitaplar
elantris, sissoylu serisi, fırtına ışığı serisi.
fantastik edebiyatta kopyalardan tekrarlardan sıkıldıysanız, orclar elfler kutsal emaneti aramalar veya taşımalar artık baydıysa, yeni dünyalar, ırklar, dinler, inanışlar, felsefeler görmek istiyorsanız okuyacaksınız kaçarı yok. ( zaman çarkı erisinin son iki cildi bu arkadaşa emanet edilmiş ve onun tarafından bitirilmiştir. )
brandosanderson.jpg


* kevin hearne
demir druid serisi
eğer neil gaimanı okuduysanız ( hayır mı?? çık kardeşim dışarı yanlış konudasın )ve amerikan tanrılarını ilginç ve güzel bulduysanız oradan aldığınız keyfi yaklaşık 3 veya 5 le çarpacağını idaa ederim. bu güne kadar bilinen bütün tanrıların biribiriyle savaştığı, seviştiği, öldürdüğü, birbirlerine kazık attıkları bir dünya. ve normal insanların yaşadığı ortamlarda yaşanıyor bütün olanlar. isa çok sevdiği balık kızartmasını herkese ısmarlıyor baküs toplu orjiler düzenliyor ve kızılderili tanrısı coyote herkesi üçkağıda getiriyor. bu arad zeus la jüpiter aynı kişiye kıl olmuş durumda. tabi bu arada avukatlık yapan bir vampir ve kurt adamlar da işin içinde. saçma mı geldi. değil işte..
b9332d633839c1094edb0c1552be8986.jpg


anket açma fikri güzel ama artık 6,45 in üç beş kitap yayınladığı 90 larda değiliz. fantastik edebiyat dünyada ve türkiyede devasa bir hacme ulaştı ve ucu bucağı belli olmayan onlarca alt tür ve binlerce kitaptan oluşan bir deryaya dönüştü. yinede böyle bir şeye girişirseniz içinde olmaktan ve verebilidiğim bütün desteği vermekten mutluluk duyarım.

fantastik kalın.

not: resim koymayı hala beceremiyorum yapabilecek bir hayır sahibi bahsettiğim kitapların birer resmini koyabilirse çok hora geçer.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

savok

Admin
30 Eki 2009
20,015
85,713
Kasımpaşa
Sevgili dostum Murat serinin adını "Kara Elf Üçlemesi ve Buzyeli Vadisi Üçlemesi (R. A. Salvatore)" diye belirtse de bu serinin genel adı "Unutulmuş Diyarlar"dır. Aşağıda adlı çok beğendiğim siteden aldığım okuma sırası vardır. Umarım faydalı olur.

Unutulmuş Diyarlar Okuma Rehberi

Kara Elf Üçlemesi (Yazar: R.A. Salvatore)
1- Anayurt
2- Sürgün
3- Göç

Buzyeli Vadisi Üçlemesi (Yazar: R.A. Salvatore)
4- Kristal Parçası
5- Gümüş Damarlar
6- Buçukluğun Mücevheri

Drizzt Do'Urden'in Maceraları Serisi (Yazar: R.A. Salvatore)
7- Miras
8- Yıldızsız Gece
9- Karanlığın Kuşatması
10- Şafağa Geçit*

Karanlığın Yolları Serisi (Yazar: R.A. Salvatore)
11- Sessiz Kılıç
12- Dünya'nın Omurgası
13- Kristal'in Hizmetkarı**
14- Kılıçlar Denizi

Avcının Kılıçları Serisi (Yazar: R.A. Salvatore)
15- Bin Ork
16- Yalnız Drow
17- İki Kılıç

Değişimler Serisi (Yazar: R.A. Salvatore)
18- Ork Kral
21- Korsan Kral***
22- Hayalet Kral

Kiralık Kılıçlar Serisi (Yazar: R.A. Salvatore)
13- Kristal'in Hizmetkarı
19- Cadı Kralın Vaadi
20- Artemis'in Yolu

Kışgörmez Efsanesi Serisi (Yazar: R.A. Salvatore)
23- Gauntlgrym
24- Kışgörmez
25- Charon'un Pençesi
26- The Last Threshold (Türkçeye çevrilmedi.)

Bu kitaplar RA Salvatore'nin Drizzt ana kahramanlı kitaplarıdır.

*Şafağa Geçit'ten önce Ruhban Serisini okumanız tavsiye edilir. Okumasanız da bir şey kaçırmazsınız. Eğer okursanız o kitapta ve ondan sonraki kitaplarda geçecek olan Cadderly adlı kahramanın geçmişini öğrenir, Cadderly'i daha iyi tanırsınız.

**Kristal'in Hizmetkarı başlangıçta Karanlığın Yolları Serisi'nde bir kitap olarak düşünülüp daha sonra Kiralık Kılıçlar Serisi'ne bağlanmıştır.

***Korsan Kral'dan önce kesinlikle Kiralık Kılıçlar Serisi kitapları okunmalıdır.

Aşağıdaki kitaplar tek başlarına birer seridir ve öbür serilere bağlı değildir:

Ruhban Serisi (Yazar: R.A. Salvatore)*
1- İlahi
2- Ormanın Gölgelerinde
3- Gece Maskeleri
4- Düşen Kale
5- The Chaos Curse (Türkçeye çevrilmedi.)

Yıldızışığı ve Gölgeler Serisi (Yazar: Elaine Cunnigham)
1- Drow Kızı
2- Karmaşık Ağlar
3- Rüzgaryolcusu

Şarkılar ve Kılıçlar Serisi (Yazar: Elaine Cunnigham)
1- Elf Gölgesi
2- Elf Şarkısı
3- Gümüş Gölgeler
4- Dikenhisar

Danışmanlar ve Krallar Serisi (Yazar: Elaine Cunnigham)
1- Büyücü avcısı
2- Sel geçidi
3- Büyücü savaşı

Elminster Serisi (Yazar: Ed Greenwood)
1- Elminster: Bir Büyücü Yaratmak
2- Elminster Myth Drannor’da
3- Elminster’ın Cezbedilişi
4- Elminster in Hell (Türkçeye çevrilmedi.)
5- Elminster's Daughter (Türkçeye çevrilmedi.)

Avatar Serisi
1- Karanlık Vadi (Yazar: Richard Awlinson)
2- Tantras (Yazar: Richard Awlinson)
3- Derinsu (Yazar: Troy Denning)
4- Yalanlar Prensi (Yazar: James Lowder)

Örümcek Kraliçe'nin Savaşı Serisi
1- Dağılma (Yazar: Richard Lee Byers)
2- Ayaklanma (Yazar: Thomas M. Reid)
3- Hüküm (Yazar: Richard Baker)
4- Tükeniş (Yazar: Lisa Smedman)
5- İmha (Yazar: Philip Athans)
6- Diriliş (Yazar: Paul S. Kemp)
 

hüseyin aksakal

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
7 Eyl 2010
775
5,746
Kdz. Ereğli
Beğeniler tartışılabilir... Sıralama fikrine çok sıcak bakmıyorum. Zira tamamını okumadım. Anladığım kadarıyla tamamını okuyan biri de yok.

Ben şu kadarını bildiğimi zannediyorum. Nasıl Arthur Clarke, Ray Bradbury, Isaac Asimov gibi yazarlar, kendince bir ortaçağ fantezisi olan Star Wars vb. yollara sapmadan gerçek bilim kurgunun yolunu açtılarsa, Robert E. Howard ve J.R.R Tolkien de (daha önceden Lord Dunsany'ın ilk örneklerini verdiği) Fantastik edebiyat alanını yoktan var ettiler. Bu iki yazarın başarısı, karakterlerin bir kültür, coğrafya ve tarih konseptinin parçası olarak tasarlanmasından kaynaklanır. Anayurt Üçlemesini okudum. Ejderha Mızrağı serisini büyük oranda tamamladım. Bunlar da kahramanlarını belli coğrafi ve etnik temellere dayandırsa da, Howard ve Tolkien'in giriştikleri yeni evren yaratma işinin yanında çok ufak kalıyorlar. Zaman Çarkı yazarı Robert Jordan'ın, aynı zamanda Howard'ın Conan öykülerinin pastişleri olan altı roman yazmasına ne demeli?

Bir yerde daha önce de yazmıştım. Howard ile Tolkien arasındaki fark, Dostoyevski ile Turgenyev arasındaki farka benzer. Tolkien'in karakterleri kendi ülkelerinde, köylerinde, mekanlarında güven içindedir ve tehdidi hep dışarıdan algılarlar. Tolkien ne kadar inkar etse de, yaşadığı ve katıldığı dünya savaşlarının tehdit algısı bunda büyük rol oynamıştır.
Howard'ın Hyboria Çağı'nda, hatta diğer anlatılarında karakterlerin güven içinde olduğu bir tek yer yoktur. Her taşın altından, her binanın köşesinden, her ağacın gölgesinden korkunç bir ölüm fırlayabilir.
Bir bahçıvan olarak Howard, içinde binbir türlü yırtıcısı, avcısı ve tehdidiyle her şeyi vahşi bir orman olarak tasarlarken, Tolkien, dört başı mamur, her şeyin yerli yerinde olduğu bir peyzaj bahçesi kurmuştur.
Yine de diğerlerini de fazla hafife almamak gerek. Mesela yeğenlerimden biri okusun diye takip ettiğim Harry Potter serisindeki büyü-okul-oyun karışımı inanılmazdır. Ejderhamızrağı serisindeki Tasslehoof Burfoot karakteri mükemmel ve orijinaldir. Kara Elf üçlemesinde ulusunu terk etmiş D'urden'in yalnızlığı çok iyi işlenmiştir.
Yine de Fantezi edebiyatın bir numarası Robert E.Howard ve dengi JRR Tolkien'dir bence. Gerisi değişebilir.
 
Üst