Ben çizgi roman severim. Her türü okurum. Ama en çok comics severim. Başta ana akım olmak üzere birçok comics serisini takip ederim. Sıkı bir çizgi roman hayranı olduğum için kendimi sadece comics ile sınırlandırmak istemem. Bundan dolayı diğer türlerden de hoşuma giden ilgimi çeken ne varsa okurum. Frankofonlar bana film veya roman tadında geldiklerinden severek takip ederim. Fumetti tarzından ise belli başlı bazı karakterlerin okuyucusuyum. Kendimi Teks, Büyülü Rüzgar, Dylan Dog, Nathan Never, Dragonero, Orfani, Başka Yerden Hikayeler okuru sayılabildiğim gibi tek sayılık olarak çıkan bir çok fumetti kitabını da (Sigma, Gözler ve Karanlık, Son Mohikan…) beğenerek okuduğumu söyleyebilirim. Yerli çizgi romanlardan da beğenip takip ettiklerim var. Buna karşılık mangaya alışmakta zorlanıyorum. Pek fazla okuduğum söylenemez.
Benim gibi bir türe yakın olmasına rağmen bütün türlerde çizgi roman okuyan çizgi roman severler olmasına karşılık sadece tek türe yoğunlaşanlar da var. Tek türe yoğunlaşanlar arasında her türden okur olmasına karşılık sadece ve sadece fumetti okuyan kişi sayısı çoğunluktadır. Özellikle İzmir grubu toplantılarında ve Pınar Kitap’ta karşılaştığımız dostlar ile yaptığımız sohbetlerde fumetti okurlarının comics’e bakış açılarına yakından tanık oldum. Bu muhabbetlerden deneyimlediğim kadarıyla muhafazakar düzeyde fumetti okuyanların neden comics tarzını sevmediklerini derledim. Aşağıda yazdıklarım bütün fumetti okurlarını kapsamadığı gibi eksik veya yanlışlar da olabilir. Eğer hatalarım varsa affola.
Birçok ağabeyimden deneyimlediğim kadarıyla fumetticiler neden comics sevmez?
• Comics çizgi romanlarında çok fazla karakter vardır. Avengers, X-Men, JLA dediğiniz zaman; ekibe katılan-ayrılan karakterlerin yanında alt grupları da (Young Avengers, X-Force, X Factor, Titans, Teen Titans…) saydığınızda; onlarca karakter ortaya çıkar. Ayrıca değişik ırklar ve dünyalar mevcuttur. Hikayeler sadece dünyada geçmediğinden Badoon, Kree, Skrull gibi değişik ırklar ile karşılaştığınız gibi Darkseid gibi farklı bir boyuttan gelen bir tiran da karşınıza çıkabilir. Takibi kolay değildir. Bir yerde kafa karışır. Oysa Fumetti’de esas oğlan ile bir-iki yancı vardır. Çok fazla karakter öğrenmeye gerek yoktur. Takibi kolaydır.
• Comics’lerde düşman sayısı da çok fazladır. Bir karakter kendi düşmanlarından başka diğer karakterlerin düşmanları ile de zaman zaman karşı karşıya gelir. Mesela Örümcek Adam kendi baş düşmanı Dr. Ahtapot ile kapıştığı gibi Fantastik Dörtlü’nün baş düşmanı Dr. Doom ile de aşık atmıştır. Ama Fumetti’lerde kötü adam enflasyonu yoktur. Ana karakterin bir ya da iki tane ana düşmanı vardır. Hikayenin genel gidişi boyunca bu düşman ile zaman zaman karşılaşsada hikaye bütünlüğünün tamamında ortaya çıkan kötüler (haydutlar, katiller, hırsızlar…) birkaç sayılık ömre sahiptirler. Yani esas oğlanın karşısına çıktıktan sonra ya mezara girerler ya da hapse. İşleri bittikten sonra da unutulup gider. Bu da okuyucu için kolaylıktır.
• Comics çizgi romanlarında yukarıda da söylediğimiz gibi değişik dünyalarda olaylar yaşanır. Lakin sadece uzayda değil paralel evrenlerde, farklı boyutlarda ve zamanlarda geçen hikayeler anlatılır. Fumetti’lerde olay çoğunlukla dünyada geçer. Bilim kurgu, büyü ve ezoterik konuları işleyenler harici pek fazla yaşadığımız dünya dışına çıkılmaz. Kovboylar Amerika’dadır, Dylan Dog İngiltere’de… Takibi daha kolaydır.
• Fumetti karakterleri özel sayılar hariç kendi kitaplarının dışına pek çıkmazlar. Aynı zaman ve mekanda olanların bir birlerini etkiledikleri hikayeler çok nadirdir. Lakin comics karakterleri paylaşılmış evrende birçok ortak macera yaşar. Bütün karakterler önemli olaylardan etkilenir. Bir olay bazen bir dergide başlayıp başka bir dergide devam ederken bazen de yayıncının bütün dergilerinde devam eden çok büyük olaylar olur. (House of M, Civil War, Flashpoint...) Comics takibi için birkaç karakteri birden okumak gerekir. Yoksa kafa karışıklığına neden olabilir. Fumetti’de bir karakteri okuyarak bütün hikayeye hakim olabilirsiniz.
• Comics okumak için olayların kronolojisini bilmeniz gerekir. Birkaç yıl önce geçen bir olayın etkileri halen devam etmekte olabilir. Mesela 2005’teki büyük hikaye House of M’in üzerinden yıllar geçmesine karşılık halen olaya gönderme yapılabilir. Hikayelerde bir devamlılık hakimdir. Fumetti hikayelerinde çoğunlukla kronolojik bir devamlılık yoktur. İstediğiniz sayıdan başlayıp karışık okuyabilirsiniz. Comics bu yönüyle takip istediğinden okuması daha zordur. Comics okumak için okuma listelerine ihtiyaç duyabilirsiniz.
• Comic’slerin çizim tarzı geleneksel çizgi roman okuru için göze hoş gelmeyebilir. Fumetti okuru çoğunlukla siyah beyaz çizgi romanlardan haz duyar. Rengarenk boyanmış comics çizimlerini beğenmeyebilir. Mesela bir comics olmasına karşılık bütün fumetti okurlarınca ayrı yerde tutulan Conan’ın siyah beyaz öyküleri sevilir. John Buscema ve Ernie Chan’a hayranlık duyan fumetti okuru Dark Horse Comics tarafından yeniden uyarlanan ülkemizde Lal Kitap tarafından yayınlanmış seriyi beğenmez. Alışmadığı bir çizimi vardır. Geleneksel fumetti okuru alışmadığı çizeri benimsemez.
• Fumetti okuru süper güçlere sahip karakterleri mantıksız ve fantastik bulur. Kovboy öykülerinden gelme alışkanlığından dolayı uçan, ağ atan adamları benimseyemez.
Aslında Fumetti karakterleri arasında da süper güçlü sayabileceğimiz insanlar mevcuttur. Kim Zagor veya Teks’e normal insan diyebilir ki? Teks ‘’Yalnız Atlı’’ isimli Özel Albüm 15’de bir uçurumdan düşmesine karşılık sapa sağlam yoluna devam etmeyi bilmiştir.
• Fumetti okuru tayt ve pelerin sevmez. Kostüm olayına antipatik bakar. Lakin fumetti karakterlerinin de bir kostümü vardır. Zagor en belirginleri olmasına karşılık fumetti karakterleri her öyküde aynı kıyafeti giyerler. Kıyafetler karakterlerin alameti farikası olduğu gibi hepsi kostüm statüsündedir.
• Comics karakterleri zaman zaman ölürler. Ama comics tarzında belli başlı karakterler hariç (örneğin: Peter Parker’ın Ben Amcası…) bir takım olaylar neticesinde ölümden dönebilirler. Lakin fumettilerde çoğunlukla (eğer öldü zannedilmediyse) ölen ölü kalır, üstüne bir avuç toprak atılır.
Yukarıda saydığım bir takım farklar, zorluklar, genel alışkanlıklar ve ön yargıları bir yana bırakırlarsa Fumetti okurları da comics çizgi romanlarından büyük bir keyif alarak okuyabilir. Ama ben bildiğimden şaşmam, tayt ve pelerin istemem, uçan kaçan adam mı olur kardeşim diyen dostlarım için de bir çözüm yolu mevcut. Comics sadece süper kahraman hikayelerinden oluşmaz. Yukarıdaki bütün maddelerin dışında kalan, içeriğinde hiç süper kahraman geçmeyen birçok comics öyküsü mevcut. Bu öyküleri de Fumetticiye Comics Tavsiyeleri başlığı altından inceleyeceğim.
Konu İle Alakalı Linkler:
http://www.cizgidiyari.com/forum/ka...tticiye-comics-tavsiyeleri-1-y-son-erkek.html
http://www.cizgidiyari.com/forum/ka...etticiye-comics-tavsiyeleri-2-gungezgini.html
Moderatör tarafında düzenlendi: