14-18 - 04. Sayı (Kayıp Siper)

kadirnip

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
21 Kas 2014
4,653
22,582
Adana
Merhaba Sevgili Dostlarım...
14-18 Serisinin 4. sayısı olan ''Kayıp Siper'',
savaşlar içerisinde toplu kıyımlara neden olan
kimyasal silah gerçeğini gözler önüne sermekte...
Keyifli okumalar diliyorum (konu üzücü ama :()...

(51 sayfa; 71 MB; CBR; Font: Bernard Prince)

001.jpg

013.jpg

020.jpg

042.jpg

mustibey

Süper Üye
23 Ara 2010
2,206
5,260
Elinize sağlık sayın "kadirnip". Savaşın rezilliğini böylesine gözler önüne seren ve neredeyse ders veren bir çalışmayı bize kazandırdığınız çok teşekkürler.

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,208
76,146

Serinin ressamı "Etienne Le Roux" çok gerçekçi çizimler yapmış. Önceden çok geniş bir ön araştırma yapıldığı belli. Muhtemelen dönemin fotoğraflarını, kitaplarını, savaş müzelerindeki materyalleri, dioramaları vs hepsini incelemişler. Zaten albümün künyesinde yazar, çizer, balon yazıcısı ve renklendirmenin dışında bir de "settings" diye bir emekçinin adı geçiyor: "Louic Chevallier". "Settings", yani olay yerini, hikâyenin geçtiği yerleri, sahne, dekorları araştıran adam. Seri için bunları o araştırmış, bulmuş, krokilemiş, ressama önermiş (belki de çizimlere yardım etmiştir). Herhangi bir "anakronizm"e (zamanbozum) meydan vermemek için çabalamışlar. Tam bir ekip çalışması. Sonuçta ortaya muhteşem bir dizi çıkmış. Sahra hastanesindeki testereyle ampütasyon sahnesi de çok gerçekçi. Gerçi manzara çok üzücü, dehşet verici ama gerçekten de böyle yapılıyordu. Sahra hastanesinin ilkel şartları olduğu için değil, Paris'teki bir hastaneye nakledebilselerdi de aşağı yukarı böyle kesilecekti o bacak. Bu sayede çok hayatlar kurtarıldı. Askerler bazı uzuvlarını kaybediyorlardı, ama hayatta kalıyorlardı. 1. Dünya Savaşı'nda 240.000 İngiliz askerinin kol veya bacağı sahada kesilmiş. Sömürgeciler şimdi daha da akıllandılar, artık kendi askerlerini cepheye sürmüyorlar.

Özverili çalışmalarınız ve bu seriyi bize kazandırdığınız için sizi tebrik ediyorum sevgili "kadirnip".

Amputasyon_WWI.jpg

Son düzenleme:

odenat

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
4 Eki 2012
1,269
16,985
Bu seriyi büyük bir keyifle okuyorum. Emekleriniz için çok teşekkürler.

ertuğrul

Admin
5 Nis 2009
24,901
142,854
Eline sağlık üstadım.
Okunacak güzel paylaşım.
Paylaşım ve emeklerin için teşekkür ederim.

savok

Admin
30 Eki 2009
20,014
85,700
Kasımpaşa
Çizgi roman için 9. sanat denilmesinin sebebi böyle çizgi romanlar sanırım...
Mükemmel bir çalışma, çok teşekkürler sevgili dostum.
Saygılar.