Yüzbaşı Volkan – Kafkas Dağlarında Ölüm

reader20

Onursal Üye
23 Kas 2011
868
18,871
Denizli
“Kafkas Dağlarında Ölüm” Yüzbaşı Volkan’ın ilk macerasıdır. İlk defa 21 Mayıs 1972 tarihinde “Son Havadis” gazetesinde yayımlanmaya başlar.

Macera gazetelerden sonra “Bonanza” dergilerinde yayımlanmıştır. 15 Eylül 1975 tarihli 16. sayıda yayımlanmaya başlayan macera 19 Aralık 1975 tarihli 30. sayıda son bulmuştur.
İki defa derlemesi yapılmıştır.

Yüzbaşı Volkan – Kafkas Dağlarında Ölüm (Bonanza) fantoma98
Yüzbaşı Volkan – Kafkas Dağlarında Ölüm (Bonanza) reader20

Daha sonra Alfa Yayınları haftalık “Yüzbaşı Volkan” dergilerinin 2 Mayıs 1980 tarihli 6. sayısı ile 23 Mayıs 1980 tarihli 9. sayısı aralarında yayımlanmıştır.

Tekrar basımı Alfa Yayınlarının 30 TL. lik Serisinin 3. sayısında yayımlanmıştır.

Yine Alfa Yayınlarının 15 günde bir yayımlanan “Tam Maceralı Özel Dizi”nin ilk sayısında yayımlanmıştır.


Ayrıca “Kafkas Dağlarında Ölüm” macerası çocuklar için yeniden düzenlenmiş ve “Tercüman Çocuk” dergisinde yayımlanmıştır. Macera 10 Haziran 1983 tarihli 23. sayısı ile 12 Ağustos 1983 tarihli 32. sayısı arasında yer almıştır. Bu dergilerden de 2 defa derlemesi yapılmıştır.
Yüzbaşı Volkan – Kafkas Dağlarında Ölüm (Tercüman Çocuk) bayposta
Yüzbaşı Volkan – Kafkas Dağlarında Ölüm (Tercüman Çocuk) reader20

Macera, Demirbaş Yayıncılık tarafından çıkarılan “Binbaşı Volkan” dergilerinin 1. sayısında yer almıştır.

Macera "Merlin Yayınları"nın 1. cildinde de yer almıştır.

Maceranın yer aldığı dergi kapaklarından bazıları
EmpRm9.jpg



Ayrıca macerayı ulaşabildiğim tüm yayınlarını gözden geçirerek yeniden derledim. Macera 81 sayfadan oluşmaktadır. Ancak 22. sayfayı hiçbir yerde bulamadım. Gazete yayınına ulaşılabilirse belki orada vardır.
YQJNda.jpg




Keyifli okumalar!..
 
Son düzenleme:

reader20

Onursal Üye
23 Kas 2011
868
18,871
Denizli
1971 yılı sonlarında ülkemizde konuk olarak bulunan, Amerikan Hava Kuvvetlerinin bir U-8 Seminole uçağı, fırtınalı havada Kars'a giderken yanlışlıkla Rus sınırını geçmiş ve Mig'ler tarafından yolu kesilerek Ermenistan'ın Erivan havaalanına inişe zorlanmıştı. Olay, o günlerde dünya basınında "U-8 krizi" adıyla geniş yankılara neden olmuş, uçağı ve personelini geri alabilmek için Türkiye, Rusya ve Amerika arasında yoğun diplomatik görüşmeler yapılmış, sert protesto notaları verilmişti.

O tarihlerde, günlük gazetelere çeşitli konularda resimli romanlar, karikatürler çiziyor ve gazete ressamlığı yapıyordum. Bir yandan da yeni bir resimli roman kahramanının arayışı içindeydim. Hemen hemen her gazetede, o günlerde çok moda olan eli kılıçlı Orta Asya kahramanlarının serüvenleri yer alıyordu. Denenmemiş bir konuda, yeni ve çağdaş bir çizgi roman kahramanı aradığım sırada işte bu U-8 olayı dikkatimi çekti. Böylece, ciddi bir araştırma ve çalışmanın sonucunda Yüzbaşı Volkan'ın ilk macerası olan "Kafkas Dağlarında Ölüm" doğdu.

Bu ilk serüvenin gazete tefrikası beğenilince bunu diğerleri izledi. Gazetelerde tefrika edilerek biriken bu serüvenler, 1975 yılında Tay Yayınlarının haftalık –Bonanza- dergisinde yayınlandı. Haftalık dergi okurlarının beğenisi de kazanılınca, Yüzbaşı Volkan 1976 yılında bağımsız haftalık dergi olarak yayına başladı. Bu ilk haftalık dizi aralıksız 128 sayı sürdü. Bu haftalık sayıların iadeleri üçer üçer birleştirilerek ve biraz da ek baskı yapılarak cilt biçiminde ayrıca yayımlandı.

1978 yılında Alfa Yayınlarını kurmamdan sonra, Volkan da Alfa Yayınları arasındaki yerini aldı. Volkan'ın Alfa Yayınlarındaki ilk haftalık dizisi 65 sayı sürdü, Daha sonra, o dönemde haftalık çizgi roman dergilerinin on beş günlüğe dönüşmesiyle, Volkan da, on beş günlük sayılar ve aylık kitaplar biçiminde yayınını 1987 yılı sonuna dek sürdürdü.
O tarihlerde, Alfa Yayınlarından ayrılmam ve rahmetli Adnan Kahveci'nin müşavirliğine atanmam nedeniyle Volkan'ın yayınına zorunlu olarak ara verdik. Bu dönemde, Yüzbaşı Volkan’ın maceraları Türkiye Çocuk dergisinde ve eski Tercüman gazetesinde; gazete 1993'te kapanıncaya kadar tefrika edildi.

Düzenlediğimiz okuyucu anketleri, Yüzbaşı Volkan okurlarının genellikle yetişkinler olduğunu göstermektedir. Yüzbaşı Volkan dergisine gönderilen mektupların sahipleri arasında subaylar, emekli generaller, üniversite öğrencileri ve öğretim üyeleri de vardır. Yüzbaşı Volkan'ın en önemli okurları arasında Rahmetli Turgut Özal ve Rahmetli Adnan Kahveci'yi sayabiliriz. (Beni çizgi romanlarımdan tanıyıp, Ankara'ya davet etmişler ve kamu hizmetine girmemi sağlayarak üçlü kararname ile Bakanlık Müşavirliğine atamışlardı. 1988'den 1992 yılının sonuna dek Ankara'da Adnan Kahveci'nin Danışmanı olarak görev yapmıştım.) Bununla birlikte, Yüzbaşı Volkan maceralarının çocuklar için düzenlenmiş versiyonları, uzun yıllar boyunca Tercüman Çocuk ve Türkiye Çocuk dergilerinde de tefrika edilmiştir.

Diyebiliriz ki, Yüzbaşı Volkan, hiç bir büyük gazetenin, basın grubunun desteği ve reklamı olmaksızın, yalnızca okuyucularından aldığı güçle, eski maceraların yinelenmesi biçiminde bile olsa yayınını bugüne dek sürdürebilmiş tek yerli çizgi romandır. Bugüne dek Yüzbaşı Volkan'ın 376 sayısı toplam olarak 9.358.276 adet basılmıştır.

Yüzbaşı Volkan'ın yeni maceralarında, her hafta birlikte olmak dileğiyle hoşçakalın.


Ali RECAN (5 Aralık 1997)
 

abolardis

Onursal Üye
12 Şub 2011
6,630
24,453
Üstadım 22.sayfa bende varmı bakacağım mutlaka olağanüstü katkılarınız için çok teşekkür ederim saygılarımla.
 

konuşan çizgiler

Süper Üye
2 Şub 2015
212
1,069
Çizgi Alemi
Bu macera, ilk okuduğum Yüzbaşı Volkan macerasıdır.Aynı zamanda ilk macerasıymış.1986 ya da 87'lerde halk kütüphanesinde, ismini hatırlayamadığım ciltli çocuk dergilerinden okuduğum bu maceranın fantoma98'e ait bir önceki derlemesini incelediğimde, sıra numaralarında bir eksiklik görülmüyor.Gerci, maceranın sayfalarında çizerin kendisinin verdiği sıra numaraları görünmüyor.Bu son derlemeyi indirip, bir öncekiyle karşılaştıracağım...
 

konuşan çizgiler

Süper Üye
2 Şub 2015
212
1,069
Çizgi Alemi
Bonanza'dan yapılan taramalarda bu macera 81 sayfa; Tercüman Çocuk Dergisi'nden yapılan taramaya baktığımda ise, 39 sayfa olarak görünüyor.Çocuklar için uygun olmayan bir sayfadaki çizimler yer almamış.Ama yine de epey bir sayfa farkı var.Bonanza'da eksik sayfa olup olmadığını bilmiyorum..
 
Üst