The Famous Quartet of Piraeus - Bir Rebetiko Öyküsü - (İngilizce)

MelihAbi

Yeni Üye
9 Nis 2020
51
850
Istanbul

balkan

Onursal Üye
27 Şub 2016
3,136
31,288
Elinize sağlık. Müziği, eğlencesi ve insanları ile yürek burkan bir öykü.

The Famous Quartet of Piraeus - Ünlü Pire Dörtlüsü 1934 yılında bir kafe grubu olarak kuruldu.

Buzuki ve bağlamanın yer aldığı ilk gruptu ve solist Markos Vamvakaris, Giorgos Batis, Anestos Delias ve Stratos Pagioumtzis'ten oluşuyordu. Markos'un ilk eşi Zingoala'ya olan ateşli aşkı, rebetiko müziğinin kurucusu için asıl ve acı verici ilham kaynağıdır. Bir mezbahada deri yüzücüsü olarak işe başlayan Markos, geleneksel Yunan müziği ve eğlencesine yeni yollar açan, dönemin müzikal geleneklerinin yanı sıra polis, karısı ve Metaxas diktatörlüğüyle sürekli ters düşen bir öncü haline gelir.

Ve bu sırada arka planda kaçınılmaz bir koro gibi 2. Dünya Savaşı yaklaşıyor.
 
Son düzenleme:

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,090
36,929
İstanbul
Üstadım, harikasınız. Kitabı büyük bir keyifle ve elbette rebetiko eşliğinde okuyacağım. Aslında hali hazırda pek çok şeyi rebetiko eşliğinde yaptığımı söyleyeyim de bu müziğe tutkumu ifade etmiş olayım. Eseri şöyle bir karıştırdım. Pek çok göndermeyle, pek çok tanıdık sima ile dolu. Mesela hemen eserin başındaki şarkıcı Rita kuvvetle muhtemel dönemin Roza Eskanazi ile birlikte popüler iki kadın rebetiko şarkıcısından biri olan Rita Abatzi olmalı. Bakalım söylediği şarkı sözlerinden hangi şarkı olduğunu çıkartabilecek miyim? :) Bu kitabın çok mesaimi alacağını tahmin ediyorum. Ama çok keyifli bir mesai olacağı kesin.

Rebetiko ile ilgili sevgili @gandor08 üstadımızın şu paylaşımını da burada anmış olalım:

Rebetiko - Ayrık Otu

Bu eserin sahibi David Prudhomme'un kitabın başındaki "Başlarken" yazısını da aktarmak istiyorum. Rebetiko'nun ruhuna dair güzel şeyler yazmış:

file


Ve madem Vamvakaris başrolde o zaman tüm rebetiko severler için:

 

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,120
6,562
Blues müziğini severim. Rebetiko , Rebetika ya da Rembetiko , adına ne dersek diyelim , Sn. @direnc11 'in , Sn. @MelihAbi 'nin paylaştığı kitaptan aktardığı cümleler , bu müziği güzel tanımlıyor. Birçokları , bu müziği '' Yunan Blues Müziği '' diye de tanımlıyor. Benim gibi birçok müziksever kişi , bu kitaptaki dans figürlerini görünce , eminim gözlerinin önünde Anthony Quinn'in Zorba filmindeki efsane dansını hatırlamıştır. ( Söz konusu dans sahnesi kumsalda çekilirken, Anthony Quinn'in kırığının olduğu söylenir. Aslında , etrafta zıplamayı içeren orijinal dansı gerçekleştiremediği halde efsane olmuştur ! ) Anthony Quinn , 1964 yılı yapımı olan bu filmden tam 30 yıl sonra , bir nevi kendisiyle özdeşleşen dansı , ilerlemiş yaşına rağmen tekrarlamıştır. Yunan iki sanatçının elinden çıkan çizgi romanın senrayosu bir hayli hüzün içeriyor. Karikatürist Kerasidis'in çizimlerinin hüzünlü senaryoya çok yakıştığını söylemeliyim. Çok teşekkürler Sn. @MelihAbi
 

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,090
36,929
İstanbul
@eankara üstadım, katkınız için teşekkür ederim.

Aslında bahsettiğimiz şey bir yanıyla o kadar bizden bir şey ki. Famous Quartet'i oluşturan dörtlünün iki tanesi Anadolu doğumlu. Köken itibariyle İzmir başta olmak üzere Ege'nin bizim tarafının rebetikoya katkısı çok büyük. Sevgili @MelihAbi'nin paylaştığı eserin sözlüğüne bakar mısınız?:

file


Bu sözlüğü sadece İngilizce okuyup anlayabilecek birisi için belki pek çok şey yepyeni olacak ama bizim için öyle mi? Sözlükteki kelimelerin epeyce bir kısmının neyi ifade ettiğini kelimeyi görür görmez anlayabiliyoruz.

Belki ortak kültürün bu yansımaları etkiliyor beni. Belki kökenindeki isyan vurgusu, belki hüznü...

Herhalde hepsi...
 

Calligrapher

Onursal Üye
5 Nis 2021
1,238
7,398
Meşhur Rembetiko ustası Markos Vamvakaris ve ekibi üzerinden 1930'lu yılların Yunanistan'ını anlatan hüzünlü bir kurgusal öykü. Okurken kulaklarımda ustanın yanık sesinden ezgiler çınladı. Skabardonis'in senaryosu oldukça akıcı, Kerasidis'in çizgileri ise yalın fakat çok etkili. Çizgilere bakarken müziğin ritmini hissedebiliyorssunuz. Eserin ilk sayfalarında yer alan bilgiler ve sözlük kısmı eserin anlaşılabilirliğini bir üst noktaya taşıyor. Değerli @direnc11 üstadımızın mükemmel yorumunda bahsettiği gibi, içinde tanıdık simalar ve ortak kültürümüze ait pek çok şey var. Değerli @eankara üstadımızın her zamanki dikkatiyle Zorba filmiyle kurmuş olduğu paralelliğe katılmamak mümkün değil.
Bu arada, 20 ve 21. sayfalardaki "Fix it Stavros, fix it up" olarak çevrilmiş parçayı aşağıdaki linkten dinlemenizi öneririm, okuma keyfini ikiye katlıyor!
Değerli @MelihAbi üstada bu harikulade paylaşımı için yürekten teşekkürlerimi sunuyorum.
 

balkan

Onursal Üye
27 Şub 2016
3,136
31,288
Rebetiko ile ilgili sevgili @gandor08 üstadımızın şu paylaşımını da burada anmış olalım:

Rebetiko - Ayrık Otu

Bu eserin sahibi David Prudhomme'un kitabın başındaki "Başlarken" yazısını da aktarmak istiyorum. Rebetiko'nun ruhuna dair güzel şeyler yazmış:

Üstat @gandor08 tarafından paylaşılan Paylaşılan Eser:

https://www.cizgidiyari.com/forum/k/rebetiko-ayrik-otu-david-prudhomme-aylak-kitap.95955/

REBETIKO

Rebetiko, müzikte Batı ile Doğu'nun, Yunanistan ile Küçük Asya'nın kaynaşmasını ifade ediyor. Ancak General Metaxas'a göre bu, ülkesi üzerindeki Türk etkisinin yalnızca bir hatırlatıcısıdır. Acımasız Yunan diktatör, katı bir sansür uygulayarak, isyancılara ve onların yaşam tarzlarına zarar vermeye kararlıdır.

Rebetiko müzisyenlerinden oluşan küçük bir arkadaş grubu, esrar ve kadınlarla ilgili anlaşmazlıkları çözerken polisten kaçarak Atina'nın arka sokaklarında, uzerilerinde ve pazar meydanlarında dolaşıyor. Müziğin merkezinde yer alan anlatı, Rebetiko müzisyenlerinin 1936 yılında Atina'daki hayatından bir günü anlatıyor.

1930'ların ortalarında, Yunan diktatör Ioannis Metaxas'ın sansür tedbirleri, sözde yozlaşmış Türk unsurları içeren bir müzik tarzı olan rebetiko'ya yönelik baskıları da içeriyordu.

Grup üyelerinin, genel olarak gerçek müzisyenlere dayanan esrar kaynaklı saçmalıkları, daha sonraki neslin rock 'n' roll yaşam tarzını çağrıştırıyor. Prudhomme'un natüralist çizimleri masalın gerçekliğini artırıyor.

Eksiklikleri bir yana, Avrupa'daki çizgi roman festivallerinde pek çok prestijli ödülün sahibi olan Rebetiko, sanatsal ve politik olarak dışarıdan gelenlerin karşılaştığı baskıların ve zevklerin ikna edici bir tasviridir.
 
Üst