Tarih Manga : PLINIVS Serisi

All4all

Kıdemli Üye
23 Haz 2016
189
577
Manaus
Onemli Roma tarihi figürlerinden olan Pliniusun portresi. Seri Pliniusun "Natural History" dev eserinden esinleniyor
Yayin tarihi 2013-2023

Daha detaylı bilgiye Sayın @cagan73 tarafından yazılan son derece detaylı not ile ulaşabilirsiniz
İndirmek için resimlere tıklayınız:
Volumler resim sırasına göredir

. . . .
 
Son düzenleme:

cagan73

Onursal Üye
17 Kas 2013
354
7,926
Gaius Plinius Secundus hakkında kısaca bilgi vermekte fayda var diye düşündüm:

MS. 23 – 79 arasında yaşamış yazar, doğa bilimci, Roma İmparatorluğu komutanı ve filozof aslında Naturalis Historia'yı yazmasıyla tanınıyor. Günümüze kadar gelebilen tek eseri aynı zamanda tarihin ilk ansiklopedisi olarak ta anıldığı için tüm tarihçiler için son derece önemli bir isim sayılıyor.
Yaşadığı Roma döneminin açgözlülük ile dolu olduğunu düşünürsek neredeyse tüm gecelerini, uyku yerine 10 ciltlik, 37 kitaba ayrılan tarihin ilk ansiklopedisini oluşturmak için feda etmesi “takdire şayan” dır. (Yazılarının çoğunu geceleri yazmıştır, Plinius gece vakti yazı yazmayı uyku kaybı olarak değil, hayata katkı olarak görüyordu)

Naturalis Historia (Türkçe: Doğa Bilimi), Plinius'un eserlerinden biridir. Roma İmparatorluğu'ndan günümüze ulaşan en büyük eserlerden olan Naturalis Historia'nın döneminin tüm bilgilerini kapsadığı iddia edilir. Her ne kadar kitabın ismi doğa bilimi anlamına gelse de, içerik doğa tarihi ile sınırlı değildir; Plinius, kitabın kapsamını "doğal dünya veya yaşam" olarak tanımlamıştır.
Kitaplar; astronomi, matematik, coğrafya, etnografi, antropoloji, insan fizyolojisi, zooloji, botanik, tarım, bahçecilik, farmakoloji, madencilik, mineraloji, heykel, resim ve değerli taşlar hakkında bilgi vermektedir.
Eserde birçok konudan bahsedilmesi, orijinal yazarlara atıfta bulunulması ve kitapların dizininin olması, eseri daha sonra yazılmış ansiklopedi ve bilimsel çalışmalar için bir model haline getirmiştir.

Ölümü son derece trajik olsa da yaşam şekli ile son derece uyumludur. Tabiat merakı yaşamından daha önemlidir çünkü, tiyatro sahnesinde ölmeyi hayal eden bir tiyatrocu gibi volkan patlaması esnasında dumanı incelemeye çalışırken ölmüştür.

15. yy. da matbaanın icadı ile ilk basılan kitaplardan biridir Naturalis Historia, sonrasında tüm Avrupa dillerine çevrilmiştir.

Naturalis Historia'daki konular genellikle organik bitkiler, hayvanlar ve inorganik maddeler, metal ve minerallerin tanımı, antik dünyadan elde edilebilen en kapsamlı derlemelerdir.
Antik Yunan eserlerini inceleyen Plinius, kitabında astronomi konusunda da oldukça detaylı anlatımlarda bulunur. Plinius'a göre Dünya uzayın ortasında asılı duran bir küredir. Sadece bu görüş bile o dönemde bir filozof olmayı hak eder.
Plinius, Tanrı'nın şeklini veya formunu bulmakla uğraşmayı veya böyle bir varlığın insani meseleleri önemseyeceğini düşünmeyi zayıflık kabul ediyordu. Bu görüşün değeri aslında hiçbir değeri olmayan insan benmerkezciliğinin fark edildiği 20.yy a kadar anlaşılamamıştır. ( Değerli bilim insanı Hubert Reeves’ın de dediği gibi evrende milyarlarca ve milyarlarca türden biriyiz sadece )
Kitapta ayrıca ışık hızının sesinkinden yüksek olduğunu, Ay ve Güneş'in çekim kuvvetleri yazmaktadır.

Kategorilere göre ayrılan eser;
Rüzgarlar, hava durumu, kasırgalar, şimşekler ve gökkuşakları dahil olmak üzere gökyüzündeki doğal meteorolojik olaylar,
Hindistan ve Uzak Doğu da dahil dünya coğrafyası,
İnsan ırkı, antropoloji, etnografya, insan fizyolojisinin yönleri, mutluluk ve talih gibi çeşitli konular,
Zooloji, Botanik, metaller, mineraller ve bileşikler kapsamlı bir şekilde ele alınır
Tıp alanında yararlı ilaç üretiminde kullanılan bitkiler başta olmak üzere 900'den fazla ilacı listelemiştir.
Plinius'un Roma ve Yunan sanatı ile ilgili bölümleri özellikle değerlidir, çünkü çalışmaları konuyla ilgili mevcut tek klasik dönem bilgi kaynağıdır
 
Üst