Rafael Carpintero - Çizgi Roman ve Anlatıbilim

heyula

Yeni Üye
30 Kas 2014
36
146
5png-25-04-2022-10-48-35.png


Çizgi roman, kendine özgü bir “dilbilgisi”ne sahip olan ve temelinde roman ya da sinema gibi anlatılardan farklı olan bir anlatı diline sahiptir. Geleneksel olarak, yalnızca çocukları eğlendirmeye yönelik bir iletişim aracı ya da bir tür alt edebiyat türü olarak görülmüştür. Oysa son otuz ya da kırk yıl içinde “sanatsal çizgi roman” ya da “grafik roman”ların ortaya çıkmasıyla, akademisyenlerin ilgisini çekmeye başlamış, onların bu dilin “gramer”inin farklı düzeylerini araştırmaya başlamalarına yol açmıştır. Bu kitapta çizgi romanların anlatım yönlerine odaklanmaktayız; yani çizgi romanın son derece karakteristik biçimlerde bir hikâyeyi bir nasıl anlattığını görmekteyiz. Bunun için de anlatıbilimin bize sunduğu araçları kullanmaktayız. Bu kitabın, çizgi roman okumayı seven ve çizgi romanlara belli bir akademik değere arayarak yaklaşan kişiler için yararlı olmasını ve Türkiye’deki çizgi romanın “ciddi” araştırmalara yönelmesine yol açmasını diliyoruz.

Alıntıdır.

 

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,067
76,149
hiçbiryerde :)
Rafael Carpintero'nun, ''Çizgi Roman ve Anlatıbilim'' kitabı yayımlandı
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Rafael Carpintero’nun Çizgi Roman ve Anlatıbilim adlı son kitabı yayımlandı.

İspanyol Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı’nda anlatıbilim kuramı üzerine dersler veren Prof. Dr. Rafael Carpintero, Türkiye’de çizgi roman kuramı üzerine yazılmış öncü bir çalışmaya imza attı. Çizgi roman kuramını kapsayan ve bir ders kitabı niteliği taşıyan Çizgi Roman ve Anlatıbilim, çok az sayıda çalışmanın bulunduğu bu alana önemli bir katkı sağlıyor ve “çizgi roman nasıl okunur”, ''nasıl okunmalı'' gibi sorulara yanıt vermesi yönüyle önem taşıyor.

Carpintero, yaptığı açıklamada, çizgi romanın eskiden beri çocuksu bir ifade aracı ya da daha az eğitim görmüş okurlara yönelik olduğunun düşünüldüğünü ancak çizgi romana yönelik bu yaklaşımın son otuz yıl içinde farklılaştığını düzenlenen akademik kongreler, sergiler ve bazı ülkelerde çizgi romanla ilgili ulusal ödüllerin verilmeye başlamasıyla birlikte bu algının giderek değiştiğini söyledi.

Çizgi romanla ilgili bu değişimin ışığında akademik dünyada doktora tez çalışmalarının yapılmaya başlandığına dikkati çeken Carpintero, hatta yurt dışında bu alana özel akademik birimlerin kurulduğunu hatırlattı.

Carpintero, ''Çizgi Roman ve Anlatıbilim adlı çalışmamda çizgi roman, bir anlatı “dili” ve dolayısıyla anlatıbilim araçlarıyla incelenebilen bir anlatım türü olarak karşımıza çıkıyor. Bu titiz çalışmanın çizgi romanla ilgili Türkiye'de yapılacak akademik çalışmalara ışık tutmasını ve bu önemli alanın akademik değerinin anlaşılmasında bir yapı taşı olmasını umuyorum.'' dedi.

Prof. Dr. Rafael Carpintero kimdir?​

Rafael Carpintero 1962 yılında İspanya’nın Cordoba şehrinde doğdu. 1987 yılında bir araştırma bursu ile İstanbul’a geldi ve o tarihten bu yana İstanbul’da yaşamaktadır. Madrid Autónoma Üniversitesi’nde Çağdaş Türk Öyküsü: Bir inceleme modeli olarak Tahsin Yücel’in Ben ve Öteki adlı eseri başlıklı doktora tezini tamamlamıştır. 1989 yılında İ.Ü. Edebiyat Fakültesi İspanyol Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı’nda ders vermeye başlayan Prof. Dr. Rafael Carpintero halen aynı birimde görev yapmaktadır. Akademisyenliğin yanı sıra Orhan Pamuk, Yaşar Kemal, Ahmet Hamdi Tanpınar, Enis Batur, Nedim Gürsel, Sabahattin Ali, Perihan Mağden ve Ahmet Ümit gibi yazarların eserlerini İspanyolcaya çevirerek Türk Edebiyatı’nın İspanya’da tanınmasında da önemli katkılarda bulunmuştur. Prof. Dr. Rafael Carpintero’nun akademisyen ve çevirmen yönü, onun çeviri konusunda sayısız makale yayımlamasına ve İspanyol dilinde Novela, traducción y cultura. La recepción crítica de la novela turca en España (Roman, çeviri ve kültür. Türk romanının İspanya’da eleştirel alımlanması) ve Traducir la ciudad. Espacios de Estambul en español (Şehri çevirmek. İspanyolcada İstanbul’un mekanları) başlıklı kitaplar yayımlamasını sağlamıştır. Carpintero’nun Figen Karaçay ve Zinnur Yavuz tarafından çevrilen son kitabı Çizgi Roman ve Anlatıbilim ise yazarın anlatıbilim çalışmalarını kendisinin çocukluğundan beri tutkuyla bağlı olduğu çizgi roman alanıyla birleştiriyor.

14:21 | 22.04.2021



Çizgi roman konusunda ders kitabıymış aynı zamanda.
Klasik olmaya aday. Nispeten yeni bir kitap. Bunu duymamıştım,
bilseydim çıktığında alırdım. Paylaşımı için biraz erken ama
yararlı olacağı kesin. Teşekkür ederim "heyula".
 
Üst