Ölümcül Tatiller (Çeviri & Balonlama)

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,364
Ölümcül Tatiller (Çeviri & Balonlama)
Vacanze Fatali (İtalyanca)
Vacances fatales (Fransızca)
Deadly Vacations (İngilizce)

Çıkış Yılı: 1989 (İt); 1991 (Fr)
Senaryo/Resimleyen/Renklendirme: Vittorio Giardino
Çeviri & Balonlama: scanfan
Yayıncı: Editori Del Grifo (İt); Casterman (Fr)
102 sayfa, 127 MB, 1300 px, 300 dpi, CBR
Fontlar: Compacta (kapak); CCWildWords (balonlar); Arial (önsöz)


52997676196_9f048ba830_o.jpg

(MediaFire)


1989'da albüm haline getirilmeden önce ilk altı hikaye İtalya'da bazı dergi ve gazetelerde yayımlanmış.(Bunları hikaye başlıklarının altında belirttim). Albüm derlenirken iki uzunca hikaye daha eklenmiş. Çeviri İngilizce versiyonundan yapıldı, bu versiyon resmi değil Fransızcasından "scanlation" yapılmıştı. Biraz özensiz bir düzenlemesi vardı, bol miktarda harf düşmeleri, birtakım imla hatalarına rağmen, yine de fena bir İngilizce çeviri değildi (102 sayfa). İtalyancasında ise sadece ilk altı hikaye yer alıyordu (67 sayfa). 1986'dan itibaren çeşitli dergilerde yayımlanan, yalan, aldatma ve erotizme dayalı kısa öyküler 1991'de Casterman tarafından derlenmerek "Ölümcül Tatiller" adıyla albüm haline getirildi. Bu Giardino'nun nispeten daha az bilinen bir eseri. Ben de çevirmek için onu seçtim.

1946 doğumlu İtalyan çizer Vittorio Giardino'yu Çizgi Diyarı dostları yakından tanırlar. Onun en ünlü eseri "Max Fridman" serisinin bazı albümleri ve yanı sıra "Little Ego" forumumuzda mevcut. "Temiz Çizgi" ekolünün temsilcilerinden biri olan Giardino aslında bir elektronik mühendisi. 31 yaşındayken çizgi roman ve illüstrasyon işlerine başladı. 1979'da Dedektif "Sam Pezzo"yu yarattı. 1982'de ise uluslararası üne kavuştuğu "Max Fridman"ı çizdi. Bu 2. Dünya Savaşı yıllarında geçen bir casusluk öyküsüydü. Bizde sadece 1990'larda Güneş gazetesinin verdiği eklerle Türk okuyucuyla tanıştı (renkli, küçük boy). Oysa Max Fridman maceraları 18 ülkede yayımlanmıştı. 1984'te ise erotik çizgi roman "Little Ego"yu yarattı. Bu "Little Nemo"nun erotik bir versiyonuydu.Giardino, bir hikaye anlatıcısı olarak nitelikleri ve ilham veren tarzı sayesinde kendisini İtalya'nın en büyükleri arasında yazdırmıştır.



Bu Akdenizli çizerin dikkatimi çeken özelliklerinden biri de güneş altında insan tenleri üzerine düşen gölgelerin oluşturduğu ton farklarını çok güzel betimlemesi oldu. Belki başka çizerlerin elinde daha kaba/sıradan durabilecek bu özellik Giardino'nun elinde çok çarpıcı bir şekle bürünmüş. Bu kareler beni de çizgi romanda geçen mekanlara benzer şekilde Akdeniz iklimini yaşayan güneşli ülkemizin muhtelif yerlerinde geçen çocukluğuma götürdü. Sadece deniz kıyılarındaki güneşliklerin ve ağaçların değil, bağlar ve bahçelerdeki ağaç yapraklarının insan suretlerinde ve bedenlerinde oluşturduğu gölgeler de hep dikkatimi çekerdi, özellikle çektiğim fotoğraflarda. Bu siyah veyaz fotoğrafların (renkli fotoğraf pek yaygın değildi o zamanlar) negatiflerinin lokal/ilkel fotoğrafçıların eskimiş ucuz banyo sıvılarının marifetiyle kartlar üzerinde istediğim sonuçları alamamam nedeniyle (dolgu flaş da çok sonraları öğreneceğim bir hileydi, zaten flaşım da yoktu çocukken) bu gölgeli pozlardan başlarda hep nefret ettim (yüzlerimiz hiç belli olmuyor derdi fotoğrafta yer alan büyüklerim). Çok ileride kendi fotoğraflarımı basmaya başlayınca kullanmaya başladığım daha fiyatlı Kodak negatifler ve İlford kartlar ve kaliteli Dektol banyolarla, ısı ve konsantrasyon ayarlarıyla, kimyasalların oksitlenmesini önleyici araç gereçlerle ve agrandizör hileleriyle (dodging/burning) bunların üzerinde oynama imkanına kavuşmuş ve dinamik aralığı daha geniş, daha tatminkar sonuçlar almaya başlamıştım (Fotoğraf sanatçısı Ansel Adams'ın ta 1940'larda geliştirdiği "Zone Sistemi" sağda solda, dergilerde anlatılıyordu, ama pek bir şey anlamamıştım o zamanlar)

İyi okumalar,
Saygılarımla.​
 

The_DarknesS

Yönetici
Çeviri & Balonlama
17 Nis 2010
9,542
28,647
İzmir
Giardino'nun Max Fridman ve Little Ego isimli kitaplarını okudum. Tarzını beğendiğim bir sanatçı. Bu kitabını bilmiyordum, öğrenmiş oldum.

Çok teşekkürler üstadım.
 

Calligrapher

Onursal Üye
5 Nis 2021
1,187
7,009
Değerli scanfan üstadım,
Genellikle insanlara doğum günlerinde hediye verilmesi adettendir, sizse doğum gününüzde bizlere mükemmel bir hediye lütfetmişsiniz, elleriniz dert görmesin...
Çizgiroman denince Teksas-Tommiks başta olmak üzere klasik fumetti'leri anlayan bendeniz, daha önceki paylaşımlarınızda olduğu gibi bu paylaşımınızda da bu usta çizeri tanıma şansını bulmuş oldum. Çizimleri mükemmel, öyküleri son derece sürükleyici. Dediğiniz gibi, gölgeleri de insanların bedenleri üzerine kusursuz yansıtmış. Gölge bahsinden konuyu fotoğrafa bağlamanıza da bayıldım. Gerçekten de herhalde ışık (ve dolayısıyla gölge) fotoğrafçılığın en önemli unsurudur. Gerçi sadece fotoğrafçılığın değil, belki de hayatın en önemli unsurudur ışık. Kutsal kitaplar bile Tanrı'nın ilk olarak ışığı yarattığını yazar ("fiat lux" (=ışık olsun!) Genesis 1:1).
Ben de çocukluk ve ilkgençlik yıllarımda, evimizde bulunan Sovyet yapımı Lubitel-2 ve Fed-3 fotoğraf makinalarıyla Orwo markalı siyah-beyaz filmlere çektiğim fotoğraflarımı, Sirkeci'den aldığım banyo malzemesiyle evde kendim banyo eder ve kendi yapımım olan ilkel bir agrandizör ile Forte markalı fotoğraf kağıtlarına basardım. Görüntüler elbette profesyonel baskılar kadar net olmazdı ama o işin heyecanı ve görüntüyü karta aktarabilmiş olmanın haklı gururu içinde fotoğraflar dünyanın en net görüntüleriymiş gibi gözükürdü gözüme... Vermiş olduğunuz kıymetli bilgiler beni o eski güzel günlere götürdü.
Sonsuz teşekkürlerimle...
 

aziz balıkçı

Süper Üye
9 Ağu 2020
3,038
8,539
Çizgi romanın çevirisi ve anlatımınız Akademik tez için çok güzel bir örnek olduğu kanaatindeyim. Bu kadar güzel ve kapsamlı anlatımdan sonra çizgi romanı okumak apayrı bir aydınlatıcı oluyor. Üstadım, eline yüreğine sağlık. Teşekkür ederim. Saygılar.
 

HIZIRKOYLU

Yeni Üye
27 Eki 2020
91
270
yüreğinize bileginize, bilginize sağlık Frankofon dünyanın en degerli eserlerini sayenizde kulliyatimiza
katıyoruz ...Tr ye çevrilmemis Sam Pezzo ve Friedman
serisinden İspanya iç savaşı 3 lemesi kaldı sanırım
 

thorgal

Aktif Üye
18 Ocak 2018
391
1,343
İstanbul
yüreğinize bileginize, bilginize sağlık Frankofon dünyanın en degerli eserlerini sayenizde kulliyatimiza
katıyoruz ...Tr ye çevrilmemis Sam Pezzo ve Friedman
serisinden İspanya iç savaşı 3 lemesi kaldı sanırım
Max Fridman'ın No Pasaran isimli macerasını bu yazı sonrası Çizgi Diyarı forumunda buldum. Harika bir eser,merakla bekliyorum.:4:
 

ALIENRIPLEY

Süper Üye
29 Ocak 2016
1,202
2,118
scanfan üstadımız her zamanki gibi yine bir anlatım destanı eşliğinde çok değerli bir paylaşım yapmış. Kendisine gönülden teşekkürler ediyorum.
 
Üst