MAUS-HAYATDA KALANLARIN ÖYKÜSÜ-305sayfa

murtaza5

Yönetici
15 Tem 2009
12,073
320,412

pam

Aktif Üye
27 Kas 2009
199
1,084
Pulitzer ödüllü, çizgi roman külliyatının köşe taşı eserlerinden ''Maus Hayatta Kalanın Öyküsü - Art Spiegelman'' için yeni ne söylenebilir bilmiyorum.
Ben uzun zamandır arşivimde olmasına rağmen ancak yeni okudum ve başyapıt olarak nitelenecek eserlerden. Holokost ile ilgili bu kadar film, belgesel, kitap vb den sonra yeni, farklı ne söylenebilir derken ilk elden çok etkileyici bir tanıklığın çizgi romanı karşınıza çıkıp sizi yüreğinizde koca bir taşın ağırlığı bırakabiliyor.
Kitapta farklı milletlerin farklı hayvalarla temsil edilmesi, auschwitz'in en yakından tanıklığı, hayalet kardeş Richieu, Vladek Spiegelman'ın yaşlılığındaki karakter yapısı gibi bir çok açıdan katmanlı zengin bir öykü. Özellikle mesafeli, soğuk bir tanıklıkla fazla ajite etmeden süren anlatım kitabın değerini arttırmış bence.

Önemli ve etkileyici mutlaka okunması gereken, arşivlik ''baba'' eserlerden birisi.

@murtaza5 üstad bu güzel tarama ve paylaşım için kucak dolusu teşekkürler.
 
Son düzenleme:

yolew

Yeni Üye
8 Haz 2022
6
3
Her kurgu ürünü gibi gerçeğe dayalı değil. Yanlış bilgi dolu. Sakın bunları ve filmleri tarih kaynağı yerine koymayın.

Adamlar var olmayan soykırımı 1500 kere anlattılar. Türkçeye çevirip Türk çocuklarına anlattılar ama biz kendi atamıza yapılan soykırımı daha ders kitaplarına bile koymadık. İnanılır gibi değil. Kime gideyim şikayet edeyim şaşırdım. Kırım göçü müzesi yapmışlar, küratörle konuşuyorum, "'sürgün' değil hocam, 'soykırım' demeliydiniz" diyorum, 400 bin Müslümanı öldürmüşler, "olmaz" diyor, adam kendi öz dedesine yapılan soykırımı inkar ediyor. İnanılır gibi değil. Öyle bir beyin yıkama ki 1984 romanı yemin ediyorum hafif kalıyor.
 
Üst