Karayip Korsanları: Siyah İnci'nin Laneti - 2003

tancel

Aktif Üye
21 May 2020
150
1,150
Karayip Korsanları: Siyah İnci'nin Laneti
Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl






YÖNETMEN
Gore Verbinski
peyww9y.jpg


OYUNCULAR
l23cl5n.jpg


BRrip
1572 Mb
2h 14min
1920x816
Tam uyumlu türkçe altyazılı
mkv
imdb 8.1
Aksiyon, Macera, Fantastik
5 Oscar adaylığı. 31 farklı ödül ve 88 adaylık

KONUSU
Hafif üçkağıtçı fakat bir o kadar da sevimli Kaptan Jack Sparrow'un (Johnny Depp) korsanlık yaşamı, düşmanı kurnaz Kaptan Barbossa'nın (Geoffrey Rush), gemisi Siyah İnci'yi çalmasıyla alt üst olur. Bu da yetmezmiş gibi Kaptan Barbossa, Port Royal kasabasına saldırır ve belediye başkanının güzeller güzeli kızı Elizabeth'i (Keira Knightley) kaçırır. Kızı kurtarmak ve Siyah İnci'yi yeniden ele geçirmek amacıyla Elizabeth'in çocukluk arkadaşı Will (Orlando Bloom) ve Jack güçlerini birleştirirler. Will'in bilmediği ise lanetli bir hazinenin Barbossa'nın kaderini nasıl değiştirdiği ve onu ve mürettebatını nasıl sonsuza kadar ölümsüz olarak yaşamaya mahkum ettiğidir.

FİLM İNCELEMESİ
Üçkağıtçı fakat bir o kadar da sevimli Kaptan Jack Sparrow'un korsanlık yaşamı, düşmanı Kaptan Barbossa'nın gemisi Siyah İnci'yi çalmasıyla bir anda altüst olur.
"Üst düzey karakter sunumunun yanı sıra, macera hissi uyandıran gerçekçi bir etkiye sahip."
Sanırım bir film stüdyosunun artık büyük bir hamle yapması gerekiyordu. Walt Disney Yapım, "Aslan Kral"dan bu yana dikkat çekici projeler üretememesinin ve son birkaç yıldır idari ve mali sorunlara maruz kalmasının ardından Pixar gibi büyük bir şirketi satın almak zorunda kaldı. Yoksa işler daha kötüye gidebilirdi ancak lunapark yolculuğu fikri, hala en güçlü fikirlerinden biri diyebiliriz.
Hazine peşinde koşan korsanlar eskiye dayanıyor olsa da bu büyük bütçeli ve riskli sektöre giriş fikri, tüm dünya genelinde karşılığını verdi çünkü en etkili girişi yapan "Siyah İnci'nin Laneti", en iyi gişe hasılatlarından birine de sahip. İnternette en çok izlenen film olmasının yanı sıra DVD satışlarında da en üst sıralarda yer alıyor ve "En İyi Erkek Oyuncu" adaylığı bulunan Jonhny Depp, üst düzey performansı sayesinde dünya genelinde bir ikon haline gelen karakteri Jack Sparrow'u sektöre armağan etmeyi başarıyor.
"Bulunamayan yerleri bulmak için önce kaybolmak gerekir."
Her ne kadar bu filmin, pek bilmediğimiz bir kıtanın popüler lunapark yolculuğuna dayandığı söyleniyor olsa da yönetmen ve yazar grubunun ince dokunuşları ile süslenmiş olması, uzun süren bu serüveni izlenir ve eğlenceli kılıyor. Karşımıza çıkan korsanların tuhaflıkları, bağırmaları, içmeleri, kavgaları, gemileri yağmalamaları ve gemi donanmasını kovalamaları ile ilgilidir. Yazar grubu, yukarıdaki aksiyonları gerçekleştiren korsanlar ile ilgili ilgi çekici ve eğlenceli bir öykü hazırladılar aslında. Uzun süreye sahip, çok karmaşık bu filmin gerçekte kimle ya da kiminle ilgili olduğuna karar vermek çok zor.
Film, 18. yüzyılın sonlarında Jamaika Kraliyet Deniz Donanması'na sahip bir limana yeni atanan İngiliz Valisi'nin kızı Elizabeth Swann isimli genç bir kadın hakkındadır. Yakınlarda bir yerlerde demirci ustası olarak ün yapmış Will Turner, Elizabeth'in yıllar önce tanıştığı bir kılıç ustasıdır ve içten içe Elizabeth'e marjinal bir duygu beslemektedir ancak sınıf farklılıkları o zamanlar daha belirgin olduğundan genç demirci, Prenses için uygun bir talip olarak görünmemektedir. Ve anti-kahramanımız Jack Sparrow, güvenilmez bir korsan olmasının yanı sıra Siyah İnci'nin gerçek ve eski kaptanıdır. Eskidir çünkü en yakın arkadaşının ihaneti sonrası Siyah İnci'nin kaptanı, artık bir başkasıdır. Karakterleri ve hikayeyi asıl birbirine bağlayan eski altın bir madalyon, Kaptan ve gemi mürettebatının lanetini bozacak eski Aztek efsanelerinin ve tüm hikayenin en gizemli parçasıdır.
ALINTI: Selim GONAN







 
Son düzenleme:
Üst