İlahi Yağ Tulumu 3/3 (Çeviri & Balonlama)

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,364

İlahi Yağ Tulumu 3/3 (Çeviri & Balonlama)
Le bibendum céleste 3/3 (Fransızca)
The Celestial Bibendum 3/3 (İngilizce)


Çıkış Yılı: 1994 (Fr); 2011 (ABD)
Senaryo & Resimleyen: Nicolas De Crécy
Çeviri & Balonlama: scanfan
Yayıncı: Les Humanoïdes Associés (Fr); Humanoids (ABD)
69 sayfa, 117 MB, 1920 px, 300 dpi, CBR
Fontlar: Arial (kapak); CCWildWords (balonlar)


52752231285_898a958ffe_o.jpg

(MediaFire)


Üçüncü ve son cildin sunumunda Nicolas De Crécy'yi bu albüme ait bir sayfayı çizerken çekilmiş kısa bir videoda izleyeceğiz. Tam da tahmin ettiğim gibi bu abümlerin yapımına bilgisayar girmemiş. Tamamen klasik usulde, çini mürekkebi ve suluboya kullanılmış. Albüm 1994'te yapılmış, o tarihte De Crécy suluboyayla çalışıyordu demek ki. Videoda kurşunkalem eskizi yapılmayıp tarama ucuyla doğrudan çinileme yapıyor. Suluboya renklendirme bilgisayar renklendirmesine kıyasla çok daha zor ve emek yoğun bir teknik. Daha yeni tarihli bir başka videoda De Crécy son albümü "Visa Transit"i (2019-21) çizerken pahalı bir çizim tabletiyle çalışırken görülüyor, burada artık bilgisayar kullanmaya başlamış.

Nicolas De Crécy The Celestial Bibendum'u çizerken (sessiz, 4 dak)
Nicolas De Crécy The Celestial Bibendum'u çizerken

Nicolas De Crécy "Visa Transit"i tablette çiziyor (Fransızca, 8 dak)
De Crécy "Visa Transit"i tablette çiziyor

İyi okumalar,
Saygılarımla.

Ciltler şöyle:

İlahi Yağ Tulumu 1/3
İlahi Yağ Tulumu 2/3
İlahi Yağ Tulumu 3/3(Bu albüm)
 

Calligrapher

Onursal Üye
5 Nis 2021
1,187
7,009
Eskizsiz doğrudan tarama ucu ve çini mürekkeple çizim yapması bir yana, en çok -amatör kategoride değerlendirilen- Winsor&Newton Cotman suluboya ile renklendirme yapmasına şaşırdım. Sayenizde usta bir sanatçıyı daha keşfetmiş oldum. Hem albüm hem de De Crécy'nin çizim tekniklerini gösteren videolar için çok teşekkür ederim değerli scanfan üstat.
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,364
Eskizsiz doğrudan tarama ucu ve çini mürekkeple çizim yapması bir yana, en çok -amatör kategoride değerlendirilen- Winsor&Newton Cotman suluboya ile renklendirme yapmasına şaşırdım. Sayenizde usta bir sanatçıyı daha keşfetmiş oldum. Hem albüm hem de De Crécy'nin çizim tekniklerini gösteren videolar için çok teşekkür ederim değerli scanfan üstat.

Sevgili "Calligrapher", De Crécy'nin videoda kullandığı suluboyadaki detayı görebilmeniz, markasını tespit edip bu markanın çok üst düzey bir marka olmadığını, ortalama bir ürün olduğunu tespit etmenizden sizin de bu konularla yakından ilgilendiğiniz izlenimini edindim ve sevindim. Üstelik de dikkatinizin ne kadar kuvvetli olduğunu anladım. Zaten üye adınızdan da (=kaligraf) böyle bir izlenim edinmiştim.

Geçmiş tarihlerde paylaştığım bazı sanat malzemesi kataloglarının ilginizi çekebileceğini düşünüyorum. Bir göz atın isterseniz. İkincisinin görsellerini yenileyemedim, çünkü sayıları çok fazlaydı. Ama bir VPN ile bağlanarak sayfaya bakarsanız tüm görsellerin yerli yerinde olduğunu göreceksiniz, zira görseller postimage.org'a yüklenmişti, çok iyi ve sağlam bir siteydi ama nedense Türkiye'de yasaklanıverdi birden. Bir de 20. yüzyıl başlarına veya 19. yüzyıla ait bir Fransız sanat gereçleri kataloğu yükledim diye hatırlıyorum ama şimdi bulamadım. Eğer yüklemediysem de bir ara yüklerim.

1- Art Materials ("Dick Blick", 1985)
2- Alışveriş Katalogları
 
Son düzenleme:

Calligrapher

Onursal Üye
5 Nis 2021
1,187
7,009
Değerli scanfan üstadım,
Öncelikle hakkımdaki güzel düşünceleriniz için çok teşekkür ederim. Tahmin etmiş olduğunuz gibi, -amatör düzeyde- kaligrafi ve suluboya resimle ilgilenmekteyim. Ayrıca sanat malzemeleri başta olmak üzere, her türlü kırtasiye ürününe de büyük ilgi duymaktayım. O kadar ki, bazen kullanmayacağımı bildiğim halde habire bu tür malzemeleri satın almaktan kendimi alıkoyamıyorum! Videodaki suluboya detayını farketmem ise, daha çok ustaların eserlerini meydana getirirken hangi malzemeleri ve nasıl kullandıklarına odaklanmamla ilgili olsa gerek ve sözkonusu suluboyayı kendim de kullandığım için biraz da tesadüf eseri oldu!
Paylaşmış olduğunuz kataloglara bayıldım, ikinci linkteki perakendeci kataloglarından haberdar olsam da, Blick ve Cheap Joe's kataloglarını şimdiye kadar hiç duymamış olmayı, sanat malzemesi ve kırtasiye "hastası" biri olarak kendime yakıştıramadım!
Hep söylediğim gibi, burada hergün başka bir cevher keşfediyorum ve bu muhteşem siteyi bu kadar geç fark etmiş olduğum için hayıflanıyorum. Zira, sadece sizin paylaşmış olduğunuz cevherleri keşfetmek ve onları "layıkıyla" incelemek için bile bir ömür yetmez. Keşke burayı hiç değilse bir 10 yıl önce keşfetse imişim...
Ufkumuzu açıcı değerli paylaşımlarınız için tekrar teşekkür eder, saygılar sunarım.
 

gitarisyen

Çeviri & Balonlama
7 Ara 2016
460
3,791
Hiçbir Şey Ülkesi
Üstadım; ellerinize sağlık. Yine bizi çok bekletmeden albümün 3. cildinin çeviri ve balonlamasını da tamamlayıp yüklemişsiniz bile. Bu gece güzel bir gece olacak; zira yarın tatil, iş yok ve ben sindire sindire bu çalışmanızı okuyacağım.

Bu arada her iki videouyu da izledim; ancak ilk video hem daha çok ilgimi çekti hem de daha fazla hayranlığımı kazandı. Sanırım bu yüzden de 3 kere izleme ihtiyacı duydum. Yalnız ilk videoyu izlerken Nicolas De Crécy'nin kurşun kalem kullanmayıp doğrudan çini mürekkebiyle taramaya geçmesi bir yana; suluboyayla boyamaya geçtiği kısımlarda hop oturup hop kalktım. Şöyle ki; hani bir zamanlar hepimizin izlediğini ve sevdiğini düşündüğüm "Ressam Amca" Bob Ross vardı ve resim yaparken çok güzel yaptığı / boyadığı bir bölümü / deseni üzerine birdenbire bambaşka bir şey çizerek bozardı, daha doğrusu bize bozmuş gibi gelirdi... Ancak daha sonra orasını ne yapar eder tekrar mükemmel hâle getirirdi. O zaman da ilk olarak güzel yaptığı şeyi niye bozuyor diye sinirlenir, sonra daha güzel bir şey ortaya çıkınca hayran olurduk. İşte burada da Nicolas De Crécy suluboyayı öylesine resmin üzerine vuruyor gibi göründükçe videonun her saniyesinde resmin bozulacağını düşünmedim dersem yalan olur. Ama sabırla boyamaya devam ettikçe ve ortaya çok güzel bir renk armonisi çıktıkça hem hayran oldum hem de videoyu 3 kez izlemekten kendimi alamadım.

Bu arada (her çalışmanızda yaptığınız gibi) bu çalışmanızda da verdiğiniz bilgiler için size ve bu konularda yeni bilgiler ve görüş açıları sunan sevgili Calligrapher dostumuza da teşekkür ederim.

Tekrar ellerinize sağlık, üstadım.
 
Üst