HAYAT-sayı-14 ( 28 Mart 1963 )

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
1,896
5,237


Sayın murtaza5 ;

HAYAT okuma günlüğü : HAYAT OKU(YORUM) :


Bilen bilir , bir dönem İran Şahı ve ailesinin haberlerinden geçilmiyordu ... Aşağıdaki haberleri de bu açıdan okumalıyız...
"İran Sarayında Yeni Bir Prenses
Şah , çocuğun kız olmasına hiç üzülmedi , bilakis , sevincini , kısmi bir af ile derhal 15 000 mahkumu serbest bırakmak suretiyle gösterdi."
Dedo11 Yorumu : Adam bir sözüyle , canı istediği için 15 000 mahkumu serbest bırakıyorsa bilin ki orada canı istediğinde binlerce insanı içeri atıyordur... Yani Diktatördür...

"C.C.nin 24 Saati"
Bilindiği gibi C.C. = Claudie Cardinale dir.



Lawrance'in anılarının 7. Bölüm var. Bu anıların içinde kutu içine alınan şu satırları dikkatinize sunuyorum.
"
Ne yazık ki, böyle maceralar, şeref ve masum insan kanı bakımından çok phalıya mal oluyor. Binlerce insanı ölümlerin en feciine attık. Harbi kazanmak için değil, Mezopotamya'nın petrolü bizim olsun diye..." -------->> Lawrence
Dedo11 Yorumu : Bundan daha güzel gerçek açıklamak var mı ?.....





"Kadın celladı Landru, kandırdığı her kadını evine götürüp fırında yakardı. Bu canavarın elinden kurtulan tek kadın , Madam Serin"

Bu tanıtım "Landru'nun ,Elinden Nasıl Kurtuldum?" başlıklı yazıdan...



Kullandığımız sözcüklerin kökenleri :
"KURUŞ
Bu kelime, eski harflerle ( grüş ) şeklindeyazılırdı. Şemseddin Sami , bu kelimenin dilimize ya Almancadan, ya da Latinceden geçtiğini söylemektedir. Almancasını ( Groschen ), Latincesini ( Grossi ) olarak göstermektedir. ( Guruş ) veya ( kuruş ) , liranın yüzde biri kıymetinde bir osmanlı parasıydı. Şimdi sadece adı kalmıştır."

Dedo11 Yorumu : İnanın ben bunu bilmiyordum. Bildiğimiz ( bakmayın "bildiğimiz" dediğimi tabi ki belli yaştan büyüklerin bildği demem gerekirdi. ) KURUŞ bildiğimiz sözcük bizim kendimizindir diye biliyordum. Meğer kökeni batı kaynaklı imiş.
Gelelim püf noktasına : Ben küçükken ortası delikli "yüzpara" denilen para birimi vardı. Yüzpara = 2,5 kuruştu. Bu para birimi neden delikli onun tarihte öyküsü de var. Ama konumuz bu değil. Ben bu para birimi ile bakkaldan ne çok şey alabilirdik bir bilseniz... Sözcük tanıtımının son cümlesi "Şimdi sadece adı kalmıştır." Ne acı diyeceğim ama diyemiyorum. Çünkü şöyle bir cümle kurmak daha mantıklı olacak "Keşke sadece kuruşun adı kalsaydı. Bu gidişle Liranın adı da aynı akibete uğruyor. Liranın değerleri yerlerde sürünüyor. Hem de iki anlamda da yerlerde sürünüyor. Liranın değeri yabancı paraların karşısında pula dönüşmüş... Yetmemiş Liranın değeri mal karşısında da pula dönüşmüş... Düşünün çeri dometes 60 TL pazarda hem de... Aman dedo çeri de yeme demeyin ( çünkü belli zihniyetteki insanlar hep böyle yaparlar ) yahu her şey böyle ateş pahası... 75 kuruşluk simit 15 TL dahası var mı ?






"El Sıkınız Karakterinizi belli eder" başlıklı yazıyı okumanızı öneririm...



"GENÇ FUTBOLCULARA ÖĞÜTLER :
Top sürerken , rakip oyuncunun geriden gelerek topa müdahale etmesi nasıl önlenebilir?"
Bu pozisyonu fotoğraflarla anlatıyor...



"FUTBOLCU PORTRELERİ :
Mikro Mustafa (F.B.) "
Adına şarkılar söylenen bir Fenerbahçeli oyuncu tanıtılıyor...



Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim ...








 
Üst