Geleceğin Çehresi - Arthur C. Clarke

cagan73

Onursal Üye
17 Kas 2013
353
7,874
Bir kaç gün önce Değerli Diyardaşımız @oktayyapıcı13 ; Arthur C. Clarke ait "Cennetin Çeşmeleri" isimli kitabı sunmuştu.

Bende hem kendisine teşekkür etmek hem de değerli yazar hakkında bir şeyler yazmak için çeşitli kaynaklardan ufak bir biyografi hazırlamıştım.

Biyografiyi hazırlarken gözümden kaçmış eski bir şaheseri fark ettim, ilk andan itibaren beni benden aldığını söyleyebilirim. (Keşke daha önceden okumuş olsaydım)
Zaten zihni bazen yüzlerce, bazen binlerce yıl öteye gidebilen bir üstattan başka ne beklenebilirdi ki?

Kitap seneler önce sn. @Doktor Kim tarafından burada sunulmuş. (uzun zamandır herhangi bir şey paylaşmamış, umarım sağlığı yerindedir.)

Eğer sizde geleceğe yolculuk etmeyi seviyorsanız mutlaka okumalısınız.
Genellikle bugünde veya geçmişte yaşamayı daha çok seviyorsanız yine de okumanızı tavsiye ediyorum: Gelecek öngörülebilir bir şeydir.

Kitabın konu başlıklarını aşağıda sunuyorum:


GİRİŞ
Jules Verne'den Wells'e, bir kâhinler kuşağı — Hayal bilime övgü — Olabilirin sınırları üzerinde.

Bölüm I: TALİHSİZ KÂHİNLER
Başka eşek külâhlılar — İri lâf etme sanatı — öncülere karşı bilginler — Bir olumsuz kehanet şaheseri — Çürütülen astronotik — Hesabın gücü ve sınırları — Uzay mı? Saçma! — Çürütülen I.C.B.M.

Bölüm II: GELECEĞİN REDDİ
Auguste Comte — Rutherford atoma karşı — Birinci Clarkc kanunu — Roger Bacon'un bir kehaneti — Geçmişte kaybolmuş bir gelecek adamı — Büyük dönemeç — Tahayyül edilebilen, edilemeyen.

Bölüm III: ULAŞIMIN GELECEĞİ
Dört mesafe — Fili minyatürleştirmek — Yürüyen yollar — Otomobilin ölümünü görecek miyiz? — Anizotrop taşıyıcı — Ehlileştirilmiş yerçekimi — Otomatik direksiyon — Demiryolunun geleceği AY’dadır — Dikine kalkış ve iniş — Deniz mirası — Yüzen sosis.

Bölüm IV: HAVA YASTIĞI ÜZERİNDE ULAŞIM
Yarının yolları — Benzin motorundan sonra — Sudan yukarda yüzen gemiler.

Bölüm V: ÇEKİMİN ÖTESİNDE
Esrarlı bir kuvvet — Fizikçiler yerinde sayıyor — Dünyadan sürgün edilen insanlar.

Bölüm VI: SÜRATİN FETHİ
Füze gemi — Yakıtsız taşıt — öldürücü ivmeler — Yukarıya düşmek — Bağımsız çekim alanlı taşıt.

Bölüm VII: MESAFESİZ DÜNYA
Televizyon üzerine — Harita arazi değildir — Leonardo da Vinci’nin televizyonu — Madde iletici — Ekmek çoğaltma tekniği — Dördüncü boyut — Möbius şeridinden Bretzel mekânına.

Bölüm VIII: YER MEÇHULÜNDEN ÖTEYE
Bir sınır boyu lâzımdır — Gezegenler asla Amerika’lar olmayacak — Bir altın çağda mı yaşıyoruz? — Uzay «saga»ları — Uzay sınırında savaş — Güzel sanatlar ve uzay — Dünya dışı yaratıklarla temasa doğru — Bir uzay arkeolojisi — Evrende başka medeniyetler — Tarih öncesi - radyo — Yenileşen insan.

Bölüm IX: DÜNYADAN GÜNEŞE
Yerin kalbine doğru — Sondajların sının — Mekanik köstebek — Yer mantosuna doğru — Nötrino ile araştırma — İç ateşler — Jüpiter, saklı gezegen — Merkür cehennemi — Güneşe doğru — Şemsiye asteroit — Cüce yıldızlar âlemi — İhtiyatsız yolcular.

Bölüm X: YENİLMEZ UZAY
Sınırsız uzay — Yarın yıldızlar — Işık ötesi mi? — Galaksi telefon rehberi — Ebediyen dağılmış insanlık.

Bölüm XI: ZAMAN KAYGISI
Aşılan Binyıllar — Tekrar bulunan geçmiş — Dirilen sesler — Zaman paradoksu — Geçmişimizi görmek — Tekniğin bazı mucizeleri — «Tanrılar gibi olacaksınız» — Gelecek tarafından casuslanmak — Geçmişi tekrar yapmak — Zaman yolcuları — Sarmal zaman ve başka paradokslar — Firavunlar zamanında izafiyet — Mekân ve zaman — Atom saati — Uzayan zaman — Hızlanan zaman — Geleceği görmek — Bilimsel kehanet.

Bölüm XII: TEKNİĞİN ZAFERLERİ
Kontrollü füzyon — Uzaktan enerji — Güneş fabrikası — Çekim kaynağı — Kafa ve kol — Deniz, tükenmez kaynak — Atmosfer, öteki tükenmez kaynak — Gezegenimizin derinlikleri — Ay madenleri — Meteoritlerin işletilmesi — Gezegenlerde maden ocakları — Yeni bir simya.

Bölüm XIII: KITLIĞIN SONU
Yığın halinde üretim: Çağımızın bir alâmeti — Otomasyonun sınırları — Kopya çağı — Çoğaltıcı üstüne çeşitlemeler — Endüstri vc nakliyatın sonu mu? — Çoğaltıcı medeniyeti.

Bölüm XIV: GÖRÜNMEYEN ADAM
Saklı mektup — Tabiatta peçeleme — îlk görünmeyen adam — ikinci görünmeyen adam — Kimsenin göremediği görünen adam — Dokunulamayan adam— Dördüncü boyut — Düzlemler ülkesi — Evreni kendi üstüne katlamak mümkün mü? — Garip bir üçgenler hikâyesi.

Bölüm XV: LİLLİPUT YOLU
Küçülen adam — Büyüklüğün ölçüsü — imkânsız dev — insanı küçültmek? — Tuğla ve ev — Erişilmez çekirdek — Mikro-cvrcn paradoksu — Zaman engeli.

Bölüm XVI: GELECEKTE HABERLEŞME
Dünyanın aynası — TV uydusu — Bir sosyal devrim — Tehlikeler, vaatler — Bir gezegen diline doğru — özel radyo — Bürokrasinin sonu — Yörünge gazetesi.

Bölüm XVII: BEYİN, ŞU MEÇHUL
Mutlak hafıza — Mekanik eğitmen — Sunî hatıralar — Gören kulak ve işiten göz — Yeni duyular kazanmak — Acının yenilmesi — Uykuya hükmetmek — Uzatılmış kış uykusu — ihtiyarlamayı yavaşlatmak — Serbest beyin.

Bölüm XVIII: İNSANIN ESKİMİŞ HALE GELMESİ
İnsanın ötesi — Düşünen makinelerin yükselişi — İnsan üstünlüğünün sonu — «Machina sapiens»e doğru — insan beyni kendi kendini tanıyabilir mi? — Beyni minyatürleştirmek — Islah edilmiş tabiat — Yeni duyular — Düşünceyi bedenden uzaklaştırmak — İnsanın sonu — Bir elektrik altcr ego — Fantastik bir ortak yaşarlık — Cyborg nöbeti teslim alıyor.

Bölüm XIX: UZUN ALACA KARANLIK
Zaman uçurumunda — Geleceğin tablosu


Kitap seneler önce sn. @Doktor Kim tarafından burada sunulmuş. (uzun zamandır herhangi bir şey paylaşmamış, umarım sağlığı yerindedir.)

Eğer sizde geleceğe yolculuk etmeyi seviyorsanız mutlaka okumalısınız.
Genellikle bugünde veya geçmişte yaşamayı daha çok seviyorsanız yine de okumanızı tavsiye ediyorum: Gelecek öngörülebilir bir şeydir.
 

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,056
6,158
Arthur Clarke'ın makalelerinin toplandığı bu kitabı bilmiyordum Sn. @cagan73 . Özellikle sizin detaylı sunumunuzu okuyunca ilgimi çekmemesini düşünemezdim! Kitabı indirince şaşırdım. Nedeni bu kadar kapsamlı içeriğin , 200 sayfanın altında okura sunulması. Bu durum, içerdiği konular haricinde, kitapla ilgili dikkate değer olumlu özelliklerden. Çünkü, sunumunuzu okuyunca yüzlerce sayfa ile karşılaşacağıma hazırlanmıştım !! '' Bir çırpıda '' okunan ve de belirttiğiniz konular itibariyle okura önemli bilgiler aktaran bu kitap için teşekkürlerimi sunuyorum Sn. @cagan73.
 

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
1,892
5,203

Sayın cagan73 ;


"Ne olursa olsun, bu kitap zaman ölçülerini değil, varılan son neticeleri incelemektedir. Gelişmenin bugün vardığı noktada bir teknik hamlenin,
yapılabilecek ise gelecek beş yüzyıl içinde başarılamayacağını tahayyül etmek mümkün değildir. Fakat bizim incelemelerimiz bakımından, söylediğimiz şeylerin önümüzdeki on yıl, ya da on bin yıl içinde gerçekleşmesinin önemi yoktur. Beni ilgilendiren onların ne zaman değil, nasıl gerçekleşecekleridir.
................
Birisi demişti ki : "
Yaşama sanatı sınırları aşarak biraz öteye giderken nerede durmak gerektiğini bilmekten ibarettir." Benim de, 14 ve 15 inci bölümlerde gerçeklerden ziyade bilimsel hayaller niteliğinde olan görüşleri ele alarak yapmak istediğim bu olmuştur. Bazı kimseler, görünmezlik veya dördüncü boyut gibi konularla ciddi ciddi uğraşmayı vakit kaybetme sayabilirler. Fakat bu iş bizim konumuzun gelişmesi bakımından tamamiyle yerindedir. Nelerin yapılamayacağını bulmak, nelerin yapılabileceğini ortaya koymak kadar önemlidir ve bazen çok daha eğlencelidir."

Bu satırlar Arthur C. Clarke'ın "Geleceğin Çehresi" adlı kitabının 10. sayfasından...



Değerli dost @cagan73 benim de haberimin olmadığı önemli bir eseri sayende edinmiş oldum. Bilip okumadğım bir eser.
İşin doğrusu ilk olarak pek bilinmeyen bir yazıyı bulup oradan alıntı yapıp yorum yapmayı düşünmüştüm. Bu Stalin'in 16 ciltlik Bütün Eserlerini okurken adını tam anımsayamıyacağım ( Amerikalı ) bir bilimkurgu yazarı Stalin'i görmeye gelip onunla söyleşi yapmıştı. Bunu arayıp taradım bulamadım.
Bu nedenle yukarıdaki alıntıyı yaptım. Senin kaynak olarak verdiğin kaynağın içerik ( eskiler index diyorlar ) dizini bana şunları düşündürdü :
1 - "Kahin" ve "Bilimselliği temel alan öngörüler ve sanat ve edebiyatta ise bilimkurgda öngörüler" arasındaki ayrıma dikkat etmek istiyorum...
Kahin : Metafizik kaynaklı , gelecekte neler olacakları söyleyen kişi.
Gelecek görücüler : Bilimselliği temel alan öngörüler ve sanat ve edebiyatta ise bilimkurgudaki öngörüler ise "kahin ve kahinler" tarafından dile getirilemiyecek kadar bilimi rehber etmiş kişilerce öne sürülenlerdir.
2 - Senin sunduğun kitabın içindekilerde de göreceğimiz gibi Arthur C. Clarke görüleceği gibi ürün verdiği konuda bir hayli bilgili bir kişi. Yani altyapısı bayağı sağlam ve bilime dayalı... İleri sürüğü bilgiler onun ne kadar çok okuyup araştıran biri olduğunu gösteriyor. Yani yazdığı bilimkurgu eserlerde HAM HAYALE dayanmadığını gösteriyor.
Daha önce değindiğim bir yazarımız ( üzgünüm adını da anımsamıyorum ) kahramanını uzaya bir eşeğe bindirip gönderiyordu. Elbette ki HAM HAYALE dayanan böyle bir eser bir kez bilimkurgu olamaz. Ayrıca bu kendini yazar sanan kişiyi alıp incelemek lazım. Acaba kaç kitap okumuş... Okuduğu kitaplar ve dünya görüşü tamamen METAFİZİK görüşlerin esiri değil midir?

Son söz :
HAYAL VAZGEÇİLMEZ ÖNEME SAHİPTİR. ANCAK HAMHAYAL VAZGEÇİLMEZ DEĞİLDİR. HATTA ZARARLIDIR.
HAYALE SAHİP YAŞAYINIZ AMA HAYALPEREST OLMAYINIZ!!!



Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim...



 

Otacı

Süper Üye
5 Tem 2016
810
12,423
Sayın cagan73; Kitabı ben taramıştım... kütüphanemde 3 tane bulunan önem verdiğim bir kitaptır. Ayrıca @Doktor Kim de benim... sanırım bir teknik sorun nedeniyle olsa gerek, mesaj yazma ve konu açma yetkim kapandığı için Otacı olarak paylaşımlarımı sürdürmekteyim.
 
Son düzenleme:

Otacı

Süper Üye
5 Tem 2016
810
12,423
Arthur Clarke'ın makalelerinin toplandığı bu kitabı bilmiyordum Sn. @cagan73 . Özellikle sizin detaylı sunumunuzu okuyunca ilgimi çekmemesini düşünemezdim! Kitabı indirince şaşırdım. Nedeni bu kadar kapsamlı içeriğin , 200 sayfanın altında okura sunulması. Bu durum, içerdiği konular haricinde, kitapla ilgili dikkate değer olumlu özelliklerden. Çünkü, sunumunuzu okuyunca yüzlerce sayfa ile karşılaşacağıma hazırlanmıştım !! '' Bir çırpıda '' okunan ve de belirttiğiniz konular itibariyle okura önemli bilgiler aktaran bu kitap için teşekkürlerimi sunuyorum Sn. @cagan73.

Sayın eankara; Kitabı ben taramıştım... kütüphanemde 3 tane bulunan önem verdiğim bir kitaptır. Ayrıca @Doktor Kim de benim... sanırım bir teknik sorun nedeniyle olsa gerek, mesaj yazma ve konu açma yetkim kapandığı için Otacı olarak paylaşımlarımı sürdürmekteyim.​

 

cagan73

Onursal Üye
17 Kas 2013
353
7,874
Sayın cagan73; Kitabı ben taramıştım... kütüphanemde 3 tane bulunan önem verdiğim bir kitaptır. Ayrıca @Doktor Kim de benim... sanırım bir teknik sorun nedeniyle olsa gerek, mesaj yazma ve konu açma yetkim kapandığı için Otacı olarak paylaşımlarımı sürdürmekteyim.
Değerli @Otacı;
Çok değerli kitapları paylaşan bir arkadaşımızı kaybetmediğimizi, "Kara Murat benim" vari ortaya çıkışınız sayesinde öğrendiğim için çok mutlu oldum. :)
Aradan kaç yıl geçse bir paylaşım, herkes için önemli bir değer içerebiliyor. Böyle bir eser nihayetinde unutulmamış, ebedileşmiş oluyor
İsminiz değişmiş ama zenginliğiniz değişmemiş
Çok teşekkürlerimle...
 
Üst