EL COYOTE (İSPANYOLCA)

balkan

Onursal Üye
27 Şub 2016
2,839
28,038

İspanyol Çizgi Romanları hakkında detaylı bilgi veren (@bakunin) ADMİN BAKUNiN’in aşağıdaki linkten ulaşılacak mesajında belirttiği üzere,
İSPANYOL Çizgi Roman sanatında önemli yeri olan yazar ve çizer tarafından oluşturulan EL COYOTE sadece İspanya’da değil
aynı zamanda Meksika’da ve İspanyolca konuşan Güney Amerika’daki ülkelerde de önemli bir yer etmiştir.



https://www.cizgidiyari.com/forum/k/ispanya-cizgiromani.371/



EL COYOTE

(ÇAKAL)

YAZAR: José Mallorquí Figuerola (1913 – 1972)

Yazar, Çevirmen, ABD Tarihi Uzmanı

José Mallorquí Figuerola, 12 Şubat 1913'te Barselona'da doğdu. Biyolojik babası tarafından tanınmayan bir oğuldu, bu nedenle annesi Eulalia Mallorquí Figuerola'nın soyadını benimsedi.

İlk işleri çevirmenlikti ve yazar olarak ilk adımlarını İspanyol İç Savaşı yıllarında attı. Çocuklara yönelik kısa öyküler, spor temalı kısa romanlar, İspanyol fatihlerin ve dedektiflerin biyografileri yazmaya başladı.

Daha sonra büyük başarı elde ettiği 'Üç İyi Adam' koleksiyonunu yazdı ve 1943'te kendisine daha büyük ün ve başarı kazandıran karakter olan 'El Coyote'u yarattı. 192 romandan oluşan koleksiyon, 20. yüzyılın İspanyol popüler edebiyatının en büyük başarısı oldu ve 1952'de sona erdi.

Daha sonra kendisini özellikle radyo dünyasına adadı ve önemli başarılar elde eden radyo dizileri yazdı ve yönetti (Dos hombres buenos, El Coyote, Los Bustamante, Lorena Harding, Historias Deportivas, vb.).

Pek çok eserinde görüldüğü gibi çok çalışkan, eşine çok aşık, seyahat tutkunu, koleksiyoncu, barışçıl, cömert, çekingen, hayvanları seven ve bir tarih uzmanıydı. Amerika Birleşik Devletleri tarihi konusunda en büyük uzmanlardan biriydi.

İspanyol fatihler, dedektifler, korku, kurgu ve popüler edebiyat hakkında da biyografiler yazmış olsa da Mallorquí'nin en popüler karakteri, toplam 192 romanda rol alan, El Coyote olarak bilinen César de Echagüe'dir.



ÇİZER: Julio Bosch Perez (1930-2013)

(01 -24 Sayıları)

Sanatçı, Ressam, Senarist

Julio Bosch, Grafidea, Ricart, Juvenis ve Ferma şirketleri için aksiyon ve macera çizgi romanları yapmaya başladı.

Ediciones Generales'ten Paseo Infantil dergisi için çalışmaya başladıktan sonra ağırlıklı olarak Susy, Sissi, Capricho, Celia, As de Corazones gibi çizgi romanlara yöneldi.

Historias kitap koleksiyonu için Assisili Aziz Francis ve Padualı Aziz Anthony gibi dindar kişilerin biyografisini çizdi.

1964'te, Víctor Mora'nın takma adlarından biri olan Víctor Alcázar'ın senaryolarına dayanan birçok çizgi roman çizdi ve Calibre 44 adlı western serisinin çizimiyle uğraştı.

Bu siparişlerin ardından her türe uyum sağlama yeteneği ortaya çıktı, çalışmalarının büyük bir kısmını ajanslar aracılığıyla başta Almanya olmak üzere dış pazara ayırdı.

1974'te Belçikalı Tina gibi kızlara yönelik dergiler için bazı çalışmalar yaptı, ancak aynı zamanda edebi eserlerden (birçok ülkede basılan 80 Günde Dünya Çapında), aksiyon dizilerinden (örneğin, James Bond), fanteziden (seksenlerin başında Almanya'da Die großen Science-Fiction-Comics dergisinde yayınlanan SF Dragstor serisi gibi) veya gençlik korkularından (seksenlerin sonlarında Alman Vanessa dergisinde) söz eden çok farklı türde eserler çizdi.

1983 yılında Çizgi Roman Forumu'nda El Coyote mitini canlandırmak için seçilen yazarlardan biriydi ve birkaç bölümünü oluşturdu.



ÇİZER: François Batet (1921-2015)

(25 – 28 Sayıları)

Çizer, Ressam

İspanyol ressam Francisco Batet Pellejero Barselona'da doğdu.

Academia Tárrega'da resim eğitimi aldı. Orada 5 Ocak 1949'da evleneceği başka bir ressam olan Angelina Lavernia ile tanışır.

1930'ların teması olan efsanevi "Kükreyen Yirmiler" üzerine resim yapmaya kendini adamadan önce ve 1977'den bu yana, aralarında Hachette, Gautier-Languereau, France-Soir, France Dimanche, Confidences'ın da bulunduğu illüstratör olarak uzun kariyerini bıraktı ve ressam oldu.

İspanya'da 1951 yılına kadar ünlü "El Coyote" çizimiyle tanındı.

François Batet daha sonra çeşitli dergilerde (France-Soir, France Dimanche, Confidences) illüstratör olarak çalıştı.

Daha sonra önce Gautier-Languereau baskıları, ardından Hachette baskıları (Pembe Kütüphane, Yeşil Kütüphane ve İdeal Kütüphane koleksiyonları) adına gençlere yönelik roman illüstrasyonlarına yöneldi.


Özellikle Jules Verne'in çok sayıda romanının yanı sıra macera romanının çeşitli klasiklerini de resimlemiştir.
 
Son düzenleme:
Üst