EKONOMİ KİTABI-Alfa yayınları-353sayfa

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
1,888
5,174


Sayın murtaza5 ;



21. Sayfada sol üstte bir şekil var : 5 dairesel şekil var.
Birinci ve beşinci daire "...SA" sonuncu daire "OLMALIDIR" yargılarını barındıran basit bir MANTIK VARGISI oluşturulmaya çalışılmış. Şimdi bu tümceleri unutmadan aşağıdaki alıntıya göz atalım :
"Mülkiyetin özel, kullanımının ise müşterek olması kesinlikle daha iyidir. Yasa koyucunun işi, insanlarda bu cömert eğilimin oluşmasını sağlamaktır"
Bu sözler Aristoteles'e ait.

Şimdi şekile geçebiliriz. Aristoteles'in Mantık görüşü bilineceği gibi mekanik ve tümden gelmeci bir mantık görüşüdür. Ve... Özellikle çağımızda da BİLİM yoluyla bile bunun yanlış olduğu kanıtlanmıştır. Yine aşağıya bu kez ARİSTO MANTIK DENKLEMİNİN şablonunu çıkaralım :

".....SA(SE)" ====>> (.......) =====>> ".....DIR."
Unutmayalım bu aynı zamanda TÜMDENGELİM yönteminin şablonudur. Şekli inceleyelim...


1. VARGI :
"Mülkiyet Ortak Olursa" ======>> "... insanların Cömert davranması engellenmiş olur. (İnsanlar başkalarına verebilecekleri hiçbir şeyleri olmazsa cömert davranamazlar" =========>> (O HALDE) "MÜLKİYET ÖZEL OLMALIDIR"

KARŞISAV : Buradaki mantıkta SAVCI DA , YARGIÇ TA ARİSTO'dur. O zaman istediğini SAVLAYACAK ( İLERİ SÜRECEK (SUNACAK ) ta karar verecek olan da YANI KİŞİDİR (ARİSTO'DUR).
Şimdi desek ki yahu nereden çıkardın? Mülkiyet ortak olursa insanların cömert davranması engellendiğini... Yani cömertlik sadece elindeki maddi olanı vermek midir? Peki cömertlik elindeki maddi olanı başkalarına vermek se ; Elinde maddi olanı tutanın başkasına CÖMERTÇE ve KARŞILIKSIZ vermesinin garantisi var mı? Hatta böyle bir şey var mı? Peki karşılıksız vermeyeni veya vermek istemeyeni ne yapacaksınız? Peki elindeki maddi varlığı verdiği kişi veya kişilerden birtakım çıkarlar hem de ahlaksal veya insanların yapısına uygun olmayan onlara zarar verecek şeyleri almak koşulu ile verecekse ne olacak... Bu tür KARŞISAVLARI say say bitmez. Kapitalist toplumun İNCİLİ olan ÖZEL MÜLKİYET için şöyle çevrenize bakın bana hak vereceksiniz.



2. VARGI :
"Mülkiyet Ortak Olursa" ======>> "... bireyler ticaret ve yatırım yapmak için çok az istek duyarlar" =========>> (O HALDE) "MÜLKİYET ÖZEL OLMALIDIR"
KARŞISAV : Ticaret ve YATIRIM yapmak için ille de bireye gereksinim yoktur ki... Bu tarihte kanıtlandı hatta ileride yine kanıtlanacaktır. Üstelik en ileri kapitalist yasaların uygulandığı devletler bile TOPLUM İÇİN ASIL GEREKLİ YATIRIMLARIN DEVLET TARAFINDAN yapıldığını görecektir.KAMU YATIRIMLARI ve DEVLETLERİN TİCARİ FAALİYETLERİ buna örnektir. KAMU EKONOMİSİ bu konuyu fazla tartışmaya gerek olmadığının kanıtıdır.


3. VARGI :
"Mülkiyet Ortak Olursa" ======>> "... kimse bakımını üstlenmez (herkes çıkarcı bir şekilde hareket eder ve işi başkasının yapmasını bekler )" =========>> (O HALDE) "MÜLKİYET ÖZEL OLMALIDIR"
KARŞISAV : KAMU YATIRIMLARI bu tezi çürüten bir ekonomi türüdür. Üstelik asıl çıkarcılığın daniskasının var olduğu sistem ÖZEL MÜLKİYETİN üstüne kurulduğu KAPİTALİST SİSTEMDİR. Üstelik özel mülkiyete dayalı kapitalist yatırımların bakımını da kapitalistler değil ücretli insanlar (emekçiler-işçiler) üstelenmiştir. Bunu KAMUCU YATIRIMLARDA DA sağlamak hiç te zor değildir.


Son söz : Ben "MÜLKİYET" konusunda niye durdum. Bu konu çok önemli de ondan. Toplumun tüm refahını , insanlığını, ahlakını, kalkınmasını, üretilenlerin hakça bölüşülmesini .... vb. vb. vb. ilgilendirir de ondan. Bu kadar önemli olan konuyu Aristo'nun MEKANİK ve TÜMDENGELİM MANTIĞINA bağlamak (bırakmak) ahmakça olur.
Benim BENİMSEDİĞİM [ Dikkat : İNANDIĞIM demiyorum. Çünkü benim dünya görüşümde BİLGİ ( Yanlışlanmaya , denemeye, Bilimsel sınanmaya açık Bilgi ) , BENİMSEME vardır... Körü körüne tartışma dışı bilgilere ve İNANMA = BİAT ETME YOKTUR. ]

Evet Benim benimsediğim ekonomik sistemde : Özel mülkiyet yasak olmayacak ; Başkalarını sömürmeye , istismar etmeye alet olacak ÜRETİM ARAÇLARININ ÖZEL MÜLKİYETİ YASAK OLACAK. BİREYSEL GEREKSİNİM İÇİN VAR OLAN MADDELERİN ÖZEL MÜLKİYETİ OLACAK...
Hem de "
Herkesin yeteneğine göre çalıştığı-ürettiği ve toplumun ürettiklerinden kendi ihtiyaçlarına ( gereksinimlerine ) göre istediklerini istediği kadar edindiği bir toplumsal sistem olacak ( Elbette bu toplumun İYİ TOPLUMSAL AHLAKLI İNSANLARI oluşturulduktan ve üretim düzeyi bu seviyeye geldikten sonra )"




Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim...






 
Üst