Clay Wilson

Osidi

Onursal Üye
14 Eyl 2009
1,446
17,341
Ankara
qqrguvug736fr0r9g.jpg

 

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,065
6,277
'' Underground Comix '' yani '' Yeraltı Çizgi Romanları '' kendine özgü estetik anlayışıyla , farklı çizim tarzı ile 1960'ların sonlarına doğru bana göre çok önemli bir çizgi roman akımıydı. Sanat tarihinde , nasıl her sanat akımı , kendisinden önce gelen sanat akımını yıkıp , geçerli olmaya çalışmışsa , çizgi romanlar açısından , belli dönemlerde belli akımlar görmek mümkün. Yeraltı çizgi romanları , bence bunlardan en önemli olanlarından. Sadece çizgi tarzı olarak değil , yayın politikası olarak da o dönem bu akıma ait çizgi romanların farklı özelliği bulunuyordu. Crumb ya da benzeri sanatçılarla çıkarılan periyodik yayınlar , çok çok 3 ya da 4 sayı sonra kapanıyor , başka kadro ve isimlerle yeni yayınlar piyasaya çıkıyordu !! Neredeyse , uzun soluklu bu türde yayın yok gibidir ! Daha çok Amerika kaynaklı yayınlarda , garip çizimlerle kendilerini gösteren çizerler ortaya çıktı. Tabii en bilnen sanatçı Crumb. Ama , Sn. @Osidi 'nin paylaştığı Clay Wilson gibi , Art Spiegelman gibi pek çok sanatçı, çizgi roman tarihine iz bıraktı.

Ülkemizde yayınlanmış olan , Oğuz Aral dönemi sonrası mizah dergilerinde , özellikle kapak çizimlerinde hep bu anlayışı hatırlamışımdır. Sadece çizimler olarak değil , konular itibariyle farklılık başlamıştı. Siyaset konularından giderek uzaklaşılmış , erotizm özellikle '' tabu yıkan'' fikirlerle ön plana çıkmıştı. Seveni olduğu gibi , sevmeyeni olan , kendine özgü kuralları olan bu akımın özellikle doğum yeri Amerika'da ömrü uzun olmadı. İlk başlarda görülen tarz dönüşerek farklı biçimlerde günümüze geldi. Ama, yıllar sonra ülkemizde görülen bu akım, özellikle belli bir kuşak tarafından çok sevildi. ( Gördüğüm kadarıyla , ağırlıklı olarak Orta Öğrenim seviyesi )

Ancak Clay Wilson tarzı olan , bu akımın özellikle çıkış yıllarındaki yayınların estetiği bir başka.

Çok teşekkürler @Osidi . Bu '' nadide '' yayınları arşivime kazandırdığınız için.
 

Calligrapher

Onursal Üye
5 Nis 2021
1,193
7,082
Crumb ya da benzeri sanatçılarla çıkarılan periyodik yayınlar , çok çok 3 ya da 4 sayı sonra kapanıyor , başka kadro ve isimlerle yeni yayınlar piyasaya çıkıyordu !! Neredeyse , uzun soluklu bu türde yayın yok gibidir ! Daha çok Amerika kaynaklı yayınlarda , garip çizimlerle kendilerini gösteren çizerler ortaya çıktı. Tabii en bilnen sanatçı Crumb.
Zaten The Art of S. Clay Wilson kitabının Sunuş yazısını da Robert Crumb yazmış. Sunuşta ilginç şeyler söylüyor: Wilson'ın, kendisi ve sanatı üzerinde büyük etkisi olduğunu, eskiden bu tarz çalışmalara ismini açıkça yazmaktan çekindiğini, ama Wilson'ın kendisine cesaret aşıladığını, talihin cesurların yanında olduğunu, sıradan bir karikatürist olmanın "aç köpekleri doyurmak" demek olduğunu vb. hep ondan öğrendiğini yazmış.
 
Üst