CANDIDE yada İYİMSERLIK ( VOLTAIRE) 60sayfa

cagan73

Onursal Üye
17 Kas 2013
352
7,860
Fransız Aydınlanma döneminin mihenk taşı diyebileceğimiz Voltaire, döneminin Fransa’sını çok miktarda eleştirmiş bu yüzden uzun bir süre başı dertten kurtulamamıştır. İngiltere’de sürgünde olduğu dönem felsefe dünyasını daha da zenginleştirmiş, Kendi çağının en büyük bilim insanlarından olan Newton’dan bolca etkilenen yazar bir diğer dahi olan Leibniz ile derin fikir ayrılıkları yaşadı.
Dönemin iki büyük dâhi matematikçisinden biri olan Leibniz, Newton’dan felsefe alanında yaptığı çalışmalar ile ayrışır. Leibniz, Newton ile yarışacak bir dahi olmasına rağmen kötü bir felsefecidir. İşte bu değerli eser ise bir Leibniz eleştirisidir.
Aklın egemenliği, bilimsel ve ekonomik ilerleme, politik ve ifade özgürlüğü (Bu fikirler çoğunlukla İngiltere’ de bulunduğu dönemde filizlenmiştir) savunduğu ana temalar oldu.
Fazla uzatmadan değerli felsefecinin bugünkü Fransa’nın laik, demokratik yapısının temellerini atan en önemli figür olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.
Sağ olunuz, var olunuz, eksik olmayınız.
 

Meminca

Aktif Üye
24 Kas 2017
421
1,399
Ankara
Üstat murtaza5 teşekkürler. Voltaire bilinmesi gereken bir şahsiyet. Candide'in çizgi versiyonu bilmeyenlere tanıtım, bilenlere hatırlatma için güzel bir çalışma.
 

kuno

Yeni Üye
9 Eyl 2022
55
171
Amak-ı Hayal
Ellerinize sağlık @murtaza5
Bunu birkaç yıl önce görmüştüm online alışveriş sırasında. Kapak hoşuma gitse de iç sayfalarını görmek için birkaç kitapçı gezmiştim. Bulamayınca vazgeçmiştim almaktan. Burada şansımı deneyeyim dedim ve bingo 🤩 Çok seviyorum bu siteyi 🥲
 
Üst