All About Space 2024 Özel Sayı: Karadelikler

cagan73

Onursal Üye
17 Kas 2013
360
8,002
Onlan göremiyor olsak da karadelikler evrenin derinliklerinde...
Samanyolu'nun merkezinde bile bir tane var. Peki ama karadelik nedir? Nasıl oluşur?
Karadelikler akdelik olur mu?
Karadeliğin ilk fotoğrafı nasıl çekildi?
Bu kozmik muammalar paralel evrenlere açılan kapılar olabilir mi?

Link pasife alınmıştır

All About 2024 Özel


ww9ijfebbcjkl3e7g.jpg
 
Son düzenleme:

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
1,896
5,238

Sayın cagan73 ;

Daha önce de hem çevreme hem de sitemizde "Kara Delik" deyişinin yanlışlığına vurgu yapmıştım.

Bu yakında sevgili torunum ( kendisi 7. sınıftadır ) ile "IŞIK" konusunu çalışmıştık. Ona da ders dışı gerekli gördüğüm konuları da anlatırım ( elbette ki dersleri için gerekli bilgileri de ) .
1 - Görme için en az üç şeye gerek vardır.
a) Görmeye konu olacak nesne ( madde ) veya onun görülebilir veya hissedilebilir türevleri...
b) Görmeyi algılayabilecek nesne ( organ olabilir , alet olabilir vb. olabilir )
c) Görmeyi algılanmaya uygun hale getiren koşullar ; bunlardan biri algılanabilir düzeydeki ışık ( algılanmayan ışık ta var. ) , ve diğer görmeyi algılanmaya uygun hale getiren koşullar sakın ışık dışında başka neye gerek var demeyiniz. Örnek ısı bunlardan biridir.

2 - Bu koşullar yoksa görme olayı da gerçekleşmez elbette...

3 - Bilindiği gibi her şeyi bildiğini iddia eden dinler ( öyle ya tüm evreni yaratan yarattıkları hakkında bilgi sahibi olmayacak mıydı ki ) görme olayını bile açıklayamamıştır ( Anımsayalım dünyanın şeklini de , güneş , ay vb. uzay cisimlerini de açıklayamamıştır. ). Gözü tanrı yarattı demekle yetinmiştir. Hem de gözü en mükemmel şekilde yaratılmıştır. Halbuki yüzyıllarca "görme olayının gözümüzden çıkan nur (ışık) ( sayesinde ) görmeye konu olan nesneye gider çarpar ve gözümüze tekrar gelir ve görme oluşur. " şeklinde açıklanmıştır.
a) Göz en mükemmel şekilde yaratılmamıştır. Şu anki durumda bile göremediği ( algılayamadığı ) birçok dalga boyundaki ışık vardır. Bu da onun mükemmel olmadığını gösterir.
b) Göz en mükemmel şekilde yaratılmamıştır yüzyıllar , binyıllar , milyonlarca yıl geçirilen evrim sonunda bu günkü göz oluşmuştur. Bunun kanıtı da değişik algı düzeyine sahip gözlerin ( değişik canlılarda ) var olmasıdır.
c) Görme , bilimsel gelişmeler sonucu görülecek nesnenin görülebilmesi onun algılanmasına neden olan ışığın ona çarpıp ondan görme yeteneğine sahip organ olan göze gelmesi ile oluştuğu kanıtlanmış ve kabul edilmiştir.

Gelelim konumuza eğer görülecek nesne var ise ( olmayabilir de ) ona çarpan ışığın görülebilir dalga boylarına sahip ışıklardan bir kısmını yansıtması gereklidir. Yansıtmasa ne olur ? İşte o zaman görme olayı gerçekleşmez.
Demek ki : Görme olayının gerçekleşmemesinin nedenleri :
1) Görülecek nesne olmayabilir...
2) Görme olayını gerçekleştirecek organ , alet vb. olmayabilir.
3) Görme olayının oluşması için uygun koşullar olmayabilir.
a) Algıya ( Görme algısı ) neden olacak ışık vb etmenler yoktur.
b) Algıya( Görme algısı ) neden nesne ( konu ) yoktur...
c) Işık vardır ancak görmeye konu olan nesne ( konu ) tüm ışığı soğurmaktadır ( şimdilerde moda deyimi ile öyle çekim kuvveti vardır ki ışığı dahi yutmaktadır deniyor ) ...
d) Işık vardır ancak görmeye konu olan nesne ( konu ) tüm ışığı soğurmamaktadır ancak yansıttığı ışık dalga boyu görmeyi oluşturacak organ veya aletin algılamasına neden olacak özelliklere sahip ışık ( ısı vb. ) değildir...
e) Işık vardır ancak görmeye konu olan nesne ( konu ) tüm ışığı soğurmamaktadır. Işığın bir kısmını yansıtmaktadır. Hem de yansıttığı ışık ( vb. ) görmeyi oluşturacak organın algılama özelliklerine sahiptir ancak türlü nedenlerle ( önündeki nesneye çarpma , geçtiği ortam tarafından sönümlenmeye neden olma , başka yönden gelen ışık , ses , vb. dalgalar tarafından doğrultu kaybına neden olma vb. vb. vb. ) görmeyi gerçekleştirecek ( algılayacak ) organlara , makinelere vb. gelememektedir.

İşte bu nedenlerle bazen nesnelerin varlığı ( olmayabilir de ) kabul edildiği halde görme gerçekleşemez. Bunlardan bir kısmına popüler adı ile şimdilik "KARA DELİK" deniyor. Ben ise "KARANLIK BÖLGE - ORTAM" veya "KARANLIK MADDE - ORTAM" , "GÖRÜLEMEYEN MADDE - ORTAM" , "GÖRÜLMESİ GERÇEKLEŞMEYEN MADDE - ORTAM" demeyi öneriyorum.



Sevgili torunuma ışık konusunda buna benzer ve daha fazlasını anlatıp öyle sorularını çözüyoruz. Bu hem konuya renk katıyor hem de çok bilmenin ( yani gerekli olandan fazlasını bilmenin ) yararlarına bilmeden sahip oluyor.
Yaşamımda edindiğim bilgileri ona da aktarıyorum. Öğrenme konusunda da sınavlardan çok iyi not ( puan ) alabilmenin yolunu şöyle anlatıyorum.
1 ) Sınavlardan 100 almak istiyorsan 50-60-70-80-90 hatta 100 alabilecek düzeyde bilmek yetmez ; mutlaka 150 , 200 , 300 vb. alabilecek düzeyde bilgi sahibi olmalısın...
2 ) Sınavlardan 100 almak istiyorsan sınavı yapandan çok ( sınava konu olan ) bilgi düzeyine sahip olmalısın...



Yine beni kışkırttın değerli dost @cagan73

Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim...






 

cagan73

Onursal Üye
17 Kas 2013
360
8,002
Değerli dostum, @dedo11
Sizin katkınız olmadan paylaşımların tadı olmuyor, çok teşekkür ederim,

..................................................................
1975 yılında doğdu,
Üsküdar Amerikan Lisesi'nden mezun oldu.
Türkiye Sağlık ve Eğitim Vakfı Yurtdışı Eğitim Bursu ile ABD'nin en prestijli üniversitelerinden Columbia Üniversitesi'nde Fizik ve Uygulamalı Matematik eğitimini okul ikincisi olarak tamamladı, ve Yüksek Onur Derecesi aldı.
Peş peşe kazandığı burslarla İsviçre'nin Cenevre kentindeki CERN'de ve fizik üzerine yüksek lisansını tamamladığı Danimarka'nın Kopenhag kentindeki Niels Bohr Enstitüsü'nde kaldı.
2002 yılında Harvard Üniversitesi'nde astrofizik üzerine doktorasını tamamladı.
2002-2005 yıllarında Princeton İleri Araştırmalar Enstitüsü'nde görev yaptı, Nötron yıldızları, kara delikler alanındaki katkılarıyla tanındı.
2003 yılında, Albert Einstein, John Nash gibi dünyanın en tanınmış bilim insanlarının yer aldığı 20 kişilik "Büyük Fikirler" listesine alındı, 2015'te Amerikan Fizik Derneği onur üyeliğine seçildi.
2019 nisan ayında 200 bilim insanından oluşan ekipte yer aldı; dünyanın farklı noktalarına kurulan 8 teleskobun sanal olarak birbirine bağlanması ile ilk kara delik (M87* Karadeliği) fotoğrafı çekildi.

Mayıs 2022 NASA’da kendi alanında çalışan tek Türk Profesör olarak ABD Ulusal Bilim Vakfı’nda canlı yayında kendi galaksimiz olan Samanyolu galaksisinin merkezindeki Sagittarius A karadeliğinin ilk fotoğrafını çektiklerini açıkladı.

Karadelik konusu açıldığında işte aklıma her zaman değerli Profesör Feryal ÖZEL geliyor

etlhluab44mt4in5g.jpg




Karadelikler ile çalışmanın bize ne faydası olacak?

Muhtemelen önümüzdeki yüzyılda insanlık tarihinin en önemli aşamasını bu sayede kaydedeceğiz: Kuantum mekaniğini daha iyi anlayabilecek ve Standart Modeldeki eksiklikleri tamamlayabileceğiz.
 

akrep069

Süper Üye
14 Ara 2009
525
648
DAHA 2 aylık dergı yapmayın zaten dıger dergılerını de ılk oce 2 aylık yaptılar sımdıde 3 aylık yaptılar...AKP ını dolar zammı ışte
 
Üst