Alistair Mac Lean - Neretva Cehennemi

oktayyapıcı13

Onursal Üye
29 Haz 2015
1,386
15,709
nsouSRoc_o.jpg




Alman Orduları'nın Yugoslavya'daki işgalini felce uğratan nedenlerin başında gönüllülerin direnişi gelir. Sayıları 350 bini aşmayan Partizan'lar, 28 Alman ve Bulgar tümenini kımıldamaz hale getirmiş ve Müttefikler'in güney cephesine büyük yarar sağlamıştı.

Fakat ne var ki, bu gönüllülerin 6 bin kadarı düşmanlarının ablukasından kendisini kurtaramadı, üstelik aç ve silahsız kaldı.

Akdeniz Müttefik Haber Merkezinden Albay Jensen'e durum bildirildi. Jensen, Mallory komutasındaki beş komandoya gizli görev verdi. Komandolar Alman Kuvvetlerinin içine girmeyi başardılar ve Neretva Barajı'nı uçurarak Alman tümenlerini akıl almaz bir şekilde imha ettiler.

İkinci Dünya Savaşı'nın en kanlı çarpışmalarını yansıtan Yugoslavya harekatı, savaş tarihine getirdiği yenilikler bakımından çok önemlidir. Üstün asker sayılarının, casuslar ve komandoların sabotajları önünde nasıl etkisiz hale geldiği bu savaşlarda anlaşıldı.

Neretva Harekatı, bu korkunç mücadelenin bir sembolüdür.
 

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
1,888
5,172

Sayın oktayyapıcı13 ;

Sunumdaki şu satırları buraya alıntılamak isterim :
"İkinci Dünya Savaşı'nın en kanlı çarpışmalarını yansıtan Yugoslavya harekatı, savaş tarihine getirdiği yenilikler bakımından çok önemlidir. Üstün asker sayılarının, casuslar ve komandoların sabotajları önünde nasıl etkisiz hale geldiği bu savaşlarda anlaşıldı."

Orduların verebileceği mücadele kendisinin yapısı nedeniyle elbette ki hantal savaş türüne uygun örgütlenme uygundur. Tuzla Piyade Okulunda Asteğmen öğrenciliğimi yapıp çektiğim kurada orayı çekip ve dört dönem asteğmen yetiştirmiş biri olarak koca tankın ne denli zayıf bir savaş aracı olduğunu ( görmede kör noktalarının olması , palet arasına sokulan bir demir çubuk , bir tahta kalas , hatta bez parçası ile nasıl bir demirden mezara dönüştürüldüğünü öğrendim ve öğrettim. ) bilseniz ; ki bir dönemin savaşın müthiş aracıydı. Savaşta kullanılan her örgütlenme ve araçlar önce harika sonuçlar verebilir sonraki gelişmeler onların üstünlüklerini ya azaltır ya da yok eder. Şimdilerdeki İHA'lar ( dronlar vb. ) , Uzaktan fırlatılan füzemsi bombalar da gelecekte aynı akibete uğrayacaktır.
Ordunun örgütsel hantallığına karşı eskilerin deyimi ile "Gayri nizami harb" te yukarıda Yugoslavya örneğinde değindiğiniz gibi üstünlük sağlar elbette ki?

Peki ne yapılacak ?
1 - Savaşsız ve sömürüsüz bir dünya için mücadele edilecek...
2 - Her durumda her ortamda her koşulda "EN DOĞRU YOL BİLİMDİR! YOL GÖSTERİCİ BİLİMSEL YÖNTEMDİR!"

Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim...





 
Üst