1951-TARİH DÜNYASI sayı-20 ( 1 Şubat 1951 )

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
1,907
5,301


Sayın murtaza5 ;

TARİH DÜNYASI okuma günlüğü [ 10 Nisan 2024 ] : TARİH DÜNYASI OKU(YORUM) :
[ Tarih Dunyasi (1951.02.01) Sayi -020 -44s (Timur Bayezid-Seyh Bedreddin-Ataturk) ]


Kapakta : Demir kafese konulan Osmanlı padişahı Yıldırım Bayezid , kafese koyan Timur ........
"1402 senesinin temmuz ayının 28 inci sıcak bir cuma günü Garbı titreten ve hiçbir savaşta malubiyet acısı tatmamış mağrur Yıldırım Bayezid'in ordulariyle , Orta Asyadan itibaren önüne gelen küçük büyük devletleri silip süpüren Timurlenk kuvvetleri; Ankaranın Çubukova mevkiinde savaşmak üzere karşı karşıya gelmişler. İki Türk hükümdarı ve iki Türk ordusu... Sanki yer yüzünde savaşacak başka milletten bir kuvvet kalmamış gibi birbirleriyle cenkleşecekler."

Bu satırlar Kemal Çığ'ın "Yıldırım Bayezid'in Esareti" adlı inceleme yazısından..
Dedo11 Yorumu : Saptamalarım :
1 - Yazıda her ne kadar "iki Türk hükümdarı" deniyorsa da Timur aslen Moğol kökenlidir. Bilindiği gibi Cengiz Han da Moğol kökenlidir. Moğollar ancak Cengiz Han'dan ancak üç kuşak sonra müslümanlaşmış ve Türklerle karışmıştır.
2 - O dönemde. Sürekli savaşan yerleşik düzene geçmemiş ( veya yerleşik düzende fazla israr etmemiş ) toplumlar her zaman yerleşik toplumlara karşı savaşlarda avantajlı taraftır. Çünkü yerleşik düzenin uğraşları ister istemez savaştan başka uğraşı olmayan toplumlara karşı savaşkanlığını belli ölçüde yitirirler. O dönemlerde bu böyleydi. Anımsayınız aynı durum Avrupanın kuzeyinden akın akın gelen güçler karşısında koca Roma İmparatorluğu ve diğer yerleşik uygarlıklar eninde sonunda yenilgiyi tatmışlardır..
3 - Timur'un kuvvetleri Yıldırım'a göre yedi kat daha fazlaydı...
4 - Timur o dönemin TANKI sayılan FİLLERİ kullanıyordu...
5 - Timur gelmeden çok önce casusları gelerek bölücü çalışmalara başlamışlardır... Yani halkın arasına NİFAK sokmuşlardır...
6 - Bir savaşın en yumuşak karnı savaşın en önemli anlarında savaşanların bir kısmının saf değiştirmesidir. Başta Cengiz istilasının kalıntıları olan Kara Tatarlarla diğer bazı yerli halk işte savaşın en önemli anlarından bir aşamasında ( Yıldırım ordusunun zafere tam yaklaşmışken ) ihanet edip Timur tarafına geçmişler ve savaşın kaderini tayin etmişlerdir.
7 - Timur önceleri Bayezit'e iyi davranmış. Ancak Şehzade Mehmet tarafından kurtarılma teşebbüsü sonunda ; Timur , Bayezid'i demir kafese kapatmıştır.
8 - 1403 senesinin mart ayının 8-9 uncu perşembe günü Bayezid ölmüştür.
9 - Osmanlı darma duman olmuş ( fetret devri ) toparlanması en az 50 yıl sürmüştür...

SON SÖZ : Osmanlı'da en üzüldüğüm iki isimden biri Yıldırım Bayezid , diğeri ise Cem Sultandır...



Dergide Şeyh Bedreddin , Atatürk vb. konularında çok ama çok önemli konular var. Ancak ben ilk yazıya takılıp kaldım. Affola....


BU SAYIDA OLTAMA TAKILAN KELİMELER ( SÖZCÜKLER ) :

Onlar "muhasara" diyor , biz "kuşatma" diyoruz...
Onlar "memba" diyor , biz "kaynak" diyoruz...
Onlar "ihtiyat" diyor , biz " (tedbir) sakınma" diyoruz...
Onlar "garb" diyor , biz "batı" diyoruz...
Onlar "mağlubiyet" diyor , biz "yenilgi" diyoruz...
Onlar "mağrur" diyor , biz "büyüklenen , kurumlu" diyoruz...
Onlar "mevkiinde" diyor , biz "yöresinde , bölgesinde" diyoruz...




Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim...






 

İdref

Yeni Üye
16 Mar 2022
4
5
Murtaza Bey,

@murtaza5 Öncelikle paylaşımınız teşekkür ederim. Ancak grupta yeniyim. Buradan yazayım istedim. Cemal Kutay'ın hemen hemen bu dönemlerde yayımlanan bir tarih mecmuası var idi. İsmi "Tarih Konuşuyor" idi. Bu mecmuaya ulaşma imkânımız var mıdır acaba?
 
Üst