scanfan
Yönetici
- 25 Eyl 2013
- 7,208
- 76,125
Jo, Zette ve Jocko'nun Maceraları
Les Aventures de Jo, Zette et Jocko
Hergé, 1936-1957
Jo, Zette ve Jocko'nun Maceraları ("Les Aventures de Jo, Zette et Jocko"), dünyada daha çok "Tenten'in yaratıcısı" olarak tanınmış olan "Hergé"nin (Georges Remi) 1936 yılından itibaren çizmeye başladığı polisiye-macera ve bilimkurgu türünden bir başka resimli roman serisidir. Karakterlerin, hattâ çizgilerin bile "Tenten" maceralarını son derece andırdığı bu seride iki yeni yetme "Jo" ve kızkardeşi "Zette Legrand" ile evcil maymunları "Jocko"nun serüvenleri anlatılmaktadır. Birçok Belçika-Fransız resimli romanında olduğu gibi bunlar da albüm haline gelmeden önce çeşitli gazete ve dergilerde tefrika edilmişlerdi.
Önce haftalık çocuk gazetesi "Cœurs Vaillants"da (1936) ve "Petit Vingtième"de (1936-1939) siyah beyaz olarak, daha sonra da haftalık "Tintin" çizgi roman dergisinde (1946-1957) renkli tefrika edildiler. 1951'den itibaren de albüm halinde basıldılar. Yayıncısı "Casterman"dır.
Toplamda 5 "Jo, Zette ve Jocko" albümü çıkmıştır ama bunlarda toplamda sadece "3 macera" vardır. İlk iki macera ikişer ayrı albüme yayılmıştır. Bu üç macera 1930'lu ve 1940'lı yıllarda tefrika edilirken kesintisiz olarak ve macera isimleriyle tefrika edilmişlerdir. Ancak 1950'lerde albüm halinde piyasaya verilmeleri kararlaştırıldığında sırasıyla 140 ve 102 sayfa olan ilk iki macera standart 52'şer sayfalık ikişer albüme bölünmüş ve bunlar için macera adları üst başlıkta kalmak suretiyle, macera adından farklı olarak yeni albüm adları da oluşturulmuştur.
"Jo, Zette ve Jocko'nun üç macerasının adları, bunlara karşı gelen 5 albümüm adları ve tefrikaları aşağıdaki gibidir:
5 Albümde 3 Macera Var:
* Le Rayon du mystère
1- Le "Manitoba" ne répond plus, 1951
2- L'Éruption du Karamako, 1951
* Le Stratonef H. 22
3- Le Testament de M. Pump, 1952
4- Destination New York, 1952
* La Vallée des cobras
5-La Vallée des cobras, 1956,
Bu not sevgili "profesör" üstadımızın aşağıdaki uyarısından sonra ilave edildi. "Jo, Zette ve Jocko'nun Maceraları"nın Türkiye'de "Pan Pan" adıyla çıkmış olduğunu hayal meyal hatırlıyordum ama yazarken tamamen aklımdan çıkmış. Hatta ben bu çizgiler başka degilerin içinde dolgu malzemesi olarak kullanıldı diye (yanlış) hatırlıyormuşum. Bir de ne yazık ki forumun arama motoru "üç harfli" kelimeleri aramıyor. Pan Pan'ı arattırmıştım ama bulamamıştım. sevgili "profesör"ün aşağıdaki açıklamasında olduğu gibi "Pan Pan Kardeş Yayınları Asım Şakrak" tan "Resimli Pan Pan" adıyla çıkmış. Ülkemizin bayağı zengin bir çizgi roman kültürü varmış, bunu bir kez daha teyid etmiş olduk.
Aşağıda "profesör" üstadımızın paylaştığı Türkçe "Jo, Zette ve Jocko"ların sıralı listesi var:
Pan Pan Kardeş Yayınları Asım Şakrak Sıralı Liste
Son düzenleme: