Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
Robert Ervin Howard'ın Conan, Kull, Salomon Kane gibi karakterleri ve Hüseyin Aksakal dostumuzun çevirileri ile de western, korku gibi tarzdaki fantastik hikayelerine aşina olduk. Hawk of Outremer hikayesiyle bu sefer tarihi karakterlerin yer aldığı bir maceraya şahit olacağız...
Çizgi romanı sunmadan önce birkaç açıklama yapmak gerekiyor. Çünkü metinde zamanında kullanılmış, şu an kullanımda olmayan bazı terimler yer almakta. Sadece 3 tanesine değineceğim...
Outremer, 11 ve 12. yüzyıllarda Haçlı Seferleri sonrası Orta Doğu'da kurulmuş olan Hristiyan devletlere verilen bir özel isimdir. Deniz aşırı manasına gelen bu kelimenin birebir karşılığı Türkçe'de yer almamaktadır. Çünkü onlara göre denizin ötesinde olan bu devletler, bizim bizzat kalbimizde yer almaktadır. Metinde geçtiği yerlerden birisinde "Haçlı Ülkelerinde" karşılığını kullandım, umarım sıkıntı olmaz.
Sarazen: Avrupalı Hristiyan şövalyeler tarafından önce Arapları, daha sonra ise Müslüman herkesi kapsayacak şekilde doğulu insanlar için kullandıkları bir terimdir. Kökeni hakkında değişik rivayetler vardır.
Nazarene: Hz. İsa'nın doğum yeri olan Nasıra'ya nispetle Hristiyanları niteleyen bir terimdir. Nasıralı olarak da metinde geçmektedir.
Balonlama Notları: Tarihimizle de alakalı olduğu için çevrilmesini çok istediğim 4 sayılık bu eseri önce Usernameno99 dostumuzdan rica ettim, kırmayıp birinci sayıyı çevirdi. Teşekkürlerimi sunuyorum kendisine...
Bu sırada Hüseyin Aksakal ile Robert Ervin Howard ve evrenine dair olan sohbetlerimizde onun diğer karakterleri ile ilgili konular da gündeme geldi. Orijinal hikayesini okumamdan sonra nasıl olduğunu anlamadığım şekilde bir anda bu eserin çevrilmesi konusunda mutabakata vardık ve çok kısa sürede çevirisi yapıldı, balonlaması araya giren Conan ve diğer maceralar yüzünden kesintiye uğradı. Orijinal hikayeyi de parça parça vermek niyetinde idik. Bari o kesintiye uğramasın diye onu da cbr dosyası haline getirdik. Elbette bu işi sevgili dostumuz Scanfan yaptı. Kendisine çok teşekkür ediyorum...
4 sayılık maceranın tamamı aşağıdaki linkten indirilebilir. Sıkıştırılmış dosyadan çıkarıldıktan sonra sıcak sıcak okunmalıdır. Arkasında yer alan orijinal hikaye ile de karşılaştırma yapabilirsiniz....
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.