Hawks of Outremer (Outremer Şahinleri) Çeviri Balonlama

Shoryuken

Yönetici
9 Nis 2013
4,057
20,838
Kamlançu

Robert Ervin Howard'ın Conan, Kull, Salomon Kane gibi karakterleri ve Hüseyin Aksakal dostumuzun çevirileri ile de western, korku gibi tarzdaki fantastik hikayelerine aşina olduk. Hawk of Outremer hikayesiyle bu sefer tarihi karakterlerin yer aldığı bir maceraya şahit olacağız...

Çizgi romanı sunmadan önce birkaç açıklama yapmak gerekiyor. Çünkü metinde zamanında kullanılmış, şu an kullanımda olmayan bazı terimler yer almakta. Sadece 3 tanesine değineceğim...

Outremer, 11 ve 12. yüzyıllarda Haçlı Seferleri sonrası Orta Doğu'da kurulmuş olan Hristiyan devletlere verilen bir özel isimdir. Deniz aşırı manasına gelen bu kelimenin birebir karşılığı Türkçe'de yer almamaktadır. Çünkü onlara göre denizin ötesinde olan bu devletler, bizim bizzat kalbimizde yer almaktadır. Metinde geçtiği yerlerden birisinde "Haçlı Ülkelerinde" karşılığını kullandım, umarım sıkıntı olmaz.

Sarazen: Avrupalı Hristiyan şövalyeler tarafından önce Arapları, daha sonra ise Müslüman herkesi kapsayacak şekilde doğulu insanlar için kullandıkları bir terimdir. Kökeni hakkında değişik rivayetler vardır.

Nazarene: Hz. İsa'nın doğum yeri olan Nasıra'ya nispetle Hristiyanları niteleyen bir terimdir. Nasıralı olarak da metinde geçmektedir.

Balonlama Notları: Tarihimizle de alakalı olduğu için çevrilmesini çok istediğim 4 sayılık bu eseri önce Usernameno99 dostumuzdan rica ettim, kırmayıp birinci sayıyı çevirdi. Teşekkürlerimi sunuyorum kendisine...
Bu sırada Hüseyin Aksakal ile Robert Ervin Howard ve evrenine dair olan sohbetlerimizde onun diğer karakterleri ile ilgili konular da gündeme geldi. Orijinal hikayesini okumamdan sonra nasıl olduğunu anlamadığım şekilde bir anda bu eserin çevrilmesi konusunda mutabakata vardık ve çok kısa sürede çevirisi yapıldı, balonlaması araya giren Conan ve diğer maceralar yüzünden kesintiye uğradı. Orijinal hikayeyi de parça parça vermek niyetinde idik. Bari o kesintiye uğramasın diye onu da cbr dosyası haline getirdik. Elbette bu işi sevgili dostumuz Scanfan yaptı. Kendisine çok teşekkür ediyorum...

4 sayılık maceranın tamamı aşağıdaki linkten indirilebilir. Sıkıştırılmış dosyadan çıkarıldıktan sonra sıcak sıcak okunmalıdır. Arkasında yer alan orijinal hikaye ile de karşılaştırma yapabilirsiniz....

lenard

Onursal Üye
29 Haz 2009
382
2,200
Ekibi gördüm ve daha okumadan beğendim.Okuyunca daha içi dolu,bunun gibi kof olmayan bir mesaj yazacağım.Elinize,emeğinize sağlık.

nicomedes

Onursal Üye
30 Nis 2014
882
3,957
İzmit
Hiçbir karşılık gözetmeden bu kadar insan bir araya geliyor ve zaman, emek harcayarak bu eserleri bizlere ulaştırıyorlar, karşılığında aldıkları birkaç teşekkür ve birkaç da like.
Yapılan iş takdire değer çok teşekkür ederim iyi ki dünyada sizler gibi insanlar var.

ertuğrul

Admin
5 Nis 2009
24,901
142,970
Çok güzel bir paylaşım olmuş.
Sessizce ama büyük emeklerle yapılan çalışma.
Paylaşım ve emekleriniz için teşekkür ederim.

uzung

Yönetici
14 Ağu 2009
3,418
27,544
İstanbul
Son zamanlarda bir araya gelmiş en güzel ekip. Mükemmel bir iş çıkarmışsınız.
Bir göz atayım, sonrasında yazarım diyordum. Bırakamadım, tamamını okudum. Kusursuz bir
çeviri ve balonlama olmuş. Gerçekten ellerinize, gözlerinize sağlık. Gönülden teşekkürler.

serdary67

Onursal Üye
18 Eki 2009
8,724
26,158
ordu-turkey
Kitabı okuyup sonra yazayım dedim gerçekten çok akıcı bir hikayesi var.Değme yayınevinin yayınlayabileceği kalite de ekipte ki tüm dostlar harikasınız.

ekenciz

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
13 Eyl 2009
3,028
13,882
Hüseyin bey ve Shoryuken kardeşimiz bize bu güzel çalışmayı kazandırdığınız için çok teşekkür ederim. Yazarın (REH) orta doğu ve genel olarak bizim tarih konusunda bilgili olduğunu Conan' dan biliyorduk. Gerçi Hüseyin Aksakal bey Conan maceraları ve REH üzerine çevirilerinde orjinal Conan'ın karakter olarak evrim geçirdiğini ve diğer yazarların da Conan karakteri ve hikayesi üzerinde oldukça derin iz bıraktığını belirtmesine rağmen, Conan öykülerinde Turan, Hirkanya gibi ülke adları ile şehir adları, insanların inançları ve isimlerinin orjinalliği REH'in doğu tarihine aşina olduğunu düşündürüyordu. Bu hikayeyi de dilimize kazandırdıkları için tüm emeği geçenlere teşekkürü bir borç biliyorum.

hüseyin aksakal

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
7 Eyl 2010
775
5,746
Kdz. Ereğli
Çeviriyi yaptıktan sonra yayınlanır diye yolunu gözledim... Milim milim takip ettiğimi zannetmeme rağmen aradan kaçmış. Herkes görmüş, bir ben görmemişim yayınlanışını. Değerli Shoryuken'in sihirli dokunuşları, metnin sihrine büyük katkı sağlamış...

Bu eserin huzurunuza ulaşmasında aslan payı da Shoryuken'e ait. O olmasa, bu karakter Türkçeyle böyle etkin bir şekilde karşı karşıya çıkma fırsatı bulamazdı. Ellerine sağlık Dostum...

Shoryuken

Yönetici
9 Nis 2013
4,057
20,838
Kamlançu
Çeviriyi yaptıktan sonra yayınlanır diye yolunu gözledim... Milim milim takip ettiğimi zannetmeme rağmen aradan kaçmış. Herkes görmüş, bir ben görmemişim yayınlanışını. Değerli Shoryuken'in sihirli dokunuşları, metnin sihrine büyük katkı sağlamış...

Bu eserin huzurunuza ulaşmasında aslan payı da Shoryuken'e ait. O olmasa, bu karakter Türkçeyle böyle etkin bir şekilde karşı karşıya çıkma fırsatı bulamazdı. Ellerine sağlık Dostum...

Estağfurullah hocam, bizimki sadece aracılık etmekti. Çeviriyi yaparak emeğin en büyüğünü siz gösterdiniz. Çok teşekkürler.

hüseyin aksakal

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
7 Eyl 2010
775
5,746
Kdz. Ereğli
Robert E. Howard, topu topu üç Cormac FitzGeoffrey öyküsü yazdı. Bunlardan ikisi tamamlandı. Diğeri ise büyük oranda tamamlandı ve sinopsisi sayesinde nasıl sonuçlandığını bilmek mümkün olabildi.
Elbette ki en önde gelen FitzGeoffrey öyküsü Outremer Şahinleri... Uğursuzluğu dillere destan bir mücevherin etrafında, Ortadoğu'da bulunan tüm halkların temsilcilerinin birbirine karşı komplo peşinde dolaştığı Belshazzar'ın Kanı öyküsü de bu Conan prototipinin başrolde olduğu öykülerden. Bu öykünün sonunda, dünyanın en değerli mücevheri olan Belshazzar'ın Kanı ile arkadaşının kan parasını ödeyeceğini deklare eder haçlı barbar.
Üçüncü öykü ise büyük oranda tamamlanmış "Köle Prenses" adındaki hikaye. Bu Fitzgeoffrey'in çocukluğuna dair anlattığı bir pasajla, geçmiş konsepti kurma çabası yüzünden önemlidir. Bu öykünün taslağının yanı sıra sinopsisi de bugüne geldi. Yakın zamanlarda yayınlandı bu öykü.
Fitzgeoffrey'den, bir de onun döneminden elli yıl sonra geçen Gökgürültüsü Ekenler, başlıklı öyküde söz edilir. Bu öyküde, efsanevi bir refah kentine, küçük bir akıncı grubuyla yağmaya gittiği anlatılır karakterin.

Tüm REH karakterleri arasında Cimmerialı Conan'a en fazla benzeyen eleman Cormac FitzGeoffrey'dir.

büyük beyaz

Yönetici
Çeviri & Balonlama
E-Dergi Takımı
17 Ağu 2009
17,743
45,033
denize sıfır
Ancak bakmaya fırsat bulabildim.:)
Emek veren arkadaşlarımı tebrik ederim. Eser çok güzel, çizgilerde muhteşem. keyifle okudum bunlardan bol miktarda okumak istediğimi de belirteyim arkadaşlar.:)
Elleriniz dert görmesin, çok teşekkür ederim.

prospero

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
10 Kas 2014
249
12,142
Foruma hep kaçamak giriş çıkışlar yapmak durumunda olduğum için pek çok değerli konuyu kaçırıp zamanında yakalayamıyorum maalesef. Outremer Şahinleri de bu konulardan birisi. Geçte olsa yakaladım okumadan bırakmam. Hızlı bir bakış attım ve gördüğüm kadarıyla muhteşem bir çalışma olmuş. Böyle bir ekipten kötü bir çalışma çıkması imkansız zaten. Ellerinize sağlık...

hüseyin aksakal

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
7 Eyl 2010
775
5,746
Kdz. Ereğli
REH'in Norman-Gael kökenli serileri arasında Cormac Fitzgeoffrey'in yanı sıra, Cormac Mac Art'ı, Turlogh O'brien'i de sayabiliriz. REH'in kurduğu fantazyada Conan ve Kull aynı zamanda bu karakterlerin atasıdır.

lotoloto

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
6 Kas 2009
4,141
20,871
Dört tane kitap, güzel çalışmalar.elinize sağlık Hüseyin Aksakal ve Shoryuken.