HİTLER'İ ÖLDÜRMEK (Resimli Roman + Film)

hggurak

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
8 May 2015
1,132
8,232
İstanbul
HİTLER'İ ÖLDÜRMEK
Uyarlama Resimli Roman Çalışması

Hitler-1.jpg


Merhabalar Sevgili "Diyar"daşlar...

Konuyu forumun doğru bir yerinde mi açtım bilemiyorum ancak en doğru yer burası gibi geldi bana.
Bu kez değişik bir içerik paylaşıyorum sizinle: Bir TV filminden uyarladığım 48 sayfalık ‘Resimli Roman’ çalışmam.
Sanırım uzunca bir yazı olacak. Okuyacak arkadaşlarıma sabırları için şimdiden teşekkür ederim.

Bir filmden ‘Resimli Roman’ yapma fikri çoktandır aklımda olan bir şeydi. Ancak doğru zaman neydi ve nerede paylaşacaktım?
Doğaldır ki paylaşmadıktan sonra üretmenin de bir anlamı yoktu...
İşte "Çizgi Diyarı" kafamdaki bu soruların yanıtı oldu...

Evet, uyarlamama konu olan TV dizisini çoğunuz hatırlayacaktır: "The Twilight Zone"... Bildiğimiz Türkçe adıyla "Alacakaranlık Kuşağı"... Dünya TV'lerinde 1959, 1985 ve 2002 yıllarında üç ayrı seri olarak yayınlanmış... Bizim öykümüz, 2002 yılında yayınlanan serinin, 5. Bölümü: "Cradle of Darkness" (Türkiye'de bu bölümler yayınlanmış mıydı çok net hatırlamıyorum)…
Filmin orijinal adını birebir Türkçeye çevirdiğimizde "Karanlığın Beşiği" gibi bir şeyler oluyor sanırım. Ancak Resimli Roman janrına daha uygun olması açısından ben öykünün adını "Hitler’i Öldürmek" olarak değiştirdim. Böylesi çok daha havalı ve ilgi çekici oldu sanki. :)


Hitler-2.jpg

Orijinal filmimiz (elimdeki kopya) 16/9 geniş ekran formatında, 22 dakika ve standart bir çözünürlüğe (608x352 piksel) sahip. Aslında Full HD (1920x1080 piksel) bir filmden çalışmak (resimler daha büyük ve daha net olacağı için) işi kolaylaştırırdı, ama ben olayı biraz zora sokmak istedim :) .
Şaka bir yana, elbette öyküyü kişisel olarak sevmem seçimimde etkili oldu (Film, yapı olarak da böyle bir uyarlamaya uygundu)…

Ben şimdi (eğer ukalalık olarak görmezseniz, ilgi duyan arkadaşlarla paylaşmak adına) biraz çalışma aşamalarından söz edeceğim.
Eğer sıkılırsanız buraları es geçip "Son Söz" bölümüne atlayabilirsiniz...​

Hitler-3.jpg


ÇALIŞMA AŞAMALARI

Öncelikle, bu TV filmini okunabilir bir resimli roman haline getirmek için bir senaryoya ihtiyacım vardı.
Böylece taslak bir senaryonun çalışmalarına başladım. Filmin atmosferini eksiksiz aktarabilmek için bir sayfada hangi kareleri ve konuşma balonlarını kullanacağımı, ne gibi efektler uygulayacağımı falan hepsini bir bir not ettim.
Senaryo aşamasında, resimli öykümüzde kullanabileceğim film karelerini de tespit etmem gerekiyordu
Önce "VLC" adlı medya oynatıcısını kullanarak filmi durdura durdura resim seçmeyi denedim. Ancak çok geçmeden bunun çok zahmetli ve kullanışsız bir yol olduğunu gördüm. Bunun yerine Quick Time adlı medya oynatıcı programın "Movie to Image Sequence" seçeneği ile filmin bütün framelerini (karelerini) bir klasöre kaydettim. Filmimiz 23,976 fps (yani saniyede 23 kare hızında) olduğundan yaklaşık 30.000 kare çıktı ortaya...
"Ne yaptın sen, 30.000 kareyle uğraşılır mı?" dediğinizi duyar gibiyim. Ancak inanın böylesi çok daha kolay oldu.
Elde ettiğim kareleri "Windows Fotoğraf Görüntüleyicisi"yle açtıktan sonra, sağ-sol ok tuşlarını kullanıp ileri-geri hareket ederek istediğime en yakın karelere eriştim.
İşte bu kareleri taslak senaryomda (numaralarını yazarak) kullandım...

Şimdi sıra, seçtiğim kareleri sayfaya geçirmeden önce düşündüğüm konsept doğrultusunda işlemekteydi.
Bu işi de tahmin ettiğiniz gibi mucizevi Photoshop programıyla gerçekleştirdim.

Burada bir parantez açıp bu çalışmaya neden "Resimli Roman" dediğimi de aktarayım... Tabii ki bu bir çizgi-roman değil, ancak sanırım bir foto-roman da sayılmaz... Bunun iki nedeni var:
Birincisi, çoğu foto-romanlardaki durağan anlatım biçimine karşın, ben bu çalışmaya bir çizgi-romanın dinamik ve enerjik yapısını vermeye çalıştım.
İkinci neden ise, photoshop’taki işlemlerden sonra karelerin birer fotoğraf olmaktan çıkıp (bana göre) resme dönüşmesiydi.

RESİMLERİN İŞLENME AŞAMALARI

Video boyutumuz (dolayısıyla kaynak resimlerimiz) çok küçük ve kalitesi de vasat olduğundan, kabul edilebilir bir görüntüye ulaşmak için bir takım işlemler yapmak gerekiyordu. Bu işlemler aynı zamanda öyle olmalıydı ki; öykünün karanlık ve kasvetli havasını da desteklemeliydi. Şimdi anlatacağım işlem sırasını bir deneme-yanılma çalışması sonrasında oluşturdum.
(Aşağıdaki örnek resimler biraz küçültülmüştür.)
Hitler-4.jpg

(Resim 1)
Orijinal video karemizin oransal olarak büyüklüğünü temsil ediyor.
(Resim 2) Photoshop’ta resmi 2 - 2,5 misli civarında büyüttüm. Tabi bu durumda vasat olan resim kalitesi daha da bozuldu.
(Resim 3) Önce resmi kullanacağım kare boyutuna göre kestim, ardından Level menüsünden rengini açarak kontrast verdim.
(Resim 4) Photoshop Filtre menüsündeki Filtre Galerisi'nden Artistic/Dray Brush efektini uyguladım. Resimlerin özelliklerine bağlı olarak 1 veya 2 pas uygulama yaptım.
Böylece örnek karemiz bir fotoğraf olmaktan sıyrılarak, yağlıboya resim etkisi almış oldu. (Örnekteki resme biraz yakın bakarsanız bu etkiyi göreceksiniz.) Bu efekt aynı zamanda büyütme sırasında oluşan bulanıklaşmayı da yok ederek resmi netleştirdi ve toparladı...
(Resim 5) Resim siyah-beyaz olarak kullanılacaksa Image/Adjustments/Desaturate seçeneği ile resmi siyah-beyaza çevirdim.
(Resim 6) Son olarak, yine Level menüsünden kontrast değerlerini (resimlerde istediğim havaya uygun olacak şekilde) arttırdım.
Her resmin ton değerleri farklı farklı olduğundan öykümüzde kullandığım her bir resim için ayrı ayrı bu işlem sırasını uyguladım.​
Evet dostlar, işte bu nedenledir ki Çizgi Roman değil, Foto Roman da değil;
Bu bir 'Resimli Roman' diyorum...



PHOTOSHOP ÇALIŞMALARI

Burada bir parantez daha açayım...
Bu bir TV filmiydi sonuçta. Siz resimli romana çeviresiniz diye üretilmemişti.
Dolayısıyla resimli roman anlatımına uygun kareleri bulmak her zaman çok kolay olmadı. Kimi zaman üzerinde çalışarak, kimi zaman da montajlayarak istediğim kareleri benim oluşturmam gerekti... İşte size 2 değişik örnek:

Hitler-5.jpg
[/url]​

Örnek 1: (1) no'lu kareyi kareyi mutlaka kullanmam gerekiyordu fakat üzerine jenerik yazısı denk gelmişti. Ben de, üzerine yazı isabet etmeyen en yakın başka bir kareden (2 no'lu resim) kadın karakterin ellerini kopyaladım ve ilk kareye yapıştırdım. Geri kalan yazıları da stampa aracı ile temizledim ve resmi siyah-beyaza çevirdim. Sonuç olarak en sağdaki (3) kareyi elde ettim.​


Hitler-6.jpg


Örnek 2: Buradaki sorun daha bir başkaydı. Bana 1 no’lu resimdeki kadraj gerekiyordu; ancak kadın karakterin yüz ifadesi duruma uygun değildi... Buna karşın 2 no’lu resimde tam istediğim yüz ifadesi varken, onun da kadrajı kötüydü. Sonuç olarak, 2 no'lu resimdeki yüzü alıp 1 no’lu resme foto-montajladım. Böylece en sağdaki resmi elde ettim (3).

SIRA GELDİ SAYFA YAPIMINA

Photoshop işlemlerinden sonra sıra resimli roman panellerini (karelerini) ve konuşma balonlarını oluşturup, bu karelere resimleri yerleştirmeye gelmişti.
Photoshop gerçekten mucizevi bir program olmasına karşın bu iş için çok uygun değildi.
Ben de bu işlemler için "Comic Life" adlı programı kullandım.​
Comic Life, panelleri ve panellerin içine resim yerleştirmeyi; ayrıca konuşma balonlarını oluşturma işini hayli kolaylaştırdı.
Ancak tüm bu iyi özelliklerine ve basit bir ara yüzü olmasına karşın programın halen çok fazla eksiği var. Ayrıca ortalamanın üzerinde bir makineniz yoksa bilgisayarı da çok kasıyor...

Öykü panellerini hazırlarken kullandığım bir üçkağıt!
Resimli öykümüzü okurken belki dikkatinizi çekecektir; bazı karelerdeki konuşma balonları karenin tam genişliğinde kullanılmıştır. Kimi yerde pek hoş durmayan bu balonlama şeklini biraz da zorunluluktan dolayı uyguladım. Şöyle ki:​

Hitler-7.jpg

(1) numara, kullanacağım resimli roman karesinin boyutunu temsil ediyor. Ben, (2) no’lu resmi bu karenin içinde kullanmak durumundayım.
Eğer resmi birebir kareye pas edersem durum şekil (3)deki gibi oluyor. Yani, karenin içinde fazla ayrıntı veremediğim gibi, konuşma balonlarını kullanabileceğim alan da kalmıyor.
Ancak resmin boyutunu biraz küçültürsem, hem karenin içinde daha fazla ayrıntı sergilemiş oluyorum, hem de üst kısımda bana konuşma balonları için bir alan açılmış oluyor (4) .
(5) numara ise panelimizin kullanılan son halini gösteriyor.
Bu balonlama şeklini bütün gerekli olan yerlerde uyguladım. Tabi kimi karelerde çok da estetik durmadı… Ancak, yukarıda da dediğim gibi bu ‘üç kağıdı’ :) yapmam bir zorunluluktu…​

Son bir-kaç not daha verip yazıyı noktalayalım…
Öykümüz karanlık ve kasvetli bir havaya sahip olduğundan sayfa fonunun beyaz olması bana çok doğru gelmedi... Bu yüzden atmosfere uygun bir arka fon kullanmayı tercih ettim.
Balon oluşturma aşamasında, balonların rengini önceleri beyaz olarak uygulamayı denediysem de, özellikle siyah-beyaz sayfalarda çok fazla göz aldığını fark ettim ve balonların fonuna %15 siyah renkten oluşan hafif bir grilik verdim. Böylesi çok daha iyi oldu.
Sonra konuşma balonlarını doldurdum ve resimli roman tarzına uygun olarak gerekli gördüğüm yerlere durum anlatan tekstler ekledim...
Resimli romanın genelinde ana yazı karakteri olarak bir kez daha (favori fontum) CCComicrazy’i, 9 punto boyutunda kullandım. “Çat-Pat-Ah-Oh!” gibi efektler için ise çeşitli büyüklüklerde değişik bir-iki font daha devreye girdi tabi.

Tüm öykü bittikten sonra da bütün sayfaları tek tek elden geçirip gereken yerleri Photoshop programıyla rötuşladım. Ve sonuçta resimli romanımız ortaya çıktı.

Zor olacağını tahmin etmiştim ancak benim gibi detaycı biri için sandığımdan da uğraştırıcı oldu bu çalışma… Daha yazacak birçok ayrıntı varsa da, şimdilik bu kadarı yeterli sanırım.

SON SÖZ


Eh, şimdi çalışmamın görücüye çıkma zamanı gelmiştir.
Hepinize iyi okumalar, dilerim beğenirsiniz…

(Not: Aşağıda filmin elimdeki kopyasının linkini de paylaştım.
Böylece resimli romanla filmi karşılaştırma olanağı bulabilirsiniz.)​

Sevgili Profesör'ün nezdinde
Tüm Karargâh Ekibine ithafen...​

MEDIAFIRE Linkleri:​


 
Son düzenleme:

savok

Admin
30 Eki 2009
20,016
85,749
Kasımpaşa
Mükemmel!..
Önce ne yaptım?
İndirdim ve hiç bakmadım.
Galatasaray maçının devre arasında büyük bir heyecanla sayfaları çevirdim.
Önce künyenin güzelliği büyüledi beni.
Sonra sayfaları çevirmeye başladım.
Biraz önyargılı yaklaştığımı söylemeliyim başta...
Sonra sayfaların arasına dolaşırken kendimi bir çizgi romanın kareleri arasındaymışım gibi bir heyecana kaptırdım.
Hatta ilk sayfalarda hata filan aramaya başlamıştım ki son sayfaları çevirdiğimi gördüm.
Lafın kısası çok beğendim.
Kapağından sonuna kadar teknik anlamda kusursuz olduğunu düşünüyorum...
Her ne kadar Gürdal'ın fotoğrafı yerine Rihanna'nın resmi olsa daha mutlu olurdum, ama o kadar kusur nazarlıktır.
Üstad sana tek bir lafım var, Neredeydin?
Saygı ile seni selamlıyorum.
 

Shoryuken

Yönetici
9 Nis 2013
4,060
20,875
Kamlançu
Şerefsizim benim aklıma gelmişti!

Zahmetli bir çalışma yapmışsınız, ellerinize sağlık. Henüz iniyor, bu yüzden herhangi bir yorumda bulunamıyorum.

Ayrıntılı anlatım için ayrıca teşekkürler.
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,208
76,151

Clapping_Hands.gif

Çabanızı ayakta alkışlıyorum sevgili "hggurak". Müthiş bir çalışma, çok orijinal bir paylaşım. "Vizontele" filminde "Deli Emin"in dediği gibi: "vallahi benim de aklıma gelmişti" diyeceğim, ama bu kadarı gelmemişti. Geçen yıl "Resimli Anlatımlar" bölümünde "Comic Life" yazılımını tanıtırken ("Kendi Çizgi Romanınızı (veya Foto Romanınızı) Kendiniz Yapın" başlıklı yazı) benzer birşeyler yapmak aklımın ucundan geçmişti ama asla böyle kapsamlı bir projeye başlamaya cesaretim olmadı. İyi ki de yapmamışım, sizinkinin yanında çok sönük kalacaktı. Kaldı ki sizin takip ettiğiniz yol çok akıllıcaymış (tüm kareleri tek dosyada toplamak). Ben bunu akıl edemezdim. Teknik kaliteye denecek şey yok. Kitabı daha tam incelemeden, açıklamalarınıza bakarak bunları yazıyorum. Ama tanıtım fotoğraflarından kitabın kalitesi tahmin edilebiliyor. Elinize, emeğinize sağlık.

 

ekenciz

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
13 Eyl 2009
3,028
13,882
Tebrik ederim, çok özenli ve kaliteli bir çalışma olmuş.
 

ertuğrul

Admin
5 Nis 2009
24,901
143,003
Harika ve emek dolu paylaşım.
Sadece teşekkür yazısı biraz zayıf kaldı.
Fakat tamamiyle sabır işi.
Eline sağlık sevgili dostum.
Teşekkür ederim.
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,208
76,151

Sevgili "hggurak" üstadım. Bu tür çalışmalar için işinize yarayacağını umduğum bir "Photoshop Action" dosyası vardı (ücretsiz bir action) (bir gün lazım olur diye bir klasöre kaydetmişim). Web adresi şurada: . Bu "action" fotoğrafları tek tuşla çizgi roman çizimlerine/panellerine çeviriyor. Oldukça gerçekçi sonuçlar veriyor. Belki bir denersiniz. İnternette aynı prensiple çalışan başka action dosyaları da mevcut.

PHOTOSHOP_COMICS_ACTION.jpg

comics_action.jpg

comics_action_photoshop.jpg

 

serdary67

Onursal Üye
18 Eki 2009
8,724
26,158
ordu-turkey
Yazınızı okudum sonrasında çalışmanızı okudum.Gerçekten müthiş olmuş.O kadar kareyi işleyip böyle bir eser yaratmak önce bilgi sonra zeka ister.Sayın gürak harika bir iş olmuş.Sadece bazı kareler de sinema filminden kaynaklanan bir fluluk var ki bu bence normal.Bu tip bir çalışma ilk ve sizin zeka ve bilginiz sayesinde oldu.Bu diğer sinema filmlerinden de kitap oluşturmanın eşiği olacak.Tek kelimeyle bu alanda bir devrimin başlangıcıdır.Size uzun ömürler diliyorum.Ve yine böyle zeka dolu başka projelerinizi bekliyorum.Çok sağolun.
 

bayposta

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
21 Ocak 2011
2,023
21,619
Giriş yazısından da anlaşıldığı gibi, çok zor ve çok uğraştırıcı bir işi başardığınız anlaşılıyor, bu işler herkesin yapabileceği işler değil, büyük bir sabır ve sevgi gerekiyor, Gürdal hocama önce bu sabrı için teşekkür ederim. Kitabı okuduktan sonra söyleyeceklerime devam ederim.
 
12 Şub 2010
15,003
546,882
Sanatçıları sevmemin nedeni, sanatın keyfini sürmeme vesile olduklarındandır; tüketici beğenisi yani:).

Sadece sunum bile 10 paylaşım gücünde olunca nefes nefese okumak bile keyif verici.
Her satırında sanatçı emeği, azmi, yaratıcılığı olunca oturduğun koltukta şöyle bir doğruluyorsun ve linkin bir an önce inmesini bekliyorsun

Ben Atatürk'ün " Türk Milleti Çalışkandır, Zekidir " sözünü milletini gaza getirmek için söylemiş olduğuna inananlardan değilim. İnandığı için söylediğine inananlardanım. Uygun zaman ve zeminde bu söz sayısız defalar kanıtlanmıştır.

Okuyunca fevkalade bir çalışma bulacağıma eminim
Ama peşin teşekkürümün nedeni paylaşımın fevkaladeliği değil, böyle paylaşımları tasarlayıp gerçekleştirmesinden dolayıdır sevgili hggurak dostumun.
 

uzung

Yönetici
14 Ağu 2009
3,418
27,591
İstanbul
Tek kelime ile mükemmel bir çalışma olmuş. İşin teknik yanı bir yana seçilen kareler ve diyaloglar o kadar isabetli ve profesyonelce olmuş ki konunun tamamıyla anlaşılmasını
rahatlıkla sağlamış. Sabır, azim ve sevgi ile desteklenen bilgi ve yeteneğin sonucu.
Canı gönülden kutluyorum.
Bu arada sevgili Mustafa (Raven) dostumuzun da buna benzer bir çalışması vardı. Umarım bu çalışmanın güzel sonuçlarını görür de kaldığı yerden devam eder.
 

abartman

Onursal Üye
13 Ocak 2011
2,005
12,088
Yanlış hatırlamıyorsam yıllar önce bir arkadaşımız daha (galiba Sensei idi) bu tür bir çalışma yapmıştı. Ama sizinkisi ciddi anlamda profesyonel bir bakış açısı ve aynı oranda yoğun emek ile üretilmiş. Hem ürün hem de ortaya çıkış biçimi hakkında verdiğiniz bilgiler için çok çok teşekkür ederim...
 

hggurak

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
8 May 2015
1,132
8,232
İstanbul
Şimdiye kadar yazan-çizen, eleştiren, öven-övmeyen tüm dostlara selam olsun.
Hep dediğim gibi, yaptığım ve yapacağım tüm çalışmalarımda ana enerji kaynağım sizlersiniz. Hepiniz sağolun, varolun... İyi ki varsınız.
Sevgili scanfan dostuma da önerdiği "photoshop action" linkleri için ayrıca teşekkürler. Bu tip hazır actionlar her fotoğrafta aynı neticeyi vermese de, en kısa zamanda inceleyeceğim...
 

The_DarknesS

Yönetici
Çeviri & Balonlama
17 Nis 2010
9,552
29,150
İzmir
Tek kelime ile muhteşem bir çalışma. Daha önce foto roman okumuştum, ama bu şekilde bir çalışma hiç görmemiştim. Çok beğendim.

Hikaye fevkalade, çok etkileyici, bir solukta okudum. Hikayenin diziden kurgulanışı da çok akıllıca. Kullanılan kareler, karelerin dizaynı, oluşturulan sayfalar harika olmuş.

Çok zor ve zahmetli bir işi büyük bir başarı ile tamamlamışsınız. Ayrıca yaptığınız açıklamalarda bir gün benzer çalışmalar yapmak isteyecek arkadaşlar için bir referans kaynağı olacaktır.

Sizi tebrik ederim.
 

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,134
37,520
İstanbul
Tüm dostlar gereken övgü sözlerini sıralamışlar. Hepsini sorgusuz sualsiz hak eden bu çalışma için benim de aynı övgüleri tekrarlamaktan başka bir şey gelmiyor elimden.

Üstadımın bu çalışması forumda ayrı bir alan yaratabilme olasılığı nedeniyle çok kıymetli. Forumun omurgasını oluşturan tarama-düzenleme ve çeviri-balonlama faaliyetlerinden farklı bir alan yaratan ve üstelik işin teknik alt yapısını da içeren bu çalışma türü için uygun bir isim bulabilsek ne güzel olacak. Buluruz elbet.

Bir dönem şu türden kaygılarımız olduğunu hatırlıyorum: "Bir gün gelecek taranacak kitap kalmayacak bu gidişle, çeviri-balonlamaya ağırlık verelim, vs.." Galiba 2-3 sene oldu ilgili tartışmalar yaşanalı. Bu kaygının ne kadar yersiz olduğu kısa sürede kanıtlanmıştı. Çünkü:

- Türk çizgi roman tarihinde gün yüzüne çıkmayan olağanüstü sayıda kitap vardı henüz.
- Bugünün şartlarında artık bizi tatmin etmeyen pek çok tarama vardı, bunlar elden geçirilmeliydi.
- Elbette çeviri-balonlama işleri sınırsız bir olanak sağlıyordu.
- Siyah-beyaz çizgi romanları renklendirmek başlı başına büyük bir girişimdi. Bu zahmetli alan henüz bütün bakirliğiyle el atılmayı bekliyor. Sahiden büyük sabır, yetenek ve zaman gerektiren bu alanda üretilen örneklerin sayısı birkaç taneyi geçmiyor henüz.

Yukarıda dediğim gibi şimdi bence bunlara yeni bir alan eklenmiş oldu. Renklendirme faaliyetlerinin istediği şeylerin hepsini ve belki biraz daha fazlasını (senaryo üretim süreci) isteyen bu alandaki faaliyetler de inanıyorum ki zamanla artacaktır.

Büyük keyif verdiniz üstadım.

Sevgiler, saygılar.
 

gandor08

Yönetici
6 Ocak 2013
18,319
143,608
Ben çok tuttum bu fikri, müthiş.

Yazılan yorumlarıda okudum. Çizgi roman bitmez, her daim ya taranacak bir çizgi bulunur yada taranmışın daha kalitelisini yapmak. Dolgu olarak kullanılanları derlemek vs.vs.

Ama bu çalışma başka bir bakış açısı, deneme lazım. Dünya kadar eski filmlerimiz var, bunların bilem yapılabilir bu bakış açısına göre.

Üstadım harikasınız.
 

rekent

Yeni Üye
13 May 2015
30
45
Çizgiroman oscarları diye bir ödül var mı???

Ya da, Çizgiroman Nobel ödülleri...

Eğer yoksa, derhal ihdas edilmeli ve hggurak'a verilmeli bu ödül ilk olarak...
 

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,166
78,436
hiçbiryerde :)
Valla benim de aklıma gelmişti diyeceğim ama
yemeyecek kimse. Yarı doğru bu laf; benim
hatırladığım bir film vardı "Karanlığı Taramak"
adlı, orada görüntüleri çizgi film haline getirmişlerdi
sanırım. Bir de meşhur "Günah Şehri" filminde de
görüntüler siyah beyaz ve arada nefis kırmızılar
kullanılarak hazırlanmıştı. Bunları biliyordum fakat
beni bırak, bir dostumuzun böyle bir çalışma yapacağı
hiç aklıma gelmezdi. Arkadaşların da bahsettiği gibi
Gürdal dostum harika bir fikir ve profesyonel bir çalışma
ile işte karşımızda.
Hafta sonu bilgisayar kullanmıyorum rutinde.
O yüzden çok şey kaçırıyorum. Mesela bu müthiş iş.
İlk fırsatta okuyup, dizisini de izleyeceğim.
Eline, aklına sağlık üstadım.
 

ilkhantok

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
6 Ara 2010
1,981
30,636
Mersin
Ayakta Alkışlıyorum bununla da kalmayıp yerler kadar egilip tüm saygı sevgi ve övgülerimi sunuyorum, böyle bir çalışma pardon böyle bir rüya çalışma için bunların hepsi az bile kalır

Dostum ; rüyayı gerçege dönüştürürken ki ,kullandıgın zamana, içine kattıgın sevgine ve harcadıgın emege gönüller dolusu teşekkürler
 

yaşlıkurt

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
25 Mar 2011
847
20,528
Germany
Harika olmuş. Çok mükemmel bir fikir. Emeğin ve bizimle paylaşma güzelliğini gösterdiğin için teşekkürler, kendi adıma, devamını bekliyorum.
 

timed

Onursal Üye
19 Eki 2009
2,330
9,891
Sn. hggurak ,
Büyük bir beğeni ile eserinizi okudum ve çok keyif aldım.
Sevgili direnç11 ve yeryüzü ' de aslında benim söylemek istediklerimi çok güzel ve daha temiz bir şekilde ifade etmişler.
Bana göre , yeni bir akım ve yeni bir tarz yaratılması konusunda çalışmanız ilk adım sayılabilir.
Eminim uzun zamana ve emeğe mal olan bir çalışma.
Diyarımızda gelecekte sizden ve başka üyelerimizden benzer çalışmalar görebileceğimizi umarsak , acaba çok mu optimistik bir yaklaşım göstermiş oluruz ?
Ellerinize sağlık , sevgi ve saygılarımla.
 

hggurak

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
8 May 2015
1,132
8,232
İstanbul
Merhaba Sevgili "timed" dostum,
En son siz yazdığınız için size ve sizin nezdinizde beğeni koyan ve yorum yazan tüm arkadaşlarıma ve gönül dostlarıma birkaç satır daha yazayım dedim...
Öncelikle hepinize övgü dolu sözleriniz ve yapıcı eleştirileriniz için tekrar teşekkür ederim.

Evet bu tip bir çalışma epey yoğun bir emekle ve sabır isteyen bir süreci göze alarak gerçekleştirilebiliyor. Okuduğunuz bu resimli öyküyü; fikrin oluşması, düşünme, tasarlama, karar verme gibi aşamaları saymazsak dolu dolu 1 - 1,5 ay gibi bir zaman diliminde tamamlayabildim...
Ve açıkçası, umduğum tepkiyi henüz pek alamadım...
(Bu cümlem yanlış anlaşılmasın, forumdaki her paylaşımı karşılık gözetmeksizin destekleyen kemik bir kadro var... ki, bu tip çalışmaları yapmak için bana şevk veren de bu kemik kadrodur)...

Kendi adıma daha çok arkadaşımın konuya katılım göstermesini bekliyordum (bekliyorum)...
Tabi konunun içeriğinin ne olduğunu bilmediklerinden olsa gerek, pek çok arkadaşımız başlığı gördükleri halde merak edip bakmıyorlar... (Eminim ki konu başlığı "Hitler'i Öldürmek" yerine Zagor, Batman veya Wolverine olsaydı daha çok tıklanırdı)...
Forumda o kadar çok şey paylaşılıyor ki, arkadaşlarımız hepsine tek tek zaman ayıramayacaklarından ilgi duydukları konuları tıklayıp okumayı tercih ediyorlar...
Bu tip konulara ilgi duyan ancak foruma belirli aralıklarla göz atabilen arkadaşlarımız ise konu başlığı (yeni paylaşımlar oldukça) listede aşağıya doğru kaydığından göremiyorlar...
Halbuki sizlerin de dile getirdiği gibi, eğer bu "yeni bir tarz"sa, tanıtılmalı ve olumlu ya da olumsuz görüşleri alınabilmelidir forumdaşlardan...
İşte "tepki alamadım" derken söylemeye çalıştığım şey de buydu...

Bu kadar yoğun emek ve uzun bir zaman isteyen ve karşılık gözetmeksizin paylaşılan bir çalışmayı tekrar edebilmek için (en azından ben, kendi adıma söylüyorum bunu) yol gösterici detaylı yorumlar gerekli diye düşünüyorum.
Örneğin, çizgi roman-foto roman sentezi başarılı olmuş mudur, konu şeçimi doğru mudur, kullanılan sanaryo ve öykü akışı uygun mudur, teknik bir hata var mıdır, anlatım tarzı yeterli midir ve hepsinden önemlisi böyle uyarlamalara gerek var mıdır?.. Yani, zaten filmi çekilmiş bir kurguyu resimli romana çevirmek boşa kürek çekmek midir? vs. vs...
Bu ve benzeri soruların doyurucu yanıtları alındığında proje geliştirilerek bir sonraki adıma geçilebilir...

Ben şimdilik, forumda yazdığım mesajların altında çıkan imza alanında bu resimli romanımı tanıtmaya çalışıyorum (bu mesajın altında da görüldüğü gibi)... Ancak bir-iki hafta içinde konu listede aşağılara kayacak ve sanırım unutulup gidecektir...

Olsun...

E-Dergide de yazdığım üzere benim şu an kütüphanemde (bir çok diyardaşımda olduğu gibi) fazlaca çizgi romanım yok... Olanları ise dostlar tarayıp-düzenleyip paylaşmışlar zaten... Bu yüzden ben de bu tip yeni başka projeler üreterek foruma olan borcumu ödemeye çalışacağım...

Tüm destek veren dostlara bir kez daha gönülden teşekkürler...
(Sevgili rekent ve ilkhantok, iltifatlarınız için çok teşekkürler. Çok duygulandım... Asıl ben sizlerin önünde eğiliyorum...)
 
Son düzenleme:

kadirnip

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
21 Kas 2014
4,653
22,583
Adana
Ben filmi daha önce izlemiştim ve çok beğenmiştim... Özellikle sonunu çok dramatik bulmuştum...
Ama sizin gerçekleştirdiğiniz şey, bambaşka... Sanatın içinden sanat çıkarmak buna denir galiba...
Çalışmanızı çok beğendim sevgili Hggurak... Nefis olmuş...
Çok teşekkürler... Devam çalışmalarınızı bekleriz...
:88:
 

Raven

Yönetici
7 May 2009
1,433
12,890
Vay babam, bu ne güzel bir çalışmadır böyle, buna benzer bir çalışmayı çocuk oyunu filmine uyarlayarak yıllar önce yapmıştım ama o çok amatörceydi. bu ise inanılmaz güzellikte olmuş. Şapka çıkarıyorum.
 

vkopuzoglu

Süper Üye
3 Mar 2010
1,544
1,010
Bursa
Eline sağlık abi çok büyük bir emek harcayıp yapmışsın belli. okurken hiç sıkılmadım kurguda güzel olmuş işçilik zaten kendini belli ediyor.
 

Hikmet Yamansavaşçılar

Çizgi Roman Ustası
Onursal Üye
23 Mar 2011
111
733
İşte bu!..
Harika bir çalışma... Sizi tebrik ediyorum... Mesajı geç yazmamdaki sebep, her kareyi tek tek incelememden kaynaklandı. Çok zor bir iş olduğunun farkındayım.
Lütfen çalışmaya devam...
 

hggurak

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
8 May 2015
1,132
8,232
İstanbul
İşte bu!..
Harika bir çalışma... Sizi tebrik ediyorum... Mesajı geç yazmamdaki sebep, her kareyi tek tek incelememden kaynaklandı. Çok zor bir iş olduğunun farkındayım.
Lütfen çalışmaya devam...

Üstadım, hele ki sizden böyle bir yorum almak beni oldukça gururlandırdı...
Beğendiğinize çok sevindim...
Teşekkürler, sevgiler, saygılar...
 

Sinan Atik

Yönetici
13 Haz 2011
2,406
6,629
Ankara
Öncelikle tebrik ederim. O kadar kare içinden ikinci bir yönetmenlik yaparak hikayeyi bizlere fevkalade bir şekilde aktarmışsınız. Şahsen bir nefeste okudum. Belki de diziyi izlesem bu kadar heyecan yaşamazdım.

İşin teknik boyutuna gelince özellikle bir şey sormak istiyorum. Bu çalışma tamamen hobi amaçlı mı idi; yoksa aklınızda olan başka bir fikrin ön denemesi mi idi? Sadece hobi ise devamını bekleriz; fakat bu emeğin meyvelerini almayı düşünüyorsanız (Bence) yayınevleri ile konuşarak bu fikir zenginleştirilerek ticari bir emtia haline getirilebilir diye düşünüyorum.

Sevgiler
Sinan
 

pam

Çeviri & Balonlama
27 Kas 2009
267
3,369
vay arkadaş.........
gece gece şok oldum...... bu nasıl bir çalışma.....
eline emeğine sağlık.....
 

Adem

Çeviri & Balonlama
24 Kas 2011
284
2,143
İstanbul
:(
Belki başlığından olsa gerek gözümden kaçan önemli bir çalışma.
Gerek fikir olsun gerekse emek olsun takdire şayan bir çalışma olmuş.
Sayın hggurak çok büyük emek harcamışsınız ve bence değecek bir eser olmuş.
Farklı fikirler üretiminizi heyecanla takip ediyorum.
Aklınıza fikrinize sağlık üstad.
 

zagor-t

Onursal Üye
17 Eki 2012
1,458
22,344
Harika bir eser. Kendimi forumda çok yararsız işler yapan biri hissettim birden. Böylesine bir işe imza atmış olduğunuz için kendinizle gurur duyabilirsiniz. Gösterdiğiniz emek, harcadığınız ( aslında değerlendirdiğiniz )zaman için teşekkürler.
 
Üst