Süper Gordon sayı 18 Tek Sayfa Düzenleme Uzay Yayınları

Doktor Kim

Aktif Üye
17 Mar 2011
324
14,250
Süper Gordon sayı 18 Tek Sayfa Düzenleme Uzay Yayınları

Kutlukhan Kutlu, yirmi seneyi aşkın zamandır sinema üzerine yazıp çizen, deneyimli ve birikimli bir isim.Aşağıda onun Bilimkurgu eserleri konusunda kaleme aldığı bir yazıdan Flash Gordon'la ilgili kısmını alıntıladım.Kendisine teşekkür eder ve başarılarının sürmesini dilerim.

Flash Gordon ve Seriler

Flash Gordon

Serüven öyküleriyle uzay operasının arasındaki kardeşlik, ilk örneklerinde çok daha net bir şekilde görülüyor. Örneğin edebiyatta Edgar Rice Burroughs’un, ondan sonra da E.E. Smith’in ve Leigh Brackett’ın kitaplarında… Sinemada ise, en başta “Flash Gordon”da. Alex Raymond’ın gazetelerde yayınlanan son derece popüler çizgi bant serisinden uyarlanan 1936 tarihli bu seri film, “uzay operası” filmlerinde bir tür kilometre taşı. Elbette ki daha önce de uzayda geçen serüven öyküleri vardı – sonuçta uzay operası türünün sinemadaki kökleri, George Méliès’in 1902 tarihli kısa filmi “Ay’a Yolculuk”a uzanıyor. Ancak “Flash Gordon”, 30’lu yıllarda üretilen uzay serüvenlerinin sinemadaki ilk önemli temsilcisiydi. Bilimkurgunun o zamanki belli başlı eğilimlerine kucak açan “Flash Gordon”, “asıl film”den önce bölümler halinde gösterilen ve genellikle düşük kaliteli yapımlara gebe olan “seri film” formatının muhtemelen en görkemli örneğiydi. Seri filmlerde neredeyse adet olan türden donuk oyunculuklardan mustarip olsa da, bu format için muazzam denebilecek 350 bin dolarlık bütçesiyle, dönemin izleyicilerinin hayal gücünü harekete geçirebilecek setler ve maketlerle, gezegenlerarası bir macera resmediyordu.

“Flash Gordon”, bugün “uzay operası” dediğimizde akla gelen kalıpların hemen hepsini hoyratça kullanıyordu. Frederick Stephani’nin yönettiği bu seri filmde, Flash Gordon rolünde Buster Crabbe vardı. Dünyayı tehdit eden bir gezegenin ortaya çıkması sonucu polo oyuncusu Flash ve uçakta tanıştığı güzel Dale Arden, arızalanan uçaktan paraşütle atladıktan az sonra tanıştıkları bilimadamı Zharkov ile birlikte, bilimadamının az ötede bekleyen roket gemisine binerek fezaya açılırlar. Amaçları, az önce uçağın arızalanmasına sebep olan atmosferik anomalilerin de kaynağı olan, ansızın çıkagelmiş yeni gezegene inip etrafı kolaçan etmek, neler olduğunu anlamaya çalışmaktır. Bu “haydut gezegen”de onları, dehşet verici bir şekilde Uzakdoğululara benzetilmiş olan İmparator Merhametsiz Ming ve adamlarına ek olarak, aslan-adamlar, köpekbalığı-adamlar gibi envai çeşit insanımsılar ve bir kısmı hareket etmekte epey zorlanan birtakım tuhaf yaratıklar beklemektedir. Ming ânında Dale Arden’ı gözüne kestirir, kızı Prenses Aura ise elbette Flash’ı; Zharkov ise esir tutulup acımasız imparator için çalıştırılmaktadır. Flash önüne geleni omuzlarından tutup iyice silkeleyerek, Dale Arden ise bol bol çığlık atarak Ming’in planlarını önlemeye çalışırlar. Susan Sontag, ünlü “Camp Üzerine Notlar” yazısında, “camp”ın örnekleri arasında Alex Raymond’ın çizgi bandı “Flash Gordon”u da gösteriyordu. Seri filmin de bu konuda çizgi bandın yüzünü kara çıkarmadığı rahatlıkla söylenebilir. Öte yandan “Flash Gordon”un, maceradan maceraya atılan kahramanıyla, yanında dolaşan ve sık sık çaresiz ve kurtarılmaya muhtaç durumda kalan kadın karakteriyle, bilginiyle, kötü adamıyla, roketleri ve uzay gemileriyle, çeşit çeşit canlı türüyle sinemada uzay operasının prototipini oluşturduğu söylenebilir.

Buster Crabbe daha sonra dönemin diğer bir ünlü bilimkurgu kahramanını, Buck Rogers’ı da canlandırdı. Kahramanın bir kaza sonucunda 500 yıl uykuda kaldıktan sonra Katil Kane adında bir zalimin pençesindeki bir dünyada uyandığı bu seri, gezegen dışına yolculuklar, uzay gemisi savaşları ve dünyayı kurtarma öyküsü gibi unsurlarıyla yine bir uzay operasıydı aslında. 1980’de “Flash Gordon”un bilinçli olarak ilkinden de daha “camp” bir yeniden yapımı çekilirken, Buck Rogers iki kez TV dizisi olarak seyircilerin karşısına çıktı (ikinci versiyon, 80’lerin başında TRT’de “25. Yüzyıl” adıyla gösterilmişti).

Süper Gordon sayı 18 Tek Sayfa Düzenleme Uzay Yayınları:

Süper Gordon sayı 18 Tek Sayfa Düzenleme Uzay Yayınları:


newpdfdocument3pdf000zsz.jpg


newpdfdocument3pdf002yuy.jpg


newpdfdocument3pdf019eie.jpg


newpdfdocument3pdf045tct.jpg


dsc0164.jpg


5328072820e3ba91e9e5b.jpg


6hc.jpg




BAYHUN ÖNTÜRK_ZAMANGEZGİNİ VARÜLKE'DEN
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

pandora1972

Süper Üye
1 Ağu 2012
2,228
4,844
Bu Bir Zamangezgini Sunumudur.

Öncelikle Bülent Akkoç Abimizle seni yad ettik; takdirke hatırlayıp, değer verdiği insanlardan birisin, bunu özellikle belirtmek istedim. 71 kankamın hayatıma kattığı güzelliklerden biridir Bülent Abi . İndirme devam ederken teşekkür yazımı yazayım dedim, nasılsa yine güzel bir iş çıkartmışsındır. Verdiğin ön bilgilerle bizleri ne kadar zenginleştiriyorsun, bunu her seferinde söylüyorum çünkü bende uyanan intiba bunun senin için sıradan bir şey olduğu yönünde. Oysa benim için beni fazladan çoğaltman fazladan harcanan bir emek, tam bir öğretim görevlisi gibisin sevilen cinsteni ama :d .
 

Doktor Kim

Aktif Üye
17 Mar 2011
324
14,250
Varülke'den Zamangezgini Bayhun Öntürk olacak dostum.Varülkeden kastım Ütopya (Utopia) dilimizde karşılığı olarak Yokülke kullanılıyor.Bende bundan hoşlanmadığım için Varülke demeyi yeğliyorum.
Ayrıca Çiko'yu Zagor'dan daha çok severim.
 
12 Şub 2010
15,006
545,544
Sevimli Joann Jens'e, gıcık Dale Gordon'a
Öksüz ve yetim Tina boşta:)

Sevdiğim Gordon maceraları peşpeşe

Teşekkür ederim sevgili dostum, Çiko konusunda aynı fikirdeyim

Zagor habire kızılderilileri ekmek peynir gibi yiyip ilah olduğuna inandırmaya çalışıyor

Çiko, harbiden acıktım ayıp değil ya diyor:)

Allah'tan sık sık Trampy ile karşılaşıyor da karnı doyuyor

Zagor'un insafına kalsa bir deri bir kemik Çiko'yu düşünebiliyor musun:D
 

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,086
37,162
İstanbul
Üstadım özenli çalışman için sonsuz teşekkürler. "Futbol asla sadece futbol değildir" lafının, "çizgi roman asla sadece çizgi roman değildir" uyarlaması, senin paylaşımlarınla anlamını buluyor. Ellerine ve zihnine sağlık.
 

kartal

Onursal Üye
17 Şub 2011
4,312
4,595
Sevgili kardeşim hangi ismi kullanırsan kullan,benim için sen sevgili ''Zamangezgini''sin.Ben seni bu isimle tanıdım ve yaptığın paylaşımlar,eklediğin mükemmel sunumlar,görseller hakikaten beni zamanda gezdirdi sanki zaman zaman.
Değerli kardeşim,belki de sevgili Pandora72 kardeşimin dediği gibi yaptığın iş sana göre sıradan ama bana göre harika.Çok teşekkürler,iyi ki varsın.
 

recocore

Süper Üye
26 Nis 2009
1,563
851
Özenli bir sunum, henüz indirmeden, ön yargıyla söyleyebilirim ki yine çok özenli bir düzenleme...

Elbette zamangezgini...

Çok teşekkürler Sevgili Zamangezgini, harikasın...
 

Gulyabani

Yönetici
15 Ara 2010
5,001
22,541
Sarıyer
Gordon yetim Tina'ya iyi yazmış tuttuğu yerde vantuz gibi yapışıyor, kıskanç Dale öğrenirse mahveder. Bu arada sünger yatakla atom patlamasından nasıl kurtulunuyor anlamadım dönüp o kısmı bir daha okuyacağım.

Teşekkürler, dostum.
 
Üst