scanfan
Yönetici
- 25 Eyl 2013
- 7,208
- 76,132
Yaprak - Sayı 1
Orhan Veli Kanık
Orijinal basım tarihi: 1 Ocak 1949, Ankara
Buradakiler: Milliyet Sanat Dergisi Ekleri, tıpkıbasım, 1981
Orijinal fiyatı: 15 kuruş
3800 px, 300 dpi, 21 MB, CBR
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
"Yaprak", şair "Orhan Veli Kanık"ın 1949-1950 yıllarında çıkarttığı fikir sanat ve edebiyat dergisidir. Ayda iki kez yayımlanan dergide Orhan Veli'nin arkadaşları olan "Bedri Rahmi Eyüboğlu", "Sabahattin Eyüboğlu", "Abidin Dino", "Oktay Rifat", "Necati Cumalı", "Melih Cevdet", "Cahit Sıtkı Tarancı", "Sait Faik Abasıyanık", "Fazıl Hüsnü Dağlarca" ve "Cahit Külebi" de yazıyordu. Ankarada basılan dergi aslında bir dergi değil de gazete formatındaydı (B3) ve adı gibi tek yapraktı. Ayda 2 kez çıkıyordu. 1 Ocak 1949 - 15 Haziran 1950 tarihleri arasında 28 sayı çıkabildi, sonra kapandı, Orhan Veli İstanbul'a döndü. Ziyaret için geri geldiği Ankara'da belediye çukuruna düşüp başından yaralandı, iki gün sonra İstanbul'a döndüğünde vefat etti. Arkadaşları 1 Şubat 1951'de onun anısına özel bir sayı daha çıkarttılar. Bu özel anı sayısının adı "Son Yaprak"tı. Dolayısıyla seri toplamda 29 sayı olacak.
Buradaki dergiler orijinalleri değil, 1981 yılında "Milliyet Sanat Dergisi" ile birlikte verilmiş "tıpkıbasım" nüshalardır. Ancak "Milliyet Sanat" aslına çok sadık bir tıpkıbasım işi yapmıştı. Yaprak'lara çok inandırıcı bir eskitilmiş görünümü verilmiş, kat yerleriyle bile sanki tozlu raflardan çıkmış ve güneş işığına maruz kalmış gibidirler. Uzmanı olmayan birisi, dergilerin orijinali mi yoksa tıpkı basımı mı olduğunun ayırdına varması güçtür. Zaten piyasada bu tıpkı basımları orijinalmiş gibi satmaya kalkanlar vardır (haliyle bunları orijinalleri niyetine alanlar da çıkmaktadır!). Elektronik ortamda hangisinden tarandığının bir önemi bulunmamaktadır, O nedenle içiniz rahat olsun!
Dergiler çok büyük boy (B3) oldukları için A3 tarayıcıya bile tam sığmadılar, o nedenle bir yüzleri ikişer parça halinde (2 sayfası dört parça halinde) tarandı. Parçalara oldukça büyük "pay" bırakıldı (sayın Melih41'in bir zamanlar benden istediği pay bırakma olayını şimdi fazlasıyla/abartarak yerine getirmiş oluyorum!). Parçaları ben kendim birleştirmeye çalıştım, ama pek iyi olmadılar, ton farkları filan oluştu, ben de vazgeçtim. Eğer birleştirme olayını daha iyi becerebilen "Photoshop"ta mahir ÇD dostları çıkarsa bunların linklerini de ayrıca diğer linklerin altına ekleyebiliriz. Ama bana kalırsa birleştirilmese de olur, zira 4 jpg görüntü CBR dosya haline getirildiğinde "comic book reader" yazılımlarında (CDisplay gibi) çok akıcı bir şekilde izlenebiliyor. Zaten 300 dpi, 3800 px ve doğal tarandılar. Gazetenin kendisinden daha rahat okunuyorlar neredeyse.
Bir de sayın "Karaoğlan"ın ilk sayıyı paylaştığını hatırlıyorum. O nedenle seriye 2. sayıyla başlayacaktım, ancak şimdi baktım, onun da linki ölmüş. O nedenle ben de ilk sayıyla başlıyorum. O link de onarılırsa, bu da bir alternatif link olarak bulunsun. "Yaprak" dergilerinin koleksiyoncu dostlarımızın arşivlerinde bulunması gerekli yayınlardan biri diye düşünüyorum. Seriyi tamamlamaya çalışacağım. Yararlı olması dileği ile saygılar.
Tek yapraklık (2 sayfa) büyük boy gazete (dergi) sayfaları dört parça halinde aşağıdaki gibi tarandılar ve 4 jpg görüntüsü olarak CBR dosyası içinde sunuldular.
"Yaprak" Sıralı Liste
Son düzenleme: