Doğan Kardeş 1968 Sayı 097

Doktor Kim

Aktif Üye
17 Mar 2011
310
14,325
Doğan Kardeş 1968 Sayı 097
02 Eylül 1968
dk01.jpg


dk06.jpg

Önce sizden küçük Nasrettin ve babasının yer aldığı yukarıdaki karede var olan yanlışı bulmanızı istiyorum.
Bu yanlışlık, alttaki bu günkü sunumum ve sayfaları çevrilebilir müzikli Filipbook versiyonu hakkındaki kıymetli yorumlarınızı bekliyorum sevgili çizgiroman severler...

Bu gün 02 Eylül 1968 Pazartesi tarihli 50 kuruşa satılan Doğan Kardeş'in 97. sayısını sizlerle paylaşıyorum sevgili çizgiroman severler..
Sunum olarak sizlere Doğan Kardeş dergisinde yayınlanan Cici Can yani Dennis the Menace'in çizeri Henry King Ketcham ve öz oğlu Dennis Ketcham hakkında bir şeyler söylemek istiyorum. Bir önceki sunumumda sizlere beyefendilerden bahsetmiştim. Ama bu kez kişi olan Hank Ketcham bir beyefendi değil, tam anlamıyla bir pislik, ama hakkını teslim etmek gerek, çok iyi bir çizgiroman çizeri olan bir pislik...

gerekdennispdf101.jpg

Aynı zamanda onun bizlere armağan ettiği Dennis the Menace (Tehdit-Yaramaz-Bela-Yumurcak Dennis)'den, bizdeki adları sırasıyla Cici Can / Bacaksız / Yumurcak / Afacan / Bizim Can'dan da bahsetmek istiyorum.

Dennis the Menace ülkemizde ilk olarak Doğan Kardeş dergisinde 1968'den itibaren bir süre Cici Can adı altında yayınlanmıştır. İkişer sayfalık maceralarıyla Doğan Kardeş sayfalarını süslemiştir. Ayrıca yine aynı yıl Burhanettin Şener'in sahibi olduğu Burhan Yayınevi'nin çıkardığı Bambi adlı haftalık dergisinde Bacaksız adıyla ve 1970'lerin ortalarından itibaren Tercüman Gazetesi'nin günlük ilavesi İnci'de Yumurcak başlığı altında üç karelik maceralar yaşamıştır. Bu tarihten sonra ise 1980 yılı başında Alfa Yayınevi'nin Sipru adlı dergisinde Bacaksız adıyla ve 1980'lerde Mustafa Dilgül tarafından kendi serisinde ve Televizyon Kahramanları adlı bir dergide, Nisan 1982 tarihinden itibaren İngilizce olarak yayınlanan Hello adlı dergide Dennis the Menace başlığıyla maceraları yayınlanmıştır. 1983 yılında ise Ersin Burak'ın yönetiminde yayınlanan Hürriyet Çocuk dergisinde Afacan adıyla bir dönem maceralar yaşamıştır. Dennis the Menace'ın bir sonraki durağı Ziraat Bankası tarafından yayınlanan aylık Başak Çocuk dergisi olmuş ve burada Bizim Can adıyla ön kapak içinde renkli öyküleri çıkmış, ayrıca 1990'da yeniden yayına giren Milliyet Çocuk dergisinde Bizim Can adıyla maceralarına Türkçe olarak da devam etmiştir.
gerekdennispdf103.jpg


afacandennisveailesi.jpg


dennisthemenace7.jpg
,
dennisthemenace1.jpg


Yaramaz mı yaramaz ama bir o kadar da sevimli bir çocuk olan Dennis Mitchell in maceralarını anlatan çizgi roman. Küçük yaştaki Dennis Mitchell yorulmak bilmez, yardım sever bir o kadar da sevimli bir karakterdir. Komşuları Bay Wilson'ı çok sever ve en yakın yakın arkadaşı olarak görür, ama sakarlığı yüzünden Bay Wilson'ın başına kötü olaylar gelir. Ve ona aşık olan Margaret'a yapmadığını bırakmamaktadır. Bir de arkadaş çetesi vardır. Mahalleden akranı olan erken gelişmiş ve kendini ahlakça üstün gören Margaret'ın ise genelde Dennis'le arası açıktır. Diğer akranı Joey, Dennis'in ayrılmaz arkadaşı ve yaramazlıklarındaki suç ortağıdır. Son başrol oyuncusu ise, Dennis'in kedilerden korkan şapşal ruhlu köpeği Ruff'dur. Yaptığı yaramazlıklar hep merakından kaynaklanmaktadır.

Türkiye'de ilk kez altmışlı yıllarda Dogan Kardeş dergisinde Cici Can adıyla çizgiromanı yayınlanmaya başlamıştır. Sonra Ege kıyısındaki televizyon izleyicileri Yunan televizyonundan " Dennis the Menace" ismiyle, sonrasında Trt'den bütün Türkiye " Afacan Dennis" ismiyle çizgi filmini seyredebilmişlerdir.
Richard Feynman, altı kolay parca * kitabında (Feynman Lectures on Physics'den alınan bir bölümde) enerjinin korunumu prensibini bu veledin oyuncak küplerini kullanarak anlatır.

Henry King Ketcham 1920 doğumlu Amerikalı bir çizgiromancıdır. 1940'larda Alice adında bir kadınla evlenir. 1944'de bir çocukları olur. Kısa adı Hank olan Henry bir çizerdir. Çok yetenekli bir çizgiromancı. Adamın iki büyük sorunu vardır, biri uyuşturucu bağımlısı karısı diğeri de hiperaktif oğlu. Bir gün aile Hank'in atölyesindedir ve bir saniye bile duramayan çocuğa tokat atan Alice, Hank'e dönüp: 'senin oğlun tam bir tehdit' der. Hank bir hafta sonra beş buçuk yaşındaki bir çocuğun sonsuz yaramazlığı üzerine kurulu bir çizgiroman senaryosu yaratır. Kahramanın adı çocuğununkiyle aynıdır: Dennis the Menace. Yani bizde bilindiği adıyla afacan Dennis (Cici Can) anasının deyimiyle tehdit Dennis. Hank, çocuğun yaptığı bütün yaramazlıkları kesinlikle müdahale etmeden izler ve kaydeder. Daha sonra hepsini çizgiromana aktarır. 1951'de Dennis the Menace adındaki çizgiroman ortaya çıkar ve bir gazetede ilk defa yayınlanır. Önceleri gazetelerde 3 veya 6 karelik küçük serüvenlerken daha sonra bir dergi boyuna büyümüştür. 1959'da Alice Ketcham - ki çizgiromandaki Dennis'in annesinin adı da Alice'tir- aşırı dozda uyuşturucudan ölür. Hank çocuğunu yatılı bir okula terk eder ve Cenevre'ye taşınır. Dennis'e sadece para yollar ve onunla hiç görüşmez. Oysa oğlu çizgi romandaki adıyla Dennis Mitchell adıyla her zaman karşısındadır. Çünki bu arada çizgi filmleri yapılmaya, çizgiroman albümleri dünya çapında tanınmaya, Amerikan televizyonlarında dizileri dahi çekilmeye başlanmıştır. Bu esnada gerçek Dennis, Dennis Ketcham girdiği bütün okullardan atılır ve Henry Ketcham'ın oğlu aç kalmamak için Vietnam Savaşı'na katılır. Hayatta kalabilmek için savaşa gitme yolunu deneyen Dennis, sorulduğunda Dennis'in paraya ihtiyacı yok diyen,pislik babası dolar milyoneri olduğu halde,savaştan dönüşünde o zaman Wietnam savaşı sendromu yaşayarak,uyum sorunu yaşamış, Amerika'da basit işlerde bir işten diğerine geçerek çalışarak, (iki evlilik yapmış ve ikinci eşinden bir kızı olmuş) sefalet içinde ölür. 1977'de babası Amerika'ya Monterey'e geri döner. Dennis'in annesi dışında iki kadınla evlenmiş olan Hank, ölmeden önce sorulduğunda şöyle der: 'oğlum mu? bilmem, galiba doğuda bir yerlerdedir.'
Böyle bir anne ve babası olan bir çocuğun, sonu acaba başka türlü olabilir miydi?

Velhasıl özet olarak : Dennis the Menace albümleri dünya üzerinde 50 milyondan fazla satmıştır ve Hank dolar milyoneri olmuştur. Kendi yaramaz çocuğu sayesinde. Yaramazlığına dayanamayıp terk ettiği çocuğu sayesinde. İşte zamanında Walt Disney için çalışmış olan Henry King Ketcham denilen bu adam dünyanın gelmiş geçmiş sayılı ...... çocuklarından biridir. Ve bütün bunları çok az insan bilir.

Arşivimde bulunan, Milliyet gazetesinde 2001 yılında yayınlanmış olan altta verdiğim yazıyı yukarıda verdiğim bilgiler ışığında okumanızı rica ediyorum. Tam anlamıyla ebeveynleri sağken bile öksüz olan gerçek Dennis'in dramını unutmayalım..." Henry King Ketcham, dolar milyoneri bir pisliktir."

‘Afacan Dennis’ öksüz kaldı.

" Dennis the Menace / Afacan Dennis" in babası Henry King Ketcham, 81 yaşında uykusunda öldü.

Bir gün Hank Ketcham’ın evdeki çalışma odasının kapısı öfkeyle açılır. Karısı Alice, 5 yaşındaki oğulları Dennis’in uyumak istemediğini, odasını yerle bir ettiğini söyler ve " Your son is a menace / Senin oğlun bir tehdit" diye bağırır.
Daha sonra küçük Dennis’in başına ne geldi, karı-koca " senin oğlun, benim oğlum, bizim oğlumuz" diye kavga etti mi bilinmiyor. Ama bu olaydan bir yıl sonra, karısının sözlerinden esinlenen Ketcham’ın " Dennis The Menace" adıyla bir çizgi karakter yarattığını artık tüm dünya biliyor. Zira çilli suratı, sarı saçları, siyah-beyaz çizgili tişörtü ve kırmızı işçi tulumuyla " Dennis the Menace" ,kısa sürede Amerika sınırlarının dışına taşarak aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 48 ülkede, 1000 gazetede, 19 dilde yayınlandı.
1 Haziran’da, 81 yaşındayken kanser ve kalp rahatsızlığından uykusunda ölen " Dennis The Menace" in yaratıcısı Hank Ketcham, karikatürist olmaya karar verdiğinde 6 yaşında bile değildi. Babasının bir arkadaşının çizimlerine bakarken karikatürist olmayı kafasına koyan Ketcham, Washington Üniversitesi’nden ayrıldıktan sonra Walt Disney’de animatör olarak iş buldu. Burada " Pinokyo", " Bambi", " Donald Duck / Donald Amca" gibi projelerde çalıştı. İkinci Dünya Savaşı sonrasında ise Carmel’e yerleşerek bağımsız karikatürist olarak çalışmaya başladı. Ve 43 yıl boyunca çocukların, aynı zamanda büyüklerin tiryakisi olduğu " Dennis The Menace" i çizdi.
Ketcham tüm bu yıllar boyunca yalnız değildi. Gerçi ilk karısı Alice ölmüş, oğlu Dennis ile de yolları ayrılmıştı, ama geniş bir illüstratör ve yazarlar kadrosu ile beraber çalışıyordu. Geçtiğimiz mart ayında 50. yaşını kutlayan " Dennis The Menace" in bunca yıl başarılı olmasının ardında da bu güçlü ekibin yattığı söylenebilir. " Mizah işinde olanların yanında fikir üreten bir ekip olmalı. Aksi halde ortaya çıkan iş sıradanlaşır" diyen Ketcham, 1994 yılında " Dennis The Menace"" i tamamen bu ekibin ellerine teslim etti. Zira karikatür aleminde zirveye oturan Ketcham gözünü yeni zirvelere dikmişti.
Hank Ketcham son yıllarını tuvaller ardında geçirdi; kendini yağlı boya ve sulu boya portreler yapmaya adadı. Sabahın ilk saatlerine kadar kalabalık, dumanlı barlarda jam session’lar " müzisyenlerin toplanarak yazılı bir müzik olmadan doğaçlama müzik yapması" izleyen Ketcham caz tutkusunu portrelerine yansıttı. 60 yıl boyunca bütün boş zamanlarını kaplayan golfün ünlü isimlerini de portrelerinde kullanan Ketcham, eserlerini Louvre, Metropolitan, Tate gibi müzelerin duvarlarında hayal etmekten hiç bıkmadı. Manet, Picasso ve Cezanne’in hiç golf oynamadıklarını fark edince golfü bir kenara bırakıp, kazandığı bu saatleri de stüdyosunda geçirmeye başladı. Kim bilir belki de Dennis ile ulaşamadığı bir tür ölümsüzlük peşindeydi. Bir keresinde " Dennis The Menace" in kendisinden uzun yaşamasını hiç umursamadığını söylemişti: " Gelecek kuşaklar beni o çizgi bantlarda bulamayacak. İnsanlar ona 30 saniye bakıyor... Sonra gazeteye balık sarıyorlar!"
Halbuki hala insanlar onu değil " Dennis The Menace" i hatırlıyor. Nitekim Ketcham'ın stüdyosunun bulunduğu Monterey'deki bir çocuk bahçesine de " Dennis the Menace" adı verilmiştir.

50(62)yıldır 5 yaşında ve tiroit bezi hâlâ aktif
• Geçtiğimiz mart ayında 50.(62.) yaşını kutlayan Dennis, karikatürlerde hiç büyümedi. Hank Ketcham, " Dennis her mart ayında 6. doğum günü için pastanın üzerindeki mumları üflüyor ve yeniden 5 yaşına dönüyor."
• Ketcham’a göre Dennis’i niteleyecek bir sözcük henüz sözlüklerde yok. " Bu yüzden ona yaramaz demek zorunda kalıyoruz. O bir yaramazlık abidesi ama isteyerek, bilerek değil. Sanki yaramazlık ve kargaşa onu gittiği her yerde takip ediyor."
• Aslında iki tane Dennis The Menace var. Atlantik’in iki yakasında, iki ayrı kişi tarafından yaratılan " Dennis The Menace" ların ikisi de, tesadüfe bakın ki aynı gün, yani 12 Mart 1951’de ilk kez yayımlanmışlar.
David Law tarafından yaratılan İngiliz Dennis The Menace esmer ve daha yaramaz.
• Hank Ketcham imzasını taşıyan Dennis The Menace, çizgi roman sınırlarını zorlayarak, Türkiye’de de pek çok kez televizyonda " Afacan Dennis" adıyla gösterilen Nick Castle’ın 1993 tarihli filmine ilham verdi. Dennis filmde, çizgi romanda olduğu gibi aksi komşu George Wilson ile karısı Martha’yı yaramazlıklarıyla çıldırtıyordu. Dennis The Menace bir müzikale ve televizyon dizisine de esin kaynağı oldu.
• Hank Ketcham 1990 yılında yazdığı otobiyografisi " The Merchant of Dennis The Menace"" da, dünyada Dennis gibi pek çok yaramaz çocuk yaşadığını ve dünyanın aslında bu çocuklara ihtiyacı olduğunu söylüyor. Dennis'in olduğu her yerde yaramazlık da oluyor. Ama Dennis aynı zamanda iyi niyeti, herkese yönelik yardımseverliği, iyi kalpli cömertliği ve belki de biraz fazla aktif tiroit bezlerini temsil ediyor. İçinde Dennis’lerin olmadığı bir hayat çok sıkıcı olurdu. Daha sakin, evet; ama çok sıkıcı olurdu.

Bu yazı arşivimdeki ve netteki bir çok yazı kurgulanarak ve kendi yorumlarımla harmanlanarak hazırlanmıştır. Zamangezgini
**********
Bu sunumu indirmek isteyenler için alttaki Filipbook'la hazırladığım bir tür Cbr dosyaya benzeyen müzik yüklü sayfaları çevrilebilir versiyon linkidir. Rar dosyasını açın içindeki htlm dosyasını tıklayın (eğer bilgisayarınızda google chrome browser kullanmıyorsanız, sağ tıklayarak birlikte aç seçeneğinizden kullandığınız ie,firefox, opera,safari vs. browser ile aç deyiniz. Deneyerek kolayca öğrenebilirsiniz.
İyi okumalar dilerim.



**********

Doğan Kardeş 1968 Sayı 097 Düzenlenmiş 19mb CBR:


Doğan Kardeş 1968 Sayı 097 Düzenlenmiş 19mb CBR:

**********
Doğan Kardeş 1968 Sayı 097 Flipbook(sayfaları çevrilebilir) 16mb:

**********

Doğan Kardeş 1968 Sayı 097 Ham Tarama 28mb CBR:


Doğan Kardeş 1968 Sayı 097 Ham Tarama 28mb CBR:


dk11x.jpg


dk15.jpg


alaska698crcyvy.jpg

ZAMANGEZGİNİ
BAYHUN ÖNTÜRK
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

abartman

Onursal Üye
13 Ocak 2011
2,005
12,088
Hüzünlü ama bir çok yönden de ibretlik bir öyküsü varmış meğer Dennis'in.. Gülümseyerek okuduğumuz Cici Can'ı bir daha aynı gözle görmek mümkün olmayacak sanırım. Meğer içinde bir trajedi gizliymiş...

Diğer Dennis The Menace'in İngilizlerin meşhur dergisi Beano'da yayınlandığını da ekleyerek, teşekkürlerimizi sunalım Zamangezgini'ne..
 

Kurşunkale

Kıdemli Üye
10 Ağu 2010
124
98
Sanıyorum karedeki hata; Nasrettin'in babasının ağız/dudak kısmını çizmeyi unutmuşlar, bıyık da beyaz olarak kalmış.

Afacan Dennis'e gelince; trt'de yayınlandığı yıllarda büyük keyifle seyrettiğim bir çizgi filmdi. Trajik hikayesini okumak ise üzücüydü.

Nette şöyle bir fotoğrafını buldum. Çizgi roman/filmdekiler gibi sevimli çıkmış kerata!
afacandennis.jpg
 

savok

Admin
30 Eki 2009
20,015
85,742
Kasımpaşa
Resmin kendisi tamamen hata..
Yani hiç olmasa da olur..
Türkçe yanlış "KAKKTIK"..
Sigara yanlış..
Nargile olsa neyse..
Ağızlık yanlış..
Kahve yanlış, fincan takımı Winchester Lorduna ait gibi..
Koltuk berjer, bilemedin 70'li yıllardan kalma.. Sehpa hak getire..
Velhasılı kiram, bence bu resim tamamen yanlış..
Ancak doğru olan "doğan kardeş"..
Dennis sunumu da mükemmel
ancak bunu ayrı olarak açmak
bu konuya daha çabuk ulaşmayı sağlar ve
boğuntuya gelip kaybolmaz diye düşünüyorum..
Tüm emeklerin için çok teşekkür ederim.
Sevgilerimle..
 

abartman

Onursal Üye
13 Ocak 2011
2,005
12,088
Resimdeki hatayı bulmayı ihmal etmişim.
Hem tütün hem kahve Amerika'nın keşfinden sonra 15-16. yüzyıllarda Eski Dünya'ya yayılan keyif maddeleri. Nasrettin Hoca ise 13. yüzyılda yaşamış. Tarihsel bağlam olarak bakınca ikisi de yanlış. Ama özellikle tütün sigara formunda kullanılmaya 18. yüzyılda başlanmış, resimde yer verilmesi katmerli yanlışı işaret ediyor bu durumda. Eh, koltuk yerine de sedir gibi bir oturak olması lazım herhalde, ya da yer minderi filan.. Savok haklı, resimde doğru bir şey yok gibi.. :)
 

abartman

Onursal Üye
13 Ocak 2011
2,005
12,088
Sen üşenmemiş dünyanın bilgisini toplayıp ayağımıza getirmişsin, yetinmeyip bir de flipbook medyasına dönüştürmüşsün, üstüne Dennis'in çizgifilm müziğini ekleyip arıları dün gibi tazelemişsin, biz üşenmiş flipbook sürümünü kontrol etmekte gecikmişiz. Fena olmuş ama zararın neresinden dönülse kar... :) Teşekkürler Zamangezgini, emeğiyle, sunumuyla 4x4'lük paylaşım...
 

Tarantula

Onursal Üye
9 Ağu 2010
661
2,978
Teşekkürler Sevgili ZamanGezgini.

Karikatüre ilk bakınca içimden ne bir yanlışı her şey yanlış dedim. :) Koltuk, sigara uçluğu, sarılmış sigara !!! kahve fincanı, ha bir de şimdi demiş baba nasrettin. şimdi değil imdi olacak :p

Paylaşım ve bilgi için çok teşekkür. Bu bilginin Sevgili Savok'un dediği gibi başka bir başlıkta paylaşılması güzel olur.

Çevirmeli flipbook versiyonu güzel olmuş. Özellikle sayfaları çevirirken çıkan ses müthiş. :) Müzik parçası da tam 60ların müziği. Artık yavaş yavaş e-kitaplar hayatımıza giriyor, kitabı andıracak şekilde yapılması da bu yönden cezbedici.

Ellerine, emeğine sağlık Sevgili ZamanGezgini.
 
Üst