ertuğrul
Admin
- 5 Nis 2009
- 24,899
- 142,501
Sanırım hem bu sorunuza hem de 1971/39. sayıda yer alan Pembe Melek Çocuklar Koğuşu öyküsüne ilişkin sorunuza yanıt olabilecek bir bilgi aşağıdaki blogda yer alıyor.
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için Giriş yap veya üye ol.
Türkiye'de süreli yayıncılık maalesef pek uzun soluklu olmuyor. Genellikle çoğu yayın bir kaç yıl yayımlandıktan sonra -genellikle yeterli tiraj sayılarına ulaşamadığı için- yayın hayatına son vermek zorunda kalıyor. Ayrıca bu yayınlarda yer alan bazı öykü ve çizgi roman dizileri de zaman zaman yarım bırakılabiliyor veya kimi bölümleri atlanabiliyor. Muhtemelen ZeroX'te de bu gibi sebeplerden dolayı, bahsetmiş olduğunuz eksiklikler olmuştur diye düşünüyorum.
Bahsettiğim Zero-X hikayelerinde eksik olan kısımlar sondan değil ortasından. Bu bana bir miktar sansür uygulandığını düşündürüyor? İşin garibi, daha sonra (1973) bir hikaye tamamen yeniden basıldı, bu nedenle yayıncılık zevkleri değişti mi? :S
60'lı yıllar Türkiye'de düşünce özgürlüğünün zirve yaptığı yıllardır. O nedenle sansür uygulandığını sanmıyorum. Fakat eğer atlanan kısımlarda derginin hedef kitesini oluşturan çocuklar için uygun olmadığı düşünülen -cinsellik ya da şiddet gibi- içerikler mevcutsa, derginin editörleri o bölümleri çıkarmış olabilir. 1973'te tamamı yeniden yayımlandığına göre, benim kişisel düşüncem derginin sayfa sayısı kısıtı nedeniyle, editörün keyfi olarak bazı sayfaları çıkarmış olduğudur.