scanfan
Yönetici
- 25 Eyl 2013
- 7,208
- 76,118
Doğan Kardeş Sayı 494
Mayıs 1960
Fiyatı: 125 kuruş
Peryod: Aylık
81 MB, 52 sayfa, ~1900 px, 300 dpi, CBR
1960'lı yılların "Doğan Kardeş"lerine devam ediyorum. Aslında bunlardan daha sık paylaşmak isterdim, ama bu serinin düzenlemeleri çok eziyetli ve bıktırıcı oluyor. Bende bulunan bu seriye ait fasiküller birkaç cildin içinden çıktı. Ciltler dıştan çok fiyakalı duruyorlardı, ama maalesef ciltçi giyotinle tıraşlarken çok derin ve düzensiz gitmiş. Bu nedenle düzenlemesi biraz uzun sürdü. Hattâ bazı konuların başlıklarını bile yarısına kadar uçurmuş. Örneğin "Tik Tak Amca" yazısının yarısı yoktu, başka bir sayıdan başlığı aktardım. Derginin kapağı da çok tıraşlanmıştı, onu da Photoshop'ta düzelttim.
Ciltler birtakım dergilerin kaybolup gitmemesi açısından oldukça değerli materyaller, dergiler eksiksiz ve sıralı biçimde muhafaza edilmiş oluyorlar (bu sayıları sahaflardan tek tek bulmak çok zor olurdu). Ciltler evlerde yıllarca o halleriyle muhafaza edildikleri için iyi korunmuş da oluyorlar. Ama ciltlerin böyle de bir dezavantajları oluyor. Acaba bir dönemin ciltçileri içten içe bir vandallık duygusu mu besliyorlardı(!) Bu şakaydı tabii. Ancak o yıllarda ciltçi dükkânlarında (neredeyse her mahallede olurdu bunlardan) uzun süreler vakit geçirmiş ve üstelik fahri olarak çalışmış biri olarak söyleyeyim ki, asıl ustalar (dükkanın sahibi) angarya işlerle uğraşmazlar, o işleri çıraklara (bize yani) bırakırlardı. Onlar yaldız baskıları filan yaparlardı, bir de hatırlı müşterilerin lüks ciltlerini. Tıraşlama işlerini de kalfalar yapardı genelde.
İyi okumalar,
Saygılarımla.
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
(Mega)Arka Kapak
Moderatör tarafında düzenlendi: