scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,211
75,791

"Testus"
Bilginizi Test Edin - 017
Hazırlayan: Ahmet Turhan Altıner

"Nokta"nın 10 Mayıs 1992 tarihli sayısından. Bu "Testus"un konusu "Elitler", başlığı ise "Dardan da dar, dır dır dır..."
Keyifle çözünüz.

Not: "yeryüzü" üstadımın mesajını okuyunca uyandım. Bu testus'un konusu "ODTÜ" olduğuna göre, bu bölümü ODTÜ'nün eski mezunlarından sevgili "direnc11" üstadımın şahsında tüm ODTÜ'lü diyardaşlarımıza ithaf etmem gerektiğini hatırladım. Bölümleri yazan "Ahmet Turhan Altıner" de bir ODTÜ'lüymüş. Bu okula eskiden beri bir hayranlık duyarım. ODTÜ çok eskiden liseyi bitirmek üzere olanlar için deneme sınavları açardı. 1973'te galiba lise 2'deyken, belki de 3'teyken bu sınava girmiş, kazanmaya yetebilecek bir puan almıştım, ama tabii ki okula almıyorlardı(!), bu sadece bir deneme sınavıydı. Sempatim biraz da oradan geliyor.


NOKTA_1992_05_May10_1.jpg

NOKTA_1992_05_May10_2.jpg

 
Son düzenleme:

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,119
76,976
hiçbiryerde :)
Sekizinci sorunun cevabını bilememiş Ahmet abi ama
dokuzuncu soruda bir kaç örnek vererek bizi bilgilendirmiş.
Peki Nihat ne der ODTÜ konusunda bilemem:). Teşekkürler üstadım.
 

Lichtenberg

Aktif Üye
16 Tem 2011
471
1,696
odt.jpg


Kahire'de bir Amerikan üniversitesi zaten vardı: AUC ("American University in Cairo"). İkincisi olsun diyorlardı herhalde.
Beyrut'ta ise bir değil, iki Amerikan üniversitesi vardı: AUB ("American University of Beirut") ve LAU ("Lebanese-American University").
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,090
37,141
İstanbul
Bu testus beni duygulandırdı elbette. Hayatımın en güzel dönemlerinden birisini geçirdim ODTÜ'de. Evet ODTÜ'lü bakanlar var, çok fazla sayıda şirket yöneticisi var. Testusda zikredilenden çok fazla popüler isim var. Ama benim için ODTÜ'den yolu geçmiş önemli isimler biraz farklı.

Bir şekilde toplam 9 sene bulunmuşum ODTÜ'de. 5 sene lisans eğitiminden sonra her ikisinin de dersleri tamamlanmış, tez aşamasında bırakılmış elektrik ve felsefe yüksek lisans eğitimleri. Testus'da yer almıyor ama benim için ODTÜ'nün en önemli isimlerinden birisi yolundan gitmeye çalıştım ama o elektrik lisansını bitirip felsefe bölümündeki yolculuğuna soluksuz devam etti. Bölüm başkanlığına kadar yükseldi. Felsefe bölümü deyince de geldi aklıma tabi. O da benim için ODTÜ'nün ünlülerinden biriydi. Her iki isimden de epeyce ders alma şansına sahip olduğum için geriye dönüp baktığımda kendimi bu anlamda çok mutlu hissediyorum.

Okuduğum dönemde Elif Şafak arkadaşımızdı. Şimdi yüzümüze bakmaz muhtemelen. Muhtemelen diyorum; bu yönde çaba sarf eden bazı ortak arkadaşlarımız kendisiyle irtibat kuramadıkları için aynı şeyi ben de yaşardım herhâlde diyorum. Okulu bitiremeyen ama ODTÜ'de uzun yıllar beraber bulunduğumuz bence son dönem Türk öykücülüğünün en güçlü ismi. Sonra var, yurttan oda arkadaşım. İlk romanını kısa süre önce yayınladı. Bence çok güçlü bir kalem, Türk Edebiyatı için yeni ve güçlü bir soluk. Yine beş yıl boyunca aynı yurt odasını paylaştığım ve deyim yerindeyse beraber büyüdüğümüz var. İyi bir araştırmacı ve bilim adamı oldu. Tartışma programlarının vaz geçilmez isimlerinden birisi artık.

Necdet Turhan benim için çok önemli bir başka ODTÜ'lü. Görme engelli olmasına rağmen Kamu Yönetimi Bölümünü büyük bir başarıyla tamamladı. Bundan öte geliştirdiği "beş kıtada beş maraton beş zirve" projesini tamamlamasına ramak kaldı. Gerçek bir başarı öyküsü nedir diye sorarsanız bir göz atın derim. Aslında çok uzayabilecek bir liste bu. Ama uzatmadan son olarak ODTÜ biraz da Deniz Gezmiş (ODTÜ öğrencisi olmasa da), Taylan Özgür, Sinan Cemgil, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan, Ertuğrul Karakaya benim için.

Nasıl? Biraz farklı değil mi benim önemli bulduğum, önemsediğim isimler? :)

Bu testusla güzel şeyleri, güzel insanları bir kez daha hatırlamama vesile olan scanfan üstadıma çok teşekkür ediyorum.

Edit: Bu arada soruların çoğunu bilemedim. :)
 
Son düzenleme:
Üst