Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
23 Ocak Ve Günler Yürümeye Başladı, Müzikli Resimli Edebiyat Takvimi
Bu topraklarda bir zamanlar "Sülün Osman" diye biri vardı. Hani şu Galata Köprüsü'nü, Galata Kulesi'ni filan saf vatandaşlara satmaya kalkan dolandırıcı. Bir basın fenomeni olmuştu o tarihlerde. Her yaptığı haber oluyordu, giderek bir magazin figürü haline gelmişti. Belki biraz da abartıyorlardı yaptıklarını. Türkçeye "sülün osman" diye bir sıfatı da kazandırmış oldu. Artık onun tarzında iş yapan her dolandırıcıya "sülün osman" deniyordu. Bugün yaşasaydı yeni "sülün osmanlar"ın ellerini öperdi herhalde. Onun yaptıkları günümüzde artık demode kaldı. Ama onun gibilerin tuzağına düşenlerin eğitim seviyeleri de çok yükseldi. Sülün Osman Galata köprüsünü Anadolu'dan yeni gelmiş paralı köylülere satıyordu. Bugünün sülün osmanları koca koca profesörleri, iş adamalarını kandırmayı başarıyorlar, onlar da istenen parayı güzelce paketleyip yeni sülün osmanların ayağına kadar götürüyorlar, hem de kilometrelerce yol teperek! Rahmetli Sülün Osman yaşasaydı ancak yeni sülün osmanlara çıraklık yapabilirdi.
Kemal Sunal'ın 1983 yapımı En Büyük Şaban filminde Sülün Osman'a gönderme yapılmış. Memleketinden İstanbul'a gelen Şaban'a uyanık bir adam 140.000 TL'ye Boğaziçi köprüsü'nü satmıştı. 1984'de hayatını kaybeden Sülün Osman acaba bu filmi izleyip kendisiyle gurur duymuş mudur merak ederim... www.youtube.com/watch?v=wmFUUSl3krc
23 Ocak 1913'deki Babıali Baskını sonrasında sadrazamlığa Mahmud Şevket Paşa getirilmişti.Mahmud Şevket Paşa da kısa bir süre sonra bir
suikast sonucu öldürülecekti.Yarbay Enver Bey kendini "paşa"ilan edecek ve Osmanlı İmparatorluğu koşar adım felaketine (1.Dünya Savaşı)yol almaya başlayacaktı.Padişah Mehmed Reşat olanlardan tamamen bihaberdi.Onun yazdığı bir şiirin baş tarafına eklenen şu satırlardaki gibi:
"Haberim yoktu olup bitmiş olan, işlerden
Mesneviler okuyordum oturup, ezberden
Bir de baktım ki haber geldi bizim Enver'den"
....
"Bizim Enver"tabiri Enver Bey'in sarayın damadı olmasındandır.Paşa
rütbesi de ancak padişahın tasdiki ile olabilirdi.Hatta bir rivayete göre
Padişah şöyle demiş:"Oh ne ala,mahzuziyet'i şahanemi mucib oldu.Bizim damad paşa olmuş."
olmuş!"