03 Ocak Ve Günler Yürümeye Başladı, Müzikli Resimli Edebiyat Takvimi

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,162
78,262
hiçbiryerde :)
www.youtube.com/watch?v=f0AIjnQ8t30
2015_12_29_14_27_13_Ekran_g_r_nt_s.png

a_teslim_listesi_20_11_15_062.jpg

a_teslim_listesi_20_11_15_063.jpg

nn3029.jpg

Beymelikli18

Onursal Üye
26 Eyl 2014
19,307
54,579
Kendi Koltuğunda
Çok tuhaf bir şarkıyla günün bilgilerini öğrenerek bu seneden de 3 gün geçip ömrümüzü yavaş yavaş alan bu zaman karşısında çaresiz kalırken hepinize iyi pazarlar dilerim.

serdary67

Onursal Üye
18 Eki 2009
8,724
26,154
ordu-turkey
Değerli scanfan ve yeryüzü dostlar çok değerli ve önemli bir bölümü devam ettiriyorsunuz ben ay olarak kontrol ettim.2015 mart ve nisan aylarında maalesef resimlerin çoğu silinmiş durumdadır.Elinizde resimler mevcut ise bunların o aya ait bölümün altına bir link şeklinde toplu olarak eklerseniz hem zaman ve emekleriniz boşa olmaz hemde ilerde birisine belki bir faydası olur.

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,208
76,125
Değerli scanfan ve yeryüzü dostlar çok değerli ve önemli bir bölümü devam ettiriyorsunuz ben ay olarak kontrol ettim.2015 mart ve nisan aylarında maalesef resimlerin çoğu silinmiş durumdadır.Elinizde resimler mevcut ise bunların o aya ait bölümün altına bir link şeklinde toplu olarak eklerseniz hem zaman ve emekleriniz boşa olmaz hemde ilerde birisine belki bir faydası olur.

Sevgili "serdary67" dostum, Haziran ayına kadar olan "Arıkan Günlükleri"ni kontrol ettim, resimlerde bir eksiklik yok. Kontrol ederken de fırsat bu fırsat deyip bunların altına "önceki/sonraki gün" linkleri de ekledim. Diğer aylara ait olanları da kontrol edeceğim. Ama benim yüklediklerimde silinme olacağını sanmıyorum. Zira daha önce de ÇD'nda bahsi geçtiği gibi, bazı resim barındırma siteleri görselleri sonsuza kadar muhafaza etmiyorlar. Kimi bir yıl içinde sildiğini FAQ sayfalarında zaten beyan etmiş. Kimisi de sadece inaktif olanları siliyor vb. Ben "postimage.org"a yüküyorum (üstelik üye olmadan). Bu site görselleri hiç silmeyeceğini beyan etmiş (çok özel bir iki durum hariç). Bugüne kadar silinen bir görsele rastlamadım. Görselleri hiç silmeyen bir başka site de "imgur". Diğer siteleri (özellikle de Türkçe adı olanları-"Resim Yükle" gibi-) asla kullanmayınız. Ya da en iyisi bir resim barındırma sitesine resim yüklemeden önce sitenin FAQ (sıkça sorulan sorular) ve help (yardım) sayfalarına bir göz atın.

Acaba silinen görsellerin bulunduğu günlere ait linkleri verebilir misiniz? Belki bunlar sevgili "yeryüzü"nün veya diğer katılımcıların yüklediği görseller olabilir (İlk görseller yüklendiği zaman henüz ÇD'nda barındırma sitelerinin ömürleriyle ilgili tartışma açılmamıştı)

postimage_imgur.jpg

postimage org:
Soru: Görüntüler server'da ne kadar süreyle tutulacaktır?
Cevap: Her defasında sınırsız sayıda görüntü yükleyebilirsiniz, görüntülerinize erişim olmadığı gerekçesiyle silineceği husunda endileşenmenize gerek yoktur.

İmgur.com:
Soru: Görüntüleri ne kadar süreyle saklayacaksınız?
Cevap: Sonsuza dek! Bir görüntü sadece silinmesi istendiğinde kaldırılacaktır.

Not: Bir de şöyle bir konu açılmıştı ÇD'nda (Postimage.org'a Yüklenen resimler Görülmüyor).. Bir ara birtakım sitelere ulaşımlar engellenirken resim barındırma sitelerine erişim de engellenmişti. Bunu da "Zenmate" gibi bir VPN sunucu kullanarak aşmıştık. Bir göz atarsanız belki de sorun bundan kaynaklanıyordur.

Son düzenleme:

serdary67

Onursal Üye
18 Eki 2009
8,724
26,154
ordu-turkey
Scanfan senin sadece bazı sayfalarında çok az bir resminde sorun vardı.Sorunda genelde resim direkt açılmıyor yani sayfa da görülmüyor ama farklı kaydetle ulaşılıyordu.Daha çok yeryüzünün sayfalarında sıkıntı var.Bir örnek
http://www.cizgidiyari.com/forum/di...biyat-takvimi-16-nisan-2015-a.html#post400821
Ayrıca mümtaz arıkanları ay olarak dosya şekline getirirsen emin ol harika olur.Hatta tarihte bugün diye ayrı bir başlıkta 12 ay şeklinde bölüm açarsan çok güzel bir bölüm olur.Böylece 12 aylık mümtaz arıkan arşivi görsel olarak cbr dosyası şeklinde arşivlenmiş olur.

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,208
76,125
Scanfan senin sadece bazı sayfalarında çok az bir resminde sorun vardı.Sorunda genelde resim direkt açılmıyor yani sayfa da görülmüyor ama farklı kaydetle ulaşılıyordu.Daha çok yeryüzünün sayfalarında sıkıntı var.Bir örnek
http://www.cizgidiyari.com/forum/di...biyat-takvimi-16-nisan-2015-a.html#post400821
Ayrıca mümtaz arıkanları ay olarak dosya şekline getirirsen emin ol harika olur.Hatta tarihte bugün diye ayrı bir başlıkta 12 ay şeklinde bölüm açarsan çok güzel bir bölüm olur.Böylece 12 aylık mümtaz arıkan arşivi görsel olarak cbr dosyası şeklinde arşivlenmiş olur.

Sevgili "serdary67", 16 Nisan'da henüz "Arıkan Günlükleri"ni eklemeye başlamamıştım. Ben "Arıkan Günlükleri"ni 20 Nisan'dan itibaren düzenli olarak, günü gününe yükledim (önümüzdeki 20 Nisan 2016'da da bitecek). Ama işaret ettiğiniz gibi 16 Nisan sunumunda sevgili "yeryüzü"nün yüklediği resimler (veya resim) kaybolmuş, bunun nedeni de bahsettiğim gibi resimleri "www.hizliresimyukle.com"a yüklemiş olması. Bu site de ne yazık ki belli bir süre sonra yüklenenleri siliyor (herhalde fazla server kirası vermek istemiyorlar!)

CBR dosyası oluşturma meselesine gelince, önceden de belirttiğim gibi eskileri atmıştım, ama sizin isteğiniz üzerine Kasım 2015'ten beri atmayıp biriktiriyorum. Seri bittiğinde "6 aylık bir arşiv" elimde olacak. Onları cbr yaparım. Siz de ilk 6 ayı ÇD'ndaki mevcut sayfalardan indirebilirsiniz. Ama yine önceki günlerde yazdığım bir mesajımda da belirttiğim gibi, bunlar tek başına da değerliler, ama konuya başka diyardaşların eklediği yazı ve görsellerle birlikte daha da değer kazanıyorlar. Bence ÇD sayfasını olduğu gibi kaydetmek daha güzel olacaktır. Ben 6 aylık arşivi cbr formatında Nisan 2016 sonunda topluca sunarım.
Saygılar.

Son düzenleme:

Shoryuken

Yönetici
9 Nis 2013
4,055
20,720
Kamlançu
Seyyar Bellek başlıklı anekdota düzeltme.

Bahsi geçen Abdul Kasım İsmail gerçekte Ebul Kasım İsmail bin Abbad'dır. Babası Büveyhoğulları devletinin vezirliği görevinde bulunmuş bir devlet adamıdır. Kendisi de ilk eğitimini babasından alıp devrin meşhur alimlerinin ders halkalarına katılmış; dil, tarih, kelam, hadis, edebiyat gibi çeşitli ilimlerde söz sahibi olmuştur. Büveyhoğulları devletinin veziriazamlık görevini ölene kadar 18 yıl boyunca sürdürmüştür.

Geniş bir ilme sahip olduğu gibi geniş bir kütüphaneye de sahiptir. Şu alıntıda daha net görülecektir ki kütüphanesi gezici bir kütüphane değildir.

Resim kaybolursa diye özet:
Samanoğlu devleti hükümdarı Sahib bin Abbad'ı horasan valisi olması için davet eder, Sahib bin Abbad da kitaplarının çokluğundan, bunların taşınma külfetinden dem vurarak teklifi reddeder.

Görüldüğü üzere yanında develerle kitap taşımamakta, kitaplarının çokluğunu bir benzetme ile ifade etmektedir. Yanlış anlaşılma durumunun bu benzetmeden ve benzetmenin diğer dillere aktarılırken oluştuğuna kanaat getiriyorum. Eduardo Galeano Ve Günler Yürümeye Başladı kitabına aldığı bu anekdot ile yanlışın yayılmasına katkıda bulunmuştur. Başkalarının yanlışı nasıl çoğalttığına dair bir-iki örnek vereyim:

Kitapların sayısı 117 binden 170 bine çıktı ve develer harf sırasına göre yürütmek yetmedi, sırayı bozmasınlar diye eğitildi. :)

Burada kitapların sayısı 177 bine çıktı. Develer halen eğitimli.

İnternette doğru ya da yanlış bir bilginin nasıl hızla ve çeşitli mecralarda yayıldığına dair güzel bir örnek oldu benim için. Umarım günler yürümeye devam eder ve dostlarımızın eklemeleri veya çıkarmaları ile güzel bilgilere erişiriz.

Vaktinizi aldığım için kusura bakmayın dostlar, keyifli vakitler diliyorum herkese...

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,208
76,125

"Seyyar kütüphane" denince aklıma bizim ülkemizden çok bilindik bir örnek geldi. Bu çok daha küçük çapta bir girişim, ama herhalde Türkiye'nin eğitim tarihinde önemli bir yeri olmalı: "Ürgüp'ün Eşekli Kütüphanecisi Mustafa Güzelgöz". Öyküsü 1943'te başlamış. Tayini kütüphane memuru olarak o tarihte gelişmemiş bir yer olan Ürgüp'e çıkmış ("Vizontele Tuuba" filmini de andırıyor bir yandan). Kütüphane için kendi olanaklarıyla sağdan soldan, eşten dosttan getirttiği kitapları kütüphaneye gelip okuyan olmayınca, onları eşek sırtında köy köy dolaşarak halkın ayağına götürmüş. Yaptığı bu hizmet Amerikan devletinin de dikkatini çekmiş ve "Halkına Gönüllü Olarak Hizmet Eden Yaratıcı İnsanlar" arasında yapılan yarışmayı kazanmış. Bu arada görevini aksattığı gerekçesiyle Valilikçe hakkında dava açılmış ve cezalandırmış. Ancak Eşekli kütüphaneci Mustafa Amca artık çoktan bir efsane olmuştur. 2005 yılında ölen bu efsane adamın eşeğiyle birlikte betimlenmiş bir heykeli Ürgüp'e dikilmiş.

11552-cizdiy (CD)ix.jpg

Moderatör tarafında düzenlendi:

Lichtenberg

Aktif Üye
16 Tem 2011
471
1,697
Seyyar Bellek başlıklı anekdota düzeltme.

Bahsi geçen Abdul Kasım İsmail gerçekte Ebul Kasım İsmail bin Abbad'dır. Babası Büveyhoğulları devletinin vezirliği görevinde bulunmuş bir devlet adamıdır. Kendisi de ilk eğitimini babasından alıp devrin meşhur alimlerinin ders halkalarına katılmış; dil, tarih, kelam, hadis, edebiyat gibi çeşitli ilimlerde söz sahibi olmuştur. Büveyhoğulları devletinin veziriazamlık görevini ölene kadar 18 yıl boyunca sürdürmüştür.

Geniş bir ilme sahip olduğu gibi geniş bir kütüphaneye de sahiptir. Şu alıntıda daha net görülecektir ki kütüphanesi gezici bir kütüphane değildir.

Resim kaybolursa diye özet:
Samanoğlu devleti hükümdarı Sahib bin Abbad'ı horasan valisi olması için davet eder, Sahib bin Abbad da kitaplarının çokluğundan, bunların taşınma külfetinden dem vurarak teklifi reddeder.

Görüldüğü üzere yanında develerle kitap taşımamakta, kitaplarının çokluğunu bir benzetme ile ifade etmektedir. Yanlış anlaşılma durumunun bu benzetmeden ve benzetmenin diğer dillere aktarılırken oluştuğuna kanaat getiriyorum. Eduardo Galeano Ve Günler Yürümeye Başladı kitabına aldığı bu anekdot ile yanlışın yayılmasına katkıda bulunmuştur. Başkalarının yanlışı nasıl çoğalttığına dair bir-iki örnek vereyim:

Kitapların sayısı 117 binden 170 bine çıktı ve develer harf sırasına göre yürütmek yetmedi, sırayı bozmasınlar diye eğitildi. :)

Burada kitapların sayısı 177 bine çıktı. Develer halen eğitimli.

İnternette doğru ya da yanlış bir bilginin nasıl hızla ve çeşitli mecralarda yayıldığına dair güzel bir örnek oldu benim için. Umarım günler yürümeye devam eder ve dostlarımızın eklemeleri veya çıkarmaları ile güzel bilgilere erişiriz.

Vaktinizi aldığım için kusura bakmayın dostlar, keyifli vakitler diliyorum herkese...

117000 olsa da, bu deve başına 290 civarında kitap demektir. Tabii, kitaptan kastedilen ne oldugu da önemli. Bugünkü anlamda ciltli, kapaklı, kağıttan sayfalı, dörtgen biçiminde ve hele ki basılmış kitaplar elbete bilinmiyordu. "Kitaplar" el yazmaydı, ve kullanılan maddeye göre de boyu ebatı bayağı değişebiliyordu. Örneğin, hayvan cildi (parşomen gibi) üzerine yazıldığında, bir kaç sayfa yazı bile bir çok yer kaplıyabiliyordu. Yani bence, (çift hörgüçlü) Türkistan develeri olsa bile, bu kadar yükü taşıyabileceklerini hiç sanmıyorum; bu sayı pek abartılı olsa gerek.

Ünlü sözü:
"İnternette okuduğun her şeye inanma"
Abraham Lincoln

:D

Son düzenleme: