Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
28 Aralık Ve Günler Yürümeye Başladı, Müzikli Resimli Edebiyat Takvimi
Hani "ürün adı olmuş markalar" vardır ya, örneğin her tıraş bıçağına "jilet" (Gilette) deriz, brendilerin hepsine "konyak" (Cognac) adını veririz, her kağıt mendil "selpak"tır, çözülebilir kahvelerin tümünün adı "neskafe"dir (Nescafe) vs. vs. Tıpkı bunlar gibi ülkemizde sakızların tümüne birden ezelden beri "ciklet" adı verilir. Oysa ciklet de diğer örnekler gibi bir sakız markasının adıdır: "Chiclets". İngiliz menşelidir. İşte efendim bu sakız "Chiclets" markasıyla 1869 yılında bugün patent almış. Bu mühim(!) bilgiyi de sizlerle paylaştım ya artık gam yemem!
Ciklet'in ilk dönemler hitap ettiği kesim bambaşka. Bugün ciklet bende nedense daha çok, pejmürde giyinimli, çiğnediği sakızı parmaklarıyla tutup uzatan, şımarık kimseler çağrıştırıyor. Jilet diyince de beyaz atlet...
Modern mimarlığın öncüsü Brezilyalı "Oscar Niemeyer" 2012'de 104 yaşında ölmüş. Bu ünlü mimara Brezilya'nın yeni baştan kurulan "yeni başkenti Brasilia"nın tasarlanması görevi verilmişti. Bu kente kazandırdığı devasa kamusal binalar adeta "bilim kurgu" filmlerinden fırlamış gibi duruyordu. Ben bu eserleri 1960'lı yıllarda bir "sinema filminde" gördüm ve asla unutamadım. Yıllar boyunca hep rüyalarıma girdi. Rüyalarımda kendimi bu fütüristik yapıların arasında, içlerinde dolaşırken görüyordum. 1964 yapımı bu Fransız filmini adı "Rio Macerası"ydı ("L'Homme de Rio"). Jean-Paul Belmondo ve Françoise Dorléac (Catherine Deneuve'ün kızkardeşiydi o yıllarda kazada öldü) oynuyorlardı. Bazı sahneleri yeni yapılmakta olan modern binaların şantiyelerinde çekilmişti. Haliyle etrafta fazla canlı da gözükmeyince bu modern binalar çevreleriyle birlikte bu dünyadan değilmiş gibi duruyordu. "Oscar Niemeyer"in hâlâ yaşadığını sanıyordum, meğer bu dahi mimar üç yıl önce ölmüş. Filmi bir kez daha izlemeyi düşünüyorum.